Boicot total de la Fórmula 1 a Rússia: no hi correrà mai més

Liberty ha cancel·lat unilateralment el contracte arran de la invasió d'Ucraïna

2 min
Imatge d'arxiu de la cursa de Fórmula 1 del 2021 a Sotxi (Rússia)

"La Fórmula 1 pot confirmar que ha cancel·lat el seu contracte amb el Gran Premi de Rússia, cosa que significa que Rússia no tindrà cap cursa en el futur". Amb aquest missatge breu, però contundent, Liberty anunciava el trencament unilateral de l'acord que mantenia amb el país presidit per Vladímir Putin. És la resposta de l'empresa que gestiona la F1 arran de la invasió d'Ucraïna.

Era una notícia que, en el fons, ja s'esperava des de l'inici del conflicte bèl·lic, tant per les sancions imposades per la majoria de països occidentals com per la negativa d'alguns pilots a participar en la cursa que s'havia de disputar el 25 de setembre a Rússia.

La F1 no ha donat més detalls de la rescissió del contracte. De totes maneres, alguns mitjans especialitzats especulen amb la possibilitat que Liberty s'hagi agafat a una de les clàusules, la del país en guerra, per poder trencar l'acord sense haver d'abonar una indemnització milionària.

Rússia va debutar a la F1 tard, el 2014, i va fer realitat el somni de Putin de tenir una cursa al país. La prova es disputava a Sotxi –seu dels Jocs d'Hivern del 2014– i estava previst que es traslladés a Sant Petersburg a partir del 2023. Finalment, no n'hi haurà cap.

Haas prescindirà de Mazepin

La Fórmula 1 no només eliminarà la cursa a Rússia, sinó que molt probablement també el país es quedarà sense representants a la graella. L'equip Haas ha decidit expulsar el pilot Nikita Mazepin, que finalment es quedaria sense seient a la competició. La notícia, que es farà oficial en les pròximes hores, també era previsible, sobretot des que divendres, en els tests que es feien a Montmeló, l'equip ja va eliminar la bandera de Rússia i la publicitat de l'empresa Uralkali dels seus monoplaces. A més, alguns països com la Gran Bretanya havien vetat la participació de Mazepin en la seva cursa d'enguany, per la seva condició de pilot rus o bielorús.

Mazepin, de fet, era a la F1 gràcies al seu pare, el multimilionari Dimitri Mazepin, propietari d'una empresa que produeix i exporta adobs de potassa. Curiosament, l'any passat Dimitri ja havia amenaçat amb retirar el finançament a l'escuderia perquè considerava que estava perjudicant el seu fill en relació amb el seu company d'equip, Mick Schumacher. El cas és que el pilot rus va acabar el 2021 en l'última posició de la classificació, sense cap punt i amb pitjors resultats que Schumacher. Un cop apartat Nikita Mazepin, s'espera que el seu lloc l'ocupi Pietro Fittipaldi, net del llegendari Emerson Fitipaldi, dues vegades campió de la F1.

stats