Esports 08/10/2015

Les claus del cas que portarà Leo Messi davant un jutge

L'advocat de l'Estat demana una pena de 22 mesos i 15 dies de presó per al jugador del Barça

Albert Llimós
3 min
Leo Messi / AFP

BarcelonaLeo Messi haurà d'asseure's al banc dels acusats. El jutge Manuel Alcover va dictar dimecres passat l'obertura del judici oral per tres presumptes delictes de frau fiscal de l'argentí i el seu pare, Jorge. El magistrat del jutjat d'instrucció número 3 de Gavà determina en el seu escrit que hi ha "elements que permeten afirmar" que existeixen "indicis racionals de criminalitat respecte de tots dos acusats". Per tant, el jutge que ha portat la instrucció no fa cas de la petició de la fiscal, que aquest passat 29 de setembre havia demanat que s'exculpés el jugador i el procés continués únicament amb el pare del futbolista.

El jutge deixa clar que la fiscal no ha presentat noves proves per exculpar el jugador del Barça, que haurà d'anar a judici a Vilanova i la Geltrú –encara sense data–, i per al qual l'advocat de l'Estat demana una pena de 22 mesos i 15 dies de presó. Ara mateix costa saber quan es podria fer el judici, ja que primer cal assignar el cas a un dels quatre jutjats penals de Vilanova. I tres dels quatre ja assumeixen més casos dels que se sol recomanar per evitar grans retards.

L'origen de tot

Tot va arrencar el juny de 2013. La fiscalia de delictes econòmics de Barcelona va presentar una querella contra el futbolista argentí, a qui s'acusava d'haver defraudat 4,1 milions d'euros a Hisenda entre els anys 2007 i 2009. Messi no havia declarat els ingressos que va obtenir a través dels drets d'imatge, superiors als 10 milions, durant aquests tres exercicis, i arrencava un procés que acabarà finalment amb l'argentí al banc dels acusats. Segons la fiscalia, el pare del futbolista, amb consentiment del jugador, va crear una trama instrumental d'empreses amb seu en paradisos fiscals com Belize i l'Uruguai, amb l'únic objectiu d'evadir impostos. Com a primera mesura, Messi va abonar una declaració complementària de 10 milions aquell mateix mes de juny, corresponent als exercicis 2010 i 2011, i al setembre va pagar 5 milions més, els 4,1 de la quota presumptament defraudada, i la resta pels interessos derivats.

El setembre del 2013, en un dels pitjors dies de la seva vida -segons expliquen els qui el coneixen-, Messi va declarar als jutjats de Gavà. “No em llegia els contractes ni els papers que firmava”, va dir el futbolista al jutge. “Signo el que em diu el meu pare que signi, no miro ni pregunto res. Si ho diu el meu pare ho signo amb els ulls tancats”, va declarar el jugador, complint al peu de la lletra la defensa que havia articulat el seu advocat Cristóbal Martell, posterioment substituit per l'exmagistrat del Tribunal Suprem Enrique Bacigalupo. Des del moment que va explotar el cas, hi havia dues premisses clares. Els Messi se sentien perseguits, caps de turc d'una campanya de l'Agència Tributària per generar temor entre la gent en un moment de necessitats recaptatòries (com pot ser que persegueixin “el contribuent més important d'Espanya”, clamaven). En segon lloc, admetien que el pare del jugador acabaria assumint una pena de presó, mínima, que li evités entrar a la presó. “Jo portava els contractes i li deia el que havia de signar”, va dir Jorge Messi davant del jutge.

Després d'un any d'investigacions, al mes de juny del 2014, la fiscal Raquel Amado va canviar la seva posició. L'estratègia donava els seus fruits. En el seu escrit va concloure que Messi desconeixia l'entramat societari que havia muntat el seu pare i el deixava al marge de qualsevol activitat defraudatòria. El jutge, però, va mantenir l'acusació.

Un any més tard, s'ha repetit el cas. Tot i que la fiscalia exculpava Messi, l'advocat de l'Estat mantenia l'acusació, de 22 mesos i 15 dies de presó. L'advocacia de l'estat, òrgan presidit per Marta Silva de Lapuerta, qui va formar part de la directiva del Madrid, representa els interessos d'Hisenda. Finalment, el jutge va decidir dictar l'obertura del judici oral, contra el pare i també contra el jugador. Signar amb els ulls tancats el que el pare li deia no l'ha allunyat dels jutjats.

El jugador, qui ha volgut aparentar normalitat a les xarxes socials, si ha donat permís per la publicació d'un comunicat on els seus advocats lamenten que l'advocacia de l'estat "intenti portar la contraria a la Fiscalia", afegint que presentarà al·legacions per demostrar que la visió de la Fiscalia és la correcte. Aquest divendres, però, Messi ha afegit una imatge amb un missatge que podria tenir com a destinatari Hisenda.

stats