La UEFA s'embolica amb els colors de l'arc de Sant Martí: l'Eurocopa en tres tocs (dia 11)

La UEFA entra en raó i no pren cap mesura contra Manuel Neuer, el porter i capità d’Alemanya

3 min
Allianz Arena

BarcelonaLa UEFA va entrar en raó i va decidir no prendre cap mesura contra Manuel Neuer, capità d’Alemanya, que contra França i Portugal va lluir un braçalet amb els colors de l’arc de Sant Martí en suport al col·lectiu LGTBI. En canvi, aquest dimarts l'organisme organitzador de la competició ha fet un nou pas enrere prohibint il·luminar l'Allianz Arena amb els colors d'aquesta bandera. Aquest és el primer dels 'Tres tocs' del dia 11 de l'Eurocopa.

1. L’embolic de la UEFA amb el braçalet de Neuer i amb l'Allianz Arena

“La UEFA ha examinat el braçalet que portava el jugador i, considerant que promovia una bona causa, la diversitat, no hi haurà cap procediment disciplinari contra ell”, va resoldre l’ens després de ficar-se en un embolic per haver obert un expedient disciplinari a Neuer per estudiar si el braçalet contenia “un missatge polític”.

La polèmica no s’acaba aquí, perquè l’Ajuntament de Munic vol il·luminar l’Allianz Arena en el duel entre Alemanya i Hongria amb els colors de l’arc de Sant Martí, però el govern hongarès de Viktor Orbán s’hi oposa radicalment. Tal com va avançar el mitjà alemany Bild, la UEFA ha anunciat aquest dimarts que ho prohibeix. El màxim organisme del futbol europeu ha argumentat la seva decisió proposant "dates alternatives que s'alineïn millor amb els esdeveniments existents".

Malgrat que no ho concreta, la UEFA fa referència a la decisió del govern d'ultradreta hongarès, que ha aprovat recentment vetar en els col·legis qualsevol tipus de tallers escolars, llibres i pel·lícules que abordin qüestions de sexe i gènere, com per exemple la famosa saga de Harry Potter. A aquesta prohibició s'hi afegeix la de qualsevol tipus de publicitat en la qual homosexuals o persones transgènere apareguin com a part de la normalitat. La UEFA justifica la seva decisió de prohibir il·luminar l'Allianz Arena amb la bandera LGTBI afirmant que el seu posicionament vol ser "políticament i religiosament neutral". El Barça, per la seva part, ha demanat "orgull i respecte" mitjançant una publicació a les xarxes socials.

2. Pandev, primera Eurocopa, gol i retirada

20 anys després del seu debut amb la selecció absoluta de Macedònia, Goran Pandev va fer més gran la seva llegenda fent el primer gol del combinat balcànic en una Eurocopa com a Macedònia del Nord. En la primera participació del seu país en la competició, Pandev -37 anys- va marcar en la derrota contra Àustria el que seria el primer i únic gol dels macedonis, que van quedar definitivament eliminats a mans dels Països Baixos. Pandev deixarà la seva selecció i està per veure si també acaba penjant les botes del futbol de clubs. Ahir va ser emotivament acomiadat damunt la gespa.

3. El regal enverinat d’acabar primer al grup D

Avui se sabrà com acaba el grup D. La jornada arrencarà amb la República Txeca com a líder i Anglaterra segona. Les dues seleccions tenen quatre punts i s’enfrontaran a Wembley (21 h). L’altre partit del grup el disputaran Croàcia i Escòcia a la mateixa hora. La qüestió és que acabar com a primer del grup D pot ser un regal enverinat, ja que suposa jugar als vuitens amb l’equip que acabi segon al grup F -on ara mateix qui ocupa aquesta plaça és Alemanya-. En canvi, qui acabi segon del grup D s’enfrontarà al segon del grup E, amb rivals, a priori, més assequibles. 

stats