RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 15/11/2023

L’Espanyol és deficitari: ha de vendre jugadors després de perdre 54 milions des del 2021

El club blanc-i-blau preveu perdre prop de 9 milions aquest curs tot i haver facturat més de 33 milions en traspassos

3 min
Darder i Joselu han marxat de l'Espanyol aquest estiu després de ser peces clau la temporada passada

BarcelonaL’Espanyol viu immers en la que molt probablement és la temporada més complexa i delicada de la seva història. Més enllà del trauma social i del desastre esportiu, el sisè descens a Segona Divisió de l’entitat blanc-i-blava tindrà un impacte directe als comptes, que arrosseguen unes pèrdues de gairebé 54 milions d’euros des del curs 2020-21, l’últim que va viure a la categoria de plata. 

A la junta d’accionistes que se celebrarà en format híbrid el pròxim 13 de desembre, el consell d’administració blanc-i-blau presentarà uns números vermells que segueix assumint el seu màxim accionista, Chen Yansheng. El nou descens no farà més que engreixar aquestes xifres aquest curs, ja que, segons ha avançat 2Playbook, l’Espanyol ha pressupostat unes pèrdues de 8,8 milions per l’exercici 2023-24. Tot plegat, després de perdre'n 22,2 el curs passat, el pitjor resultat sota la presidència d’un Chen amb qui l’Espanyol havia guanyat 26 milions entre les temporades 2015-16 i 2019-20. 

Resultats econòmics de l'Espanyol els últims quatre anys
Dades en milions d'euros

És a dir, que si es compleix el que es preveu, l’entitat haurà perdut més de 62 milions en els últims quatre exercicis. Uns números que evidencien que Rastar Group ja no pot presumir d’haver aportat solvència financera. Encara més preocupant és que, per recuperar liquiditat, el club torna a endeutar-se: ha demanat un préstec de 18 milions al conglomerat xinès i un altre de 15,8 milions amb un banc d'inversió especialitzat en futbol, unes operaciones que han tornat a elevar el deute net, que se situa ara en 76 milions, més del doble que el que tenia el 2021.

L’Espanyol és deficitari, i això que l’estiu passat va fer caixa, ingressant més de 33 milions pels traspassos de César Montes, Darder, Simo, Vilhena, Víctor Gómez, Dimata i la cessió de Joselu. Les perspectives de futur no només exigeixen a l’entitat tornar a Primera al primer intent, com ha passat en les anteriors cinc ocasions, sinó que també portaran el club a seguir venent alguns dels seus actius per tal d’eixugar pèrdues. El problema? Que la plantilla s’ha devaluat i talents com Melamed, segurament el jugador amb més cartell de la plantilla, té ara mateix més opcions de seguir el camí de Pau López, Melendo i Pedrosa i marxar lliure que no pas de sortir traspassat. Les dificultats econòmiques que travessa el club, que preveu facturar 40 milions enguany, un 50% menys que la temporada anterior, impedeixen oferir renovacions a l’alça als seus millors jugadors. I el fet de no tenir una perspectiva clara sobre la categoria on jugarà l’Espanyol el curs 2024-25, encara dificulta més la retenció del talent. 

L’entitat blanc-i-blava va facturar 81,4 milions la temporada passada, un 1,9% menys que el curs anterior. A causa del descens de categoria, enguany apunta a una caiguda del negoci fins a la meitat, 40, motivada principalment per la retallada salarial inclosa en els contractes firmats des de l’anterior descens. És una xifra inferior a la que va registrar en l’última etapa a Segona, 49 milions, ja que aquell curs l’Espanyol va rebre una compensació pel descens de 30 milions. La compensació d’enguany serà inferior, d’uns 19, però només la meitat es pot utilitzar per augmentar el límit salarial. D'altra banda, cal tenir en compte que, a diferència del que va passar en l'anterior descens, ara l'Espanyol cedeix el 10,95% dels seus drets televisius a CVC. Els acords comercials amb Stage Front, que aporta prop d’un milió per posar el nom comercial de l’estadi, i de Riviera Maya, que ha allargat un curs el patrocini de la part frontal de la samarreta, han evitat que el descens dels ingressos ordinaris previstos per aquest curs fos més acusat. El futur de l’Espanyol, també en l'àmbit econòmic, passa per l’ascens.

stats