Esports 11/12/2019

Els Mossos garanteixen que es jugarà el Barça-Madrid

El cos apunta que els futbolistes i els àrbitres podran arribar al Camp Nou

Pau Esparch / Martí Molina
4 min
L'estadi el darrer partit de lliga

BarcelonaEl clàssic es podrà jugar. La celebració del Barça-Madrid de la setmana que ve no perilla davant la convocatòria de Tsunami Democràtic, segons fonts dels Mossos d'Esquadra. La policia catalana ja prepara el dispositiu per al 18 de desembre i garanteix que el partit es farà. Des del cos apunten que els futbolistes i els àrbitres podran arribar al Camp Nou per poder disputar el clàssic a partir de les 8 del vespre, tal com està anunciat. Fonts dels Mossos diuen que, ara mateix, la previsió és que el dispositiu policial vagi a càrrec exclusivament del cos català. A l'estadi, com és habitual, també es comptarà amb els vigilants de seguretat privada del FC Barcelona.

La policia avança que dimecres de la setmana vinent serà als quatre punts exteriors on Tsunami Democràtic ha anunciat mobilitzacions per bloquejar els accessos al Camp Nou. Els Mossos estaran vigilant l'espai amb molt marge. Els agents treballaran per assegurar que tant els jugadors com els àrbitres tinguin un itinerari segur per entrar a l'estadi. La idea dels Mossos és que els futbolistes es concentrin i arribin en comitiva al Camp Nou per facilitar el trasllat, però són aspectes que encara es negocien amb els clubs. El cos també se situarà a les entrades de l'estadi per supervisar els controls dels aficionats. Una tasca que es farà conjuntament amb els vigilants de seguretat privada del Barça i que, segons fonts de la policia, no serà tan diferent del que es fa en un clàssic.

En aquest punt, des dels Mossos expliquen que en un partit habitual –sense cap altra convocatòria prevista– entre el Barça i el Madrid es fa un dispositiu de risc antiterrorista; per tant, amb més agents i uns controls més estrictes. Tot i que no es descarta que augmenti el nombre de policies als controls, des del cos diuen que no serà gaire més extraordinari que un clàssic al Camp Nou. Fonts dels Mossos també recorden que la seguretat dins l'estadi, fins i tot si es produeix una possible invasió a la gespa, va a càrrec dels vigilants de seguretat del Barça –tot i que dimecres vinent es pot reforçar la presència d'agents–. Només es preveu una intervenció de la policia dins el Camp Nou si la situació es complica més.

Tsunami Democràtic crida a concentrar-se als voltants del Camp Nou la tarda del Barça-Madrid

Millor desplaçar-se en metro o a peu

Els Mossos seran als quatre punts exteriors de l'estadi on Tsunami Democràtic ha convocat mobilitzacions per garantir el dret de manifestació i la celebració del partit. Des del cos reiteren que els accessos estaran assegurats i admeten que estaran pendents de possibles enfrontaments entre grups de signe contrari a les entrades. Fonts policials consideren que caldrien desenes de milers de manifestants per bloquejar els diversos accessos al Camp Nou, malgrat que recomanen als aficionats que dimecres vinent es desplacin en metro o a peu per arribar a l'estadi en lloc de fer-ho amb el vehicle privat.

Pel que fa als cartells que es poden entrar dimecres que ve a l'estadi, fonts de la policia expliquen que, a priori, una pancarta de "Spain, sit and talk" no va en contra de la llei de la violència en l'esport. Malgrat tot, sobre això, el Barça –que és qui té la competència– pot establir uns criteris més restrictius i que impedeixin accedir a l'estadi amb uns cartells vinculats a Tsunami Democràtic. Des dels Mossos apunten que estan treballant amb el FC Barcelona per acabar de definir la seguretat del clàssic. El dispositiu policial es dirigirà des del Centre de Coordinació Operativa (Cecor) ubicat al departament d'Interior, on es comunicaran amb altres cossos.

La Federació passa la pilota als Mossos

Mentrestant, la Federació Espanyola (RFEF) deixa oberta la possibilitat de tornar a ajornar el clàssic, o fins i tot de fer-lo disputar en un estadi neutral, tot i que per ara no té previst fer cap moviment en aquesta direcció. Després de la reunió d'aquest matí, l'ens es refia de la paraula dels Mossos i no prendrà cap decisió excepte que la policia alerti del perill que el partit no es disputi amb normalitat. En aquest sentit, fonts dels Mossos insisteixen que no veuen motius per anul·lar el clàssic perquè la seguretat està garantida. Des del cos català afegeixen que el partit ja es podia celebrar el 26 d'octubre, quan havia de jugar-se inicialment però es va ajornar.

"La Federació aplicarà la reglamentació vigent tant abans com durant i després del partit si es produïssin situacions de força major o circumstàncies en les quals fos necessària l'aplicació de la disciplina esportiva", explica la RFEF en un comunicat, en què també deixa clar que "no té cap mena de competència en matèria de seguretat". El Comitè de Competició –òrgan que depèn de la RFEF– va posposar el clàssic de l'octubre després d'acceptar parcialment la petició de la Lliga i valorant el clima polític que hi havia a Catalunya després de la sentència contra els líders independentistes. Aquesta vegada no ha arribat cap petició per part dels clubs i, per tant, l'ens es mantindrà a l'espera. Això sí, "en contacte amb les forces de seguretat" per garantir que els actors –jugadors i àrbitres– siguin al Camp Nou a l'hora prevista.

La Federació té la potestat per ajornar el partit o fer-lo disputar en terreny neutral. A més, pot aturar el partit un cop hagi començat si hi ha algun tipus d'alteració, com podria ser una invasió del camp. També estipula multes de fins a 6.000 euros o el tancament parcial o total de l'estadi si hi ha incidències "molt greus" per part dels aficionats.

stats