BARÇA
Esports 23/09/2016

L'Audiència Nacional ordena reobrir la causa contra Neymar per corrupció en el seu fitxatge

La secció quarta de la sala penal ha revocat la decisió de De la Mata d'arxivar el cas

T.p.
3 min
Neymar celebrant el tercer gol del partit, marcat gràcies a un magnífic llançament de falta.

BarcelonaNeymarSandro RosellDIS

Aquesta causa és conseqüència de la querella presentada per l'empresa de representació de futbolistes DIS-Esporte e Organização de Eventos, que posseïa el 40 per cent dels drets federatius del jugador, i segons la Fiscalia va deixar de cobrar 3,2 milions d'euros que li haurien correspost.

L'Audiència Nacional doncs, ha admès el recurs de la Fiscalia contra la decisió d'arxiu de De la Mata, que va considerar que les conductes denunciades poden tenir "repercussions esportives, ètiques i disciplinàries", no encaixen en un procediment penal. Argument amb el qual discrepen els magistrats Ángela Murillo, Carmen Paloma González i Juan Francisco Martell, pel que ordenen a De la Mata a prosseguir amb el procediment davant l'existència d'indicis de delictes de corrupció entre particulars i estafa impròpia.

El Barça ha publicat un comunicat on afirma que "davant la decisió de l’Audiència Nacional d’estimar el recurs del Ministeri Fiscal i continuar el procés contra Neymar, Neymar Jr., Sandro Rosell, el Santos CF i el FC Barcelona, en el cas DIS, el FC Barcelona expressa la seva disconformitat amb els raonaments inclosos en aquesta resolució. El Jutge Instructor, que inicialment havia acordat sobreseure el cas de tots els investigats, haurà de reobrir ara la causa i acabar celebrant un judici. En aquest judici el FC Barcelona mantindrà les tesis que sempre ha defensat al llarg del procés i demostrarà la innocència de tots els investigats".

La Sala ha examinat en primer lloc dos contractes subscrits el 15 de novembre i el 6 de desembre de 2011 per a conèixer les condicions de transferència del jugador i ha conclòs que hi ha indicis del delicte de corrupció ja que "mitjançant la signatura dels contractes es va alterar el lliure mercat del fitxatge de futbolistes ".

Mitjançant el primer contracte el Barça es va comprometre a pagar pel traspàs 40 milions ia abonar Neymar un sou de 36.100.000 en 5 anys, tot això per a 2014, any en el qual el jugador deixaria d'estar vinculat al Santos i DIS ja no tindria els drets. El segon va consistir en un suposat fals contracte de préstec pel que el Barça li pagava 10 milions, però, segons considera el fiscal del cas, José Perals, es tractava en realitat d'una remuneració anticipada per garantir el fitxatge.

Vives: “Disconformes amb la reobertura del cas... por fcbarcelona

El tribunal entén que el Barça, representat per Sandro Rosell, va pactar amb Neymar i amb la societat familiar N & N, formada al 50% pels seus pares, per assegurar el fitxatge del jugador amb un avançament de 40 milions d'euros, el que, segons el parer del fiscal, va alterar el mercat de fitxatges perquè davant una oferta millor per al Santos com una del Reial Madrid de 36 milions, "el jugador es va decantar (...) per una altra via no permesa en l'àmbit de la FIFA". Segons l'auto, "aquest tribunal aprecia indicis de simulació conscient i ordida per la comissió d'estafa".

En altres contractes subscrits en 2013 per assegurar-se el fitxatge de Neymar Jr sense esperar que fos lliure a partir de juliol de 2014, els magistrats constaten que, en principi, el Santos va cedir al Barça els drets federatius pel preu de 17, 1 milions euros, operació que va ser comunicada a DIS que va percebre el 40%.

Altres documents investigats parlen del contracte per a la celebració d'un partit amistós entre el Barça i el Santos, de caràcter gratuït, en el qual expressament es pactava que si el contracte no es celebrava mentre Neymar Jr. era jugador del Barça, aquest club abonaria al Santos FC la "no menyspreable" quantitat de 4.500.000 euros. "A través d'aquest contracte pot desprendre, sense dificultat, d'una banda, el desconeixement dels drets a favor de DIS i, d'una altra, la vinculació d'aquest pacte al fitxatge del jugador acabat de fer", assenyalen els magistrats, que afegeixen que, a dia d'avui, les parts reconeixen que aquest contracte no s'ha executat ja que el partit no s'ha jugat.

De la Mata va acordar arxivar aquesta causa el passat 8 de juliol, en considerar que els contractes de traspàs del jugador subscrits en 2011 i 2013, si bé poden tenir "repercussions esportives, ètiques i disciplinàries", no encaixen en un procediment penal, per la qual que va recomanar a DIS reclamar per la via civil.

A l'escrit per comunicar aquesta decisió, es recorda que Neymar no podrà presentar recurs contra aquest fet.

stats