RCD Espanyol
Esports 06/08/2021

L’Espanyol i el Fiorentina homenatgen Dani Jarque i Davide Astori, els seus eterns capitans

El conjunt blanc-i-blau disputarà a Florència el darrer test de pretemporada, que tindrà un vessant solidari

i
Roger Requena
3 min
Deu anys sense Jarque, el noi  de barri que va fer etern el 21

El 99% dels casos de mort sobtada associats a l’esport tenen un origen cardiovascular. Així ho conclou un estudi publicat l'any passat a la Revista Española de Cardiología. La investigació va recollir un total de 288 casos de mort sobtada produïts al llarg de vuit anys, entre 2010 i 2017, que estaven vinculats a diferents modalitats esportives. No són pocs els futbolistes de primer nivell que han perdut la vida durant aquest segle XXI degut a diferents problemes cardíacs. Des del camerunès Marc-Vivien Foé (2003) a l’hongarès Miklos Feher (2004), passant pels espanyols Antonio Puerta (2007) i Dani Jarque (2009) o l’italià Davide Astori (2018). 

Aquests dos últims eren els respectius capitans de l’Espanyol i del Fiorentina en el moment de la seva desaparició. Tots dos clubs els rendiran un nou homenatge aquest dissabte (19 h) a l’Artemio Franchi, en el que serà el darrer amistós de pretemporada per a l'Espanyol abans de l’inici de la Lliga. Serà la primera visita dels pericos a Florència des de la pèrdua del seu etern capità, el 8 d’agost del 2009. Diumenge, doncs, se'n compliran 12 anys. Aquell dia, els blanc-i-blaus estaven concentrats al centre d’entrenament de Coverciano amb motiu d’una gira per Itàlia que els havia de portar a enfrontar-se amb el Nàpols, el Bolonya i el Livorno. La tràgica notícia va obligar tota la delegació a tornar a casa abans de l’esperat. 

El partit d’aquest dissabte s’emmarca dins de la Unbeatable Cup, esdeveniment benèfic del qual també formarà part el Betis-Roma que es disputarà unes hores més tard (22 h) al Benito Villamarín. L’organitza Unbeatable Onlus, una associació sense ànim de lucre formada per personalitats de l’esport, en actiu o ja retirades, que han patit en algun moment de la seva vida miocardiopaties arrítmiques congènites. 

Des del 2016, aquesta organització ofereix suport a pacients i familiars i duu a terme tasques de suport a la investigació científica per a la prevenció de la mort sobtada cardíaca. Els fons recaptats en tots dos partits serviran per ajudar a investigar unes malalties considerades com un assassí silenciós, ja que acostumen a estar presents des del naixement, poden mantenir-se asimptomàtiques durant uns quants anys i, si no es diagnostiquen, es manifesten inesperadament amb la mort sobtada. 

Protocols reforçats

Episodis com els viscuts per Puerta i Jarque van sacsejar ara fa una dècada el futbol espanyol, que va decidir reforçar els protocols mèdics preventius per intentar evitar nous casos similars. “No només ho vam fer nosaltres, hi va haver una normativa general per als clubs professionals, per als amateurs i fins i tot per a llocs públics com centres comercials, on es van instal·lar desfibril·ladors”, comenten fonts de l’entitat blanc-i-blava. 

Des de l’Espanyol puntualitzen que casos com els de Puerta i Jarque eren indetectables en proves mèdiques, però admeten que arran d’aquests casos es van sotmetre els jugadors a revisions cardíaques més freqüents i exhaustives. “Arran d’ells dos es va fer un seguiment molt més curós que va permetre detectar i modificar a temps casos evidents com els de Sergio Sánchez o Víctor Álvarez”. Aquests dos jugadors, formats al planter de l’Espanyol, van haver de deixar el futbol durant uns mesos després de passar pel quiròfan. En el cas d’Álvarez, va estar mig any de baixa després que se li tractés una anomalia en una vàlvula aòrtica. Pel que fa a Sánchez, va estar un any fora dels terrenys de joc. Tenien 19 i 23 anys, respectivament, quan van detectar-los les diferents patologies. 

Ells són alguns dels nombrosos futbolistes que han pogut sobreviure a problemes relacionats amb el cor. La llista és força llarga, i s’hi inclouen jugadors de renom com Iker Casillas, Lilian Thuram, Antonio Cassano, Manuel Almunia, Rubén de la Red, Miguel de las Cuevas, Nwankwo Kanu i, més recentment, Christian Eriksen. El migcampista de l’Inter va desmaiar-se durant el primer partit de l’Eurocopa d’aquest estiu degut a una aturada cardíaca. La ràpida assistència que va rebre sobre la gespa pels serveis mèdics de la selecció danesa li va salvar la vida. Aquesta setmana, dos mesos després d’aquell episodi, ha tornat a Milà per seguir el programa de recuperació proposat pels metges danesos. En el millor dels casos, podrà tornar a jugar a futbol d’aquí a uns mesos.

stats