SEGONA DIVISIÓ
Esports 14/12/2013

Un segle de peripècies vestint uns quadres blancs i blaus

El Sabadell celebra el centenari de la seva samarreta arlequinada

2 min
L'acte de presentació de la samarreta dels 100 anys d'arlequinat. En petit, una imatge del 1914.

Sabadell"Sempre cridava l'atenció, aquella samarreta. Tenies la sensació que amb aquells quadres la gent et tenia més simpatia". El migcampista basc Periko Alonso va defensar la samarreta del Sabadell durant els anys 80 i encara recorda com li agradava vestir d'arlequinat. El club vallesà celebra aquest cap de setmana el centenari del primer partit que va jugar amb l'uniforme arlequinat, contra el Saragossa (18 h). I per a l'ocasió portarà una samarreta commemorativa que imita el disseny de la fotografia més antiga que es conserva, amb el coll amb cordons.

El primer partit del Sabadell amb quadres blancs i blaus va ser el 12 de desembre del 1913 contra el Terrassa (1-1). Fundat el 1903, el club va començar lluint una samarreta de ratlles. Però el 1913 es va apostar per aquest disseny, que va fer fortuna. Aquell mateix any el club va aconseguir el títol català de Segona Categoria i, tot seguit, el torneig estatal de Segona a Madrid contra un club anomenat Cardenal Cisneros. Més de 5.000 persones van rebre l'equip, que va tornar en tren en l'inici d'un llarg periple marcat per una samarreta única en el futbol estatal. La primera fotografia conservada de la samarreta arlequinada data del 12 d'abril del 1914, quan el Sabadell va jugar dos partits amistosos amb el Montpeller.

Des del primer any que el club va vestir la samarreta arlequinada, els colors dels quadres es van anar alternant: algunes temporades el blanc era al costat del cor i, en d'altres, hi anava el blau. A partir del 1950, el blanc sempre és a la banda del cor i gairebé sempre la segona samarreta també ha estat arlequinada, amb colors diferents. Durant els anys 60 el Sabadell va arribar a ser quart a Primera, i va jugar a Europa un any en què la ciutat també era coneguda per la seva indústria tèxtil. Aquesta fama i el fet de ser l'únic equip professional que vesteix d'arlequinat van fer que "sempre, en tots els camps", trobessin gent que els demanava la samarreta, que els deia que eren "un club simpàtic", recorda l'exjugador Pini.

A tall d'anècdota, a Sabadell encara es recorda el dia que Maradona, per a un reportatge de la revista Don Balón, es va posar la samarreta del club per fer-se una foto amb Oswaldo, jugador argentí del club arlequinat. A més, alguns aficionats s'han agermanat amb els del Bristol Rovers anglès, un dels clubs que porten la mateixa samarreta cubista, imaginativa i orgullosa, ja sigui jugant una final de Copa, com el 1935, a Segona o a Tercera.

stats