"Pressions externes" perquè Mateu Lahoz dirigeixi el clàssic

El valencià xiularà el Madrid-Barça quan s'esperava que ho fessin De Burgos Bengoetxea o Munuera Montero

2 min
Mateu Lahoz mostra una targeta groga a Jordi Alba a l'últim clàssic amb públic a les graderies.

BarcelonaEl clàssic d'aquest dissabte (21 h) a l'estadi Alfredo di Stéfano ve carregat d'al·licients. Esportivament, la cita serà clau per al desenllaç de la Lliga, amb el Barça a només un punt de l'Atlètic de Madrid després de la victòria agònica de dilluns contra el Valladolid i el Reial Madrid, tercer classificat, a tres punts del líder. Malgrat les baixes de Ramos, Varane i Hazard i el dubte de Carvajal, els blancs arribaran al partit carregats de moral per la convincent victòria que van aconseguir dimarts a la Champions contra el Liverpool. Per la seva banda, el Barça vol donar un cop d'autoritat definitiu a la Lliga per confirmar les bones sensacions de les darreres setmanes pel que fa al joc. Serà una llàstima que el matx es disputi a porta tancada i a un camp de Segona B.

Però més enllà de l'aspecte purament esportiu, ja és un fet que el clàssic s'està escalfant des d'un punt de vista arbitral. I no només per la polèmica actuació de Jaime Latre al Barça-Valladolid, en què el col·legiat aragonès podria haver assenyalat dos penals (un a cada àrea) i va expulsar Óscar Plano amb 0-0 al marcador, sinó també per la pròpia designació de cara al partit de dissabte. El Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA), que és qui reparteix els compromisos abans de cada jornada, tenia en ment De Burgos Bengoetxea (Comitè Basc) i Munuera Montero (Comitè Andalús) per impartir justícia al Madrid-Barça. Però segons ha informat Radio Marca aquest dimecres, l'estament, regit per la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), ha modificat la decisió "per pressions externes" i ha acabat posant el clàssic en mans de Mateu Lahoz (Comitè Valencià), que estarà assistit al VAR per Soto Grado (Comitè de La Rioja).

Mateu Lahoz, l'àrbitre més mediàtic del futbol estatal, és també un dels més experimentats. Conegut pel seu tarannà dialogant amb els futbolistes i alhora permissiu amb les accions de contacte, ha dirigit cinc clàssics en la seva dilatada carrera. Tres van acabar en victòria madridista, un en empat i només un en triomf blaugrana, el de 2015 al Camp Nou amb gols de Suárez i Mathieu. Entre els èxits blancs contra el Barça amb Mateu al xiulet hi ha la final de Copa del 2014, resolta per Bale després d'una cavalcada que va retratar Bartra, i l'últim clàssic previ a la pandèmia, amb Setién a la banqueta culer i Vinícius i Mariano com a golejadors del Madrid al Bernabéu. El col·legiat d'Algímia d'Alfara (Camp de Morvedre), que aquest dimecres dirigirà el Bayern-PSG a la Champions, també va anul·lar un gol polèmic de Messi al partit definitiu que va entregar la Lliga 13/14 a l'Atlètic de Madrid.

El penal de Lenglet a Ramos

La polèmica arbitral està marcant el clàssic de tornada abans que comenci el matx. Però el d'anada tampoc va anar curt en aquest sentit. Al partit que es va disputar al Camp Nou al mes d'octubre, el Madrid va sortir guanyador (1-3) després de transformar un penal molt discutible de Lenglet a Ramos amb 1-1 al marcador. L'encarregat d'assenyalar-lo va ser Martínez Munuera, del Comitè Valencià igual que Mateu Lahoz.

stats