Futbol
Esports 08/08/2016

Neymar i la ‘canarinha’, els blancs de la premsa brasilera

L’or olímpic de la selecció amfitriona, el gran objectiu dels organitzadors, penja d’un fil

Pau Ramírez
3 min
Neymar en un moment del partit contra l’Iraq.

Rio de JaneiroL’or olímpic de la selecció de futbol brasilera masculina, el gran objectiu del país amfitrió a Rio 2016, penja ara mateix d’un fil després dels decebedors empats a zero contra Sud-àfrica i l’Iraq. La situació contrasta amb la que viu la selecció femenina, que també busca un inèdit or olímpic i que ha enamorat els aficionats amb les victòries contra la Xina (3-0) i Suècia (5-1).

L’empat contra els iraquians ha esgotat la paciència de la premsa i l’afició, que han carregat durament contra la seleçao i principalment contra Neymar, la gran figura del país, que ha estat incapaç de marcar les diferències com s’espera d’ell en els dos primers partits. “Zero absolut i vergonya en els Jocs”, titulava ahir en portada el diari O Globo, el principal de Rio de Janeiro, amb una fotografia del blaugrana capcot mossegant la samarreta.

El Folha de Sao Paulo ja va obrir l’edició d’ahir amb un “Sense pau” i amb una imatge de Neymar trist i ressaltant que el públic es va burlar dels jugadors de la canarinha demanant la presència de Marta, la figura del futbol femení del país i escollida cinc cops millor jugadora del món.

La selecció brasilera va deixar el terreny de joc de l’estadi Nacional de Brasília sota una gran xiulada del públic i amb crits que demanaven la presència de Marta. A les xarxes socials, no va tardar en aparèixer un memd’una aula d’una escola amb el títol “Classe de futbol”, amb Marta com a professora i múltiples Neymars fent d’alumnes.

Molestos amb els xiulets i mofes de l’afició, cap jugador va voler parlar amb la premsa després del partit, cosa que va molestar encara més els aficionats. Els homes que entrena Rogério Micale necessitaran ara guanyar Dinamarca o bé fer el mateix resultat que l’Iraq, que juga contra Sud-àfrica. En el cas que brasilers i iraquians fessin el mateix resultat, com que tenen tots els números iguals (dos empats a zero gols), el criteri de desempat seria la millor classificació en el rànquing de la FIFA, amb la qual cosa els amfitrions avançarien a quarts de final.

El trident ofensiu, format per Neymar, Gabriel Jesús i Gabriel Barbosa, considerat el millor del torneig, és el que s’endú la majoria de crítiques per no haver aconseguit cap gol en 180 minuts contra sud-africans i iraquians. D’ocasions, no n’han faltat, si bé és cert que l’equip ha mostrat no saber com trencar dues defenses compactes i molt ben ordenades com les dels dos primers partits. Els tres davanters han passat a ser el blanc de les crítiques.

El portal especialitzat en futbol brasiler Goalassegurava que “el principal problema del trident ineficient és que no semblaven que fossin del mateix equip, de tanta falta de col·lectivitat”. En un article molt crític, el periodista esportiu Paulo Vinicius Coelho, un dels principals analistes tàctics de futbol del país, escrivia al Folha de Sao Paulo que, “mentre la selecció femenina té un col·lectiu, la masculina gira entorn de Neymar”.

Molt més dur va ser el locutor Galvão Bueno, el més famós del país i encarregat des de fa dècades dels partits de la selecció nacional, que va disparar contra Neymar. Després d’una picabaralla a la primera meitat, Bueno va preguntar: “On és el capità de l’equip per posar fi a aquesta confusió? On és Neymar?” La pregunta la va respondre l’exdavanter internacional Walter Casagrande, ara comentarista: “Neymar és el primer a entrar a la confusió”. L’actitud del jugador del Barça també va ser reprovada pel portal Globoesporte, el principal del país. “Què pensa Neymar, amb aquell braçalet que li pesa al braç? Quina contribució va fer, a banda d’intents en va i un cop de puny infantil, un gest que li va provocar una ridícula targeta groga?”

stats