BARÇA
Esports 17/05/2016

Barça i Nike, un acord rècord per aquest juny

S'espera que la signatura es realitzi en "dues o tres setmanes": la xifra estarà entorn els 100 milions per temporada

Albert Llimós
3 min
La botiga del Barça, amb els productes de Nike.

BarcelonaLes bones notícies per a l'economia del Barça no arribaran, de moment, de Qatar. Arribaran d'Oregon. El club blaugrana té pràcticament tancat l'acord amb la multinacional americana Nike per allargar la seva relació 10 anys més. "D'aquí dues o tres setmanes" es podria fer l'anunci oficial, admeten des del Camp Nou. Tres fonts diferents, d'ambdues bandes, confirmen que l'acord és imminent i que situaria el conjunt català com el més ben pagat del món.

La xifra, incloent-hi tots els variables, serà de prop de 100 milions d'euros per temporada, superant el que percep el Manchester United d'Adidas. El club anglès va signar l'acord amb la multinacional alemanya per 96 milions per curs, inclosos tots els variables. Aquesta és la xifra que tenen al Camp Nou i que asseguren que és l'objectiu de superar amb l'entesa amb Nike, que ja va perdre el United i no pot deixar escapar un nou club de primer nivell com el Barça.

Una de les grans novetats de l'acord que s'està acabant de perfilar és que el Barça recuperarà un dels actius cedits a Nike, el 'licensing', la capacitat d'atorgar llicències per qualsevol producte de la marca Barça que no tingui a veure amb les equipacions esportives. Ho gestionava Nike, a través d'un societat mixta amb l'entitat blaugrana, i pagava una quantitat com a 'royalty' al Barça i, un cop feta la venda del producte, el Barça obtenia un segon ingrés. Ara, serà el club qui ho gestionarà directament.

Calma per a Bartomeu

Al Camp Nou admeten que la proximitat d'aquest acord provoca que Josep Maria Bartomeu estigui molt tranquil pel tema del patrocini de la samarreta, que podria allargar-se durant mesos, tot i que el diari 'AS' explica aquest dimarts que Barça i Qatar podrien renovar per un any. Amb l'acord de Nike, el president s'assegura una de les seves promeses de la campanya electoral, obtenir 100 milions per 10 temporades de Nike. La temporada 2013-2014, el Barça va obtenir 54 milions de la multinacional, una xifra dividida en tres conceptes: 33 de l’acord de patrocini, 10 derivats de la venda de samarretes i altres productes que porten la marca Barça (el club cobra un 10% en 'royalties' de cada venda) i 11 més de l’explotació directa que fa Nike a través de l’empresa FCBMerchandising –l’encarregada, per exemple, de gestionar la botiga del Camp Nou. L'any passat, aquesta xifra va augmentar, gràcies al triplet, per sobre dels 65 milions.

Nike i el Barça, tal com va avançar l'ARA el febrer del 2015, després de tenir accés al contracte, van pactar que només podrien negociar quan faltessin 2 anys per acabar la relació, el 30 de juny del 2018. "Des dels 24 mesos anteriors a l’expiració [del contracte] el club acorda negociar exclusivament amb Nike, de bona fe, la intenció de negociar alguns o qualssevol dels acords previstos en aquest acord”, explica el document que van segellar Joan Laporta i Mark Parker, com a representant de la multinacional americana, el 25 d’octubre del 2006. Ara, s'avança la negociació perquè totes dues marques així ho han convingut.

Des de fa mesos, les converses entre els responsables del Barça i de Nike –Marcos Garzo i Albert Baronet– han estat permanents i paral·leles a la qüestió del patrocini per a la temporada que ve, un acord que no s'ha tancat encara, i que comportarà que la multinacional hagi de fabricar samarretes sense el logotip comercial d'una marca –amb un sobrecost d'estampació que hauria d'assumir el Barça si es tanca patrocinador més endavant.

stats