Motor

W Series, la competició que posa contra les cordes el masclisme de la F1

La categoria femenina busca formar pilots professionals i eliminar les barreres de gènere

3 min
Belén Garcia, pilot de WSeries

BarcelonaEn moltes ocasions pensem només en la meta a assolir: alçar el trofeu, travessar la línia de meta abans que ningú o ser el primer a veure la bandera de quadres. L'objectiu marca el camí, és cert, però viure el procés fins a aconseguir allò que es vol també forma part del trajecte. En el món del motor moltes coses estan canviant. La seguretat ha passat a un primer pla, mentre els cotxes cada cop són més ràpids i les dones comencen a fer-se un lloc dins d'aquest ecosistema. El canvi és complicat, ja que l'automobilisme probablement és l'últim reducte on el masclisme encara és massa present. Les W Series, però, tenen com a propòsit canviar això.

"Les W Series han canviat una mica la manera d'entendre les curses i la dona en el motor. Cada cop hi ha més noies, i això és el que realment importa. Cada cop som més les que comencem i cada cop som més les que seguim. Això farà que canviï i es vegi factible que un dia hi hagi dones a la F1", explica Belén Garcia a l'ARA. La pilot ha vist el creixement de la nova categoria des del seu naixement el 2018 i ara, per segona temporada consecutiva, forma part de la graella de sortida. W Series és un campionat d'inscripció gratuïta que ofereix igualtat d'oportunitats a les dones i elimina les barreres financeres que històricament els han impedit progressar cap a les altes esferes de l'automobilisme. "[Els organitzadors] Ens ho financen tot. La temporada, els viatges, i hi ha premis al final del curs. Volen que siguem pilots professionals i que puguem dedicar tots els nostres esforços al món de motor", relata Garcia.

Nerea Martí, pilot de W Series.

Malgrat que aquesta sigui la idea, poques s'hi poden dedicar exclusivament. "També competeixo amb la marca BMW en turismes i en el kàrting de marxes. A més, estic en un Centre d'Alt Rendiment a València, on continuo la meva preparació quan no tinc curses de les W Series", explica Nerea Martí, també pilot de la categoria. "Aquest any és el primer cop que competeixo en les tres categories diferents, però ha arribat l'oportunitat i no podia faltar-hi. És molt difícil compaginar-ho tot. Has de deixar moltes coses de banda per poder estar centrada. Ara és un gran sacrifici, però segur que arriba una gran recompensa. M'arrisco i lluito pel meu somni. Penso que en un futur tot anirà bé i compliré els meus objectius. Ara he de treballar molt i deixar coses enrere per, en un futur, poder viure del que més m'agrada", afegeix.

Belén Garcia, pilot de W Series.

"Es porta malament. És difícil compaginar-ho tot. Sempre intentes donar el teu màxim a tot arreu, i quan el temps és compartit una s'ha de dosificar i dedicar els recursos a una cosa o l'altra. Les pilots que s'hi poden dedicar al 100% surten més tranquil·les i es poden preparar millor, però no ho canviaria pas. M'agrada molt la carrera que estic estudiant i m'aporta moltíssim", diu la Belén, que compagina el motor amb estudis d'enginyeria. A més de visibilitat, aquestes pilots han guanyat en esperança: sí que hi pot haver un lloc per a elles en la màxima competició, de debò la dona pot passar a ser la protagonista sobre l'asfalt.

Nerea Martí, pilot de W Series.
stats