Esports 18/12/2019

El Lleida-Espanyol convida a reviure somnis i evitar malsons

Els de Pablo Machín tornen a un camp on ja van ser eliminats de la Copa fa 18 anys

Roger Requena
3 min
Pablo Machín, entrenador de l'Espanyol

BarcelonaDivuit anys després de la seva última visita oficial, l'Espanyol tornarà a posar els peus aquest dijous (19 h, DAZN) a un Camp d'Esports de Lleida on ja ha viscut una eliminació de la Copa del Rei. Va passar el 10 d'octubre del 2001, quan un solitari gol al minut 90 d'un jugador format al Barça, Nakor Bueno, va servir a una resistent UE Lleida per tombar l'Espanyol, que ara voldrà evitar repetir aquell malson. "És molt dur caure eliminat per un equip de categoria inferior. En aquest tipus de competició, el factor camp i la motivació dels jugadors són molt importants", va analitzar l'aleshores tècnic blanc-i-blau Paco Flores. El seu Espanyol guarda certes reminiscències amb l'actual, ja que només havia guanyat un dels primers quatre partits i veia de prop el descens. També en un context similar arribava un Lleida que anys després viuria una refundació. "Eliminar un Primera és un gran èxit. Ho hem aconseguit gràcies a la disciplina. S'ha premiat la nostra feina. Hem mantingut la concentració i la seriositat durant els 90 minuts", va celebrar el tècnic dels de la Terra Ferma, Carles Viladegut.

"El Lleida estava en reconstrucció i era un dels favorits del seu grup de Segona B. L'Espanyol feia dos anys que havia guanyat la Copa, va venir amb un equip amb garanties i se li tenia respecte. Era un equip de Primera, però de la zona mitjana baixa, i aquí es creia que hi havia alguna possibilitat. Hi havia il·lusió a l'equip i entre l'afició", recorda el periodista de Catalunya Ràdio Dani Badia, expert en el conjunt lleidatà. Per a Badia, la mentalitat amb què afrontaven el partit els dos equips era clau: "El Lleida anava amb un plus de motivació, com passarà aquest dijous. Sempre passa el mateix. El gran arriba confiat i el petit va hipermotivat. Si l'equip de Primera hi posa tots els sentits, sempre és superior". L'Espanyol no va saber transformar el domini en efectivitat i va claudicar en l'única arribada dels locals. I això que havia presentat noms com Posse, Soldevilla, Morales o un Tamudo que havia estat motiu de discòrdia entre tots dos clubs dos anys abans.

El 1999 l'Espanyol el va cedir al Lleida, però va decidir repescar-lo unes setmanes després (quan ja portava 7 gols en 18 partits), al desembre, sense haver avisat amb un mes d'antelació com havien acordat. Els espanyolistes van saltar-se un pacte que va portar els dirigents del Lleida a trencar l'acord de col·laboració i les relacions entre els dos clubs. Tamudo va tornar a l'Espanyol, i ho va fer acompanyat de dos cedits més pel conjunt blanc-i-blau, David Sánchez i Goran Milosevic, que van tornar a contracor i van perdre una oportunitat de tenir minuts al Lleida, el qual també va renunciar al préstec de Diego Ribera.

Mals records en rondes a partit únic

La Copa recupera enguany un format, el de partit únic, que no porta massa bons records a l'Espanyol. Des que els blanc-i-blaus van derrotar, als penals, el Manlleu (després d'un 4-4) el curs 1986-87, només han superat una eliminatòria a un sol partit: el 2003-04, quan van imposar-se per 2-3 al camp de l'Elx. El Terrassa en dues ocasions (1-1 i 4-2 als penals el 2004-05, i 2-1 el 1986-87); l'Alacant (1-0 el 2002-03) i l'esmentat Lleida van desfer-se dels espanyolistes de seguida que van poder. Els blaus, al seu torn, volen reviure l'experiència de fa dos cursos, quan, després d'imposar-se al Melilla i al Mallorca, van donar la sorpresa contra la Reial Societat. La il·lusió del modest i l'obligació del gran es troben en un partit entre dos conjunts que no passen per un bon moment a la Lliga.

stats