Tenis

Gala León, destituïda com a capitana de l'equip espanyol de Copa Davis

El nou president de la Federació Espanyola de Tenis, Fernández-Ladreda, decideix prescindir de l'entrenadora, que havia acumulat crítiques des del primer dia en el càrrec

La Reial Federació Espanyola de Tenis (RFET) ha anunciat aquest divendres, mitjançant un comunicat, la destitució de Gala León com a capitana de l'equip espanyol de Copa Davis després d'una mica menys d'un any en el càrrec i d'haver substituït Carles Moyà el 21 de setembre del 2014.

"Aquesta tarda, Fernando Fernández-Ladreda Aguirre [ president de la RFET] ha comunicat a Gala León la decisió de prescindir dels seus serveis amb la RFET, i resoldre així el vincle contractual que hi tenia", ha anunciat el principal organisme que dirigeix el tenis espanyol.

El comunicat de premsa afegeix que la decisió ha sigut adoptada després d'una "reflexió" sobre la "conveniència" de la continuïtat de Gala Léon al capdavant de la direcció esportiva de la capitania de l'equip espanyol "de cara a la pròxima eliminatòria" amb l'ànim d'aconseguir "el millor resultat possible".

Fernández-Ladreda agraeix a la ja excapitana de la selecció la feina que ha fet al llarg del temps que ha estat al capdavant del càrrec i li ha desitjat "el millor en el terreny professional i personal".

A l'horitzó, i encara sense el nomenament oficial del nou capità o capitana, hi ha la pròxima eliminatòria que disputarà Espanya  davant Rússia entre el 17 i el 19 de juliol a Vladivostok corresponent a la segona ronda del grup I Europa-Àfrica d'ascens al grup mundial.

Un nomenament polèmic

El  nomenament de Gala León va suscitar des del principi l' oposició dels millors tenistes espanyols. Diumenge passat, va presentar la dimissió a l'anterior president, José Luis Escañuela, que ahir va deixar el càrrec després de ser suspès de funcions pel Consell Superior d'Esports (CSD).

Escañuela no va acceptar la dimissió de León, que finalment ha estat destituïda pel seu successor en una setmana convulsa en el món del tenis espanyol. Abans de ser suspès pel CSD, l'anterior dirigent de la RFET ho va ser també pel Tribunal Administratiu de l'Esport ( TAS) per  la negativa a facilitar informació per auditar els comptes i pel desviament sospitós de prop de 600.000 euros.

Dimecres, aquest mateix organisme va expedientar el dirigent i a la seva substituta temporal, Olvido Aguilera, en una decisió que va provocar que el CSD els suspengués de funcions a tots dos. Escañuela, 24 hores després, va dimitir definitivament.

Un entorn crític

Tots aquests esdeveniments es van desenvolupar entre les crítiques del  món del tenis espanyol cap a la seva federació. Diumenge passat, aquestes crítiques van assolir el zenit amb una carta signada per noms com els de Rafa Nadal, David Ferrer, Garbiñe Muguruza o Carla Suárez, que al costat d'il·lustres retirats com Manolo Santana, Carles Moyà o Juan Carlos Ferrero, van desgranar en set punts les seves crítiques cap a la feina d'Escañuela.

La "nul·la comunicació" amb el tenis professional, la "inexistència" d'un pla estratègic per al desenvolupament del tenis, la "falta de transparència" en la distribució de recursos, l'absència de "planificació" en el tenis base o el lideratge " caòtic i bel·ligerant" d'Escañuela van ser algunes de les qüestions que van abordar en una missiva que es va fer pública.

Ara, es tanca un altre capítol del tenis espanyol, embolicat en una història en la qual s'ha parlat més de qüestions extraesportives que esportives.