MOTOR - DAKAR 2016
Esports 12/01/2016

El Niño i la calor trastoquen els plans

Les altes temperatures obliguen l’organització a escurçar la novena etapa

Nuria García
2 min
Carlos Sainz, vencedor de l’etapa d’ahir, és el nou líder.

BarcelonaEl recorregut del Dakar 2016 està donant molts maldecaps als organitzadors i als pilots. Primer el van haver d’alterar perquè el Perú hi va renunciar a l’agost, quan els organitzadors ja tenien totes les etapes definides. I ara, un cop ha començat, el fenomen del Niño primer i ara les altes temperatures que s’estan registrant a l’Argentina estan provocant que gairebé cada dia hi hagi canvis sobre la marxa, entre els quals l’anul·lació d’una etapa, la primera, per les pluges.

Ahir, per exemple, en l’etapa bucle amb sortida i arribada a Belén (Argentina), les altes temperatures que hi havia a les dunes de Fiambalá van provocar algun ensurt, fet que va fer que l’organització suspengués l’etapa en el segon punt de pas. “S’esperava que la fesomia de l’etapa plantegés dificultats. Les dunes de Fiambalá i la gran calor anunciaven una jornada complicada”, van dir els organitzadors, en un petit comunicat. “Per garantir la màxima seguretat dels pilots, la cursa s’atura al CP2”, van resoldre. Els primers pilots de motos que van prendre la sortida ja van notar les elevades temperatures, però amb el pas de les hores els altres participants (que prenen la sortida més tard) van anar veient com la situació es complicava encara més. A més, l’etapa, amb molta navegació, obligava a estar molt atent al full de ruta, i això, sumat a la calor, va provocar que alguns pilots es desorientessin al desert.

Triomfs per a Price i Sainz

En la categoria de motos, el guanyador de l’etapa va ser l’australià Toby Price, que manté el lideratge de la general i incrementa l’avantatge respecte als seus rivals. I és que Paulo Gonçalves va tenir una avaria (un forat al radiador de l’Honda) i va haver d’acabar l’etapa remolcat pel seu company Paolo Ceci. Stefan Svitko va ser segon i Pablo Quintanilla, tercer. “Ha sigut molt dur, feia molta calor”, reconeixia el pilot xilè. Pel que fa als catalans, Gerard Farrés va ser el millor (7è), Joan Pedrero, onzè i Laia Sanz tretzena.

En la categoria de cotxes, el triomf va ser per a Carlos Sainz. El madrileny escala fins al primer lloc de la classificació general, seguit de Stéphane Peterhansel. L’organització va decidir no sancionar el francès, que havia rebut una denúncia de l’equip Mini en què es queixaven que el de Peugeot hauria fet benzina en un punt de la 8a etapa on no estava permès.

stats