Ciclisme
Esports 15/03/2013

La fiscal considera Eufemiano Fuentes "l'ànima" d'un entramat "fraudulent i punible"

Es demanen dos anys de presó per a ell, Yolanda Fuentes, Manolo Saiz i José Ignacio Labarta. Queda exclòs de referència i sanció Vicente Belda, el cinquè acusat de l'operació Puerto

Efe
2 min

MadridLa fiscal del judici de l'operació Puerto, Rosa Calero, ha descrit aquest divendres el metge Eufemiano Fuentes com "l'ànima i l'ideòleg" d'un entramat "fraudulent i punible", que tenia per objectiu augmentar el rendiment en l'esportista a canvi de beneficis econòmics.

En el seu informe final, la representant del ministeri públic, que demana dos anys de presó per a Fuentes, la seva germana i també metge Yolanda i els exdirectors esportius Manolo Saiz i José Ignacio Labarta –ja que no acusa el cinquè processat, Vicente Belda–, ha sostingut que l'activitat del grup "té encaix en l'espai penal".

S'ha referit en concret a l'article 361 del Codi Penal, que castiga els que "expedeixin o despatxin medicaments deteriorats o caducats, o que incompleixin les exigències tècniques relatives a la seva composició, estabilitat i eficàcia, o substitueixin uns per altres, i amb això posin en perill la vida o la salut de les persones".

Per la Fiscalia, el judici que va començar el passat 28 de gener ha permès que "ningú pugui dubtar de l'autoria d'Eufemiano Fuentes" com a cervell i planificador de la trama, mentre que la seva germana Yolanda seria continuadora de la seva activitat, Labarta hi estaria plenament implicat i Saiz n'estaria al corrent, consentint el dopatge dels seus corredors.

Calero també s'ha referit a l'exciclista Alberto León, col·laborador de Fuentes i del seu soci l'hematòleg José Luis Merino, i que es va suïcidar el gener de 2011, del qual ha dit que era més que un "correu" o un simple empleat dels anteriors.

La fiscal, que ha demanat la condemna dels acusats, ha dit així mateix que aquesta és una bona oportunitat per netejar la imatge de l'esport espanyol.

En el seu informe, ha considerat provat que, des de 2004 fins a 2006, els acusats "havien organitzat un entramat fraudulent per vies prohibides i perilloses per a la salut. Uns com a metges, altres com a directors, van desenvolupar una activitat dirigida al lucre il·lícit que donava beneficis" .

Segons Calero, les pràctiques d'extracció i reinfusió de sang tractada tenien com a objectiu l'augment de l'hematòcrit, i aquest procés es feia "amb menyspreu de les garanties higienicosanitàries, cosa que generava un clar risc per a la salut". "En els registres no s'han trobat historials clínics que justifiquessin les transfusions. Queda provat que ho feien per obtenir victòries que d'una altra manera no s'haguessin aconseguit a canvi de diners", ha afegit.

També ha posat èmfasi en les "quantitats ingents de medicaments, alguns prohibits per ser només d'ús hospitalari", trobats en els registres, així com les deficiències en el sistema d'identificació de les bosses de sang: "Les bosses en què posava 'sagnies' o 'XXX' no són més que una altra mostra del nyap en la forma d'identificar".

Finalment, la fiscal ha considerat provat que les referències a "els verds", "els blaus" i "els meus" corresponien als corredors dels equips Kelme i Liberty Seguros i als particulars que atenia el metge canari.

stats