13/10/2016

La metamorfosi definitiva de l’Eurolliga

3 min
Tyrese Rice, base nord-americà del Barça Lassa, durant la semifinal de la Supercopa Endesa.

BarcelonaEl Barça Lassa debuta aquest divendres (18 hores, Esport3 i Movistar Deportes 1) a l’Eurolliga, competició que estrena un nou format més ambiciós en què els 16 millors equips s’enfrontaran entre ells a doble volta. El primer rival culer serà l’Unics Kazan, un conjunt que torna a l’Eurolliga després de disputar l’Eurocup la temporada passada. La continuïtat és la principal virtut d’un grup de jugadors que continua entrenat per Ievgueni Paixutin i que compta amb Keith Langford com a principal referència ofensiva. L’andorrà Quino Colom hi segueix tenint un protagonisme destacat. L’adversari rus s’ha reforçat amb Coty Clarke, Ievgueni Voronov, Pavel Antipov, Aleksandr Karpukhin i Vladislav Yevstafev.

Georgios Bartzokas tindrà les baixes de Pau Ribas, Petteri Koponen i Shane Lawal. “Serà un partit difícil en què haurem de ser pacients i lluitar cada possessió si volem guanyar”, opina el tècnic grec, que vol esperar-se a fer una valoració definitiva sobre el nou format. “Hem d’esperar un any, però serà molt interessant per als seguidors. Per als equips el nivell de dificultat augmenta, amb menys descans i partits molt durs”.

Bona part de les opcions del Barça Lassa passen pel rendiment de Tyrese Rice, el nou líder de l’equip blaugrana. “Estem preparats i motivats per començar. Serà molt emocionant. L’any passat l’Unics Kazan ja va demostrar ser un gran equip. Hem d’estar preparats per defensar el seu joc. No hi haurà cap dia en què juguem davant d’un equip menor i puguem descansar. Hem d’estar al 100%”, diu el base.

Nou model de negoci

Jordi Bertomeu, president i CEO de l’Eurolliga, està molt satisfet amb el nou sistema de competició. “Els somnis que els propietaris, directius, entrenadors, jugadors i periodistes han tingut durant dècades, finalment es faran realitat. La primera lliga de bàsquet europeu ha començat. Aquest ha sigut l’objectiu des de l’any 2000, quan els clubs van decidir crear la seva pròpia competició”, reconeix el dirigent català, que posa l’accent en l’experiència que viuran els seguidors. “Per primera vegada en la història, els nostres fans podran gaudir de tots i cadascun dels 16 millors equips europeus competint cada setmana”, opina.

“En els últims 15 anys, els nostres clubs han pres les decisions necessàries per fer créixer l’Eurolliga i el progrés fins al punt de revolucionar el model esportiu europeu per mitjà de la creació d’una veritable lliga”, assegura Bertomeu, que insistent a explicar que el canvi esportiu va acompanyat d’un canvi en el model de negoci: “Els clubs podran desenvolupar projectes en funció de plans de negoci estables, i així es facilitarà la seva sostenibilitat”. L’Eurolliga xifra en més d’un 50% l’increment dels ingressos que tindran els clubs.

Els 16 equips participants, que han homogeneïtzat la imatge dels seus parquets, tenen assegurats un mínim de 30 partits, el triple que la temporada passada. Abans de disputar els quarts de final, el Barça Lassa va disputar 24 partits la campanya passada. Ara, la xifra creix fins als 30 i s’introdueixen cinc setmanes amb doble jornada. El calendari és més exigent i ho és des del primer moment.

El CSKA de Moscou, vigent campió, el Fenerbahçe, finalista, i el Reial Madrid són els tres grans aspirants al títol, que es decidirà a la final four d’Istanbul. A Catalunya l’Eurolliga es podrà seguir a través d’Esport3, que ha renovat per dues temporades, i de Movistar+. “Estem encantats de continuar treballant amb aquests dos operadors. Tot es redueix a com tracten els nostres aficionats. Sabem per experiència que els espectadors de Movistar i TV3 a Catalunya veuran la competició en el seu millor format”, explica Bertomeu.

stats