Barça
Esports 19/02/2016

I en ple procés de dubtes amb els penals, el Barça toparà amb Javi Varas

Els blaugranes ja han fallat dos llançaments contra el porter andalús, que guarda en el record una actuació brillant fa quatre anys amb el Sevilla

i
Leo Messi al Molinón

BarcelonaLuis Enrique va deixar clar a Gijón que està "zero" preocupat per la falta d'encert del trident amb els penals. Però el discurs de confiança del tècnic no ha evitat que en l'entorn del Barça s'hagi obert un procés de dubtes perquè l'equip blaugrana falla la meitat dels llançaments des dels onze metres que xuta –encara que acabi de ser notícia arreu del món per l'històric penal indirecte contra el Celta–. I enmig d'aquest ambient, topar amb Javi Varas no fa res més que fer créixer els fantasmes. El porter andalús del Las Palmas pot presumir d'haver provocat dues errades de penal en els seus partits contra el Barça. En una ocasió va aturar un penal a Messi quan defensava la porteria del Sevilla, i en l'enfrontament de la primera volta, ja amb el conjunt de Gran Canaria, va veure com Neymar enviava als núvols el seu llançament.

Va ser el dia de la lesió de Messi al minut tres, una afectació del lligament intern del genoll que el va acabar tenint gairebé dos mesos de baixa. Segurament, aquest record tampoc ajudarà l'argentí a tenir les millors vibracions en els seus enfrontaments amb Varas, a qui tornarà a tenir al davant aquest dissabte a la tarda.

El porter sevillà el va tenir sense marcar en tres partits seguits, els anys 2011 i 2012. De fet, només ha encaixat un gol de l'argentí en dos dels sis enfrontaments. No és una dada menor. És una fita de la qual poden presumir ben pocs porters a la Lliga, gairebé sempre superats pel màxim golejador històric de la competició. La primera vegada que es van creuar, Messi va marcar dos dels cinc gols amb què el Barça va golejar el Sevilla al Camp Nou, però després ja va començar a xocar amb els guants i els peus d'un porter àgil que ho refusava tot. En un empat a un al Pizjuán, va ser Bojan qui va inaugurar el marcador, i Messi es va quedar sense marcar.

Però va ser en la següent cita quan Varas es va convertir en el gran enemic blaugrana. L'actuació del porter va ser providencial perquè el Sevilla aguantés el 0-0 a Barcelona. A Messi li va prendre un remat baix amb el cap, i el posterior rebot, també un xut sec i creuat, un de desviat per un defensa, o una falta en l'últim segon. Però, sobretot, un penal en els minuts finals que va frustrar la victòria blaugrana. Tot i que no va ser només Varas el responsable d'impedir el gol, ja que la col·laboració indirecta de Kanouté també va ser decisiva. El malià va muntar un xou previ, posant-se al davant de la pilota per distreure Messi. Va ser amonestat i, posteriorment, va provocar una baralla amb els jugadors del Barça que va derivar en expulsió. La bronca va durar més de tres minuts, tres minuts en què Messi va fer tots els esforços per no perdre la concentració. L'argentí acaronava la pilota amb les mans, voltava per la frontal de l'àrea, abaixava el cap per aïllar-se de les picabaralles. Quan va arribar l'hora, va xutar a l'esquerra del porter i l'estirada del sevillà va desviar el llançament. Penal fallat.

"Abans de xutar, Leo sempre aixeca el cap. Si jo em moc molt abans i ell em veu, segurament canviarà la direcció del llançament", va analitzar el porter en unes declaracions a La Sexta fa un any. "Pels minuts que eren i la pressió que tenia, a més, vaig imaginar que xutaria al seu costat de seguretat". I així ho va fer, a la seva dreta. A l'esquerra del porter. Penal fallat.

L'espessor de la porteria protegida per Varas es va fer una mica més lleugera a Balaídos quan, en la seva etapa al Celta, el porter no va poder impedir que Messi marqués l'1-2 d'un partit que va acabar amb empat a dos. El resultat igualat ha sigut, de fet, el màxim èxit fins ara de Varas quan s'ha enfrontat al Barça. Però haver perdut només tres dels sis partits contra els blaugranes tampoc és una dada menor per a Varas, potser el porter més incòmode de trobar-se pel camí, ara per ara.