Esports 22/03/2021

La recepta de Koeman per no ser només un tècnic de transició

L’aposta pels joves, la mà esquerra per tractar amb els veterans i la metodologia d’entrenament, els seus avals

4 min
Ronald Koeman, entrenador del Barça, el dia de la seva presentació

BarcelonaL’aturada pel futbol de seleccions arriba en el pitjor moment per al Barça. L’equip va demostrar el seu gran estat de forma, tant esportiu com anímic, en l’exhibició contra la Reial Societat. Els blaugranes encadenen una ratxa de 18 partits seguits sense conèixer la derrota, dels quals 15 es compten per victòries. La golejada a Anoeta va augmentar l’optimisme d’un grup de jugadors que, segons va analitzar el mateix Ronald Koeman, “se senten còmodes damunt del terreny de joc” i “confien en ells mateixos” després d’una “gran millora”.

L’entrenador neerlandès demana prudència i recorda que l’equip “va segon” i que “encara no s’ha guanyat res”, però la dinàmica dels blaugranes a la Lliga fa que, malgrat tenir l’Atlètic de Madrid a quatre punts, hagin arrabassat l’etiqueta de favorits al conjunt matalasser. Des de la Ciutat Esportiva destaquen que la bona situació de l’equip “no és flor d’un dia” i que “s’estan recollint els fruits de la feina que es fa”. Des de l’arribada de Koeman, “la metodologia i la càrrega d’intensitat i de treball als entrenaments van canviar radicalment”, recorden.

Ousmane Dembélé és un dels jugadors que exemplifica com les coses han canviat al Barça. En una entrevista publicada al mitjà francès Téléfoot, l'extrem admet que "des del 2017 estava molt dèbil físicament" i que la seva situació aquesta temporada és una altra. "Enguany va millor, he millorat molt, amb els preparadors físics, la manera d’entrenar i de preparar els partits, tot ha canviat”, relata. De fet, una de les premisses que no es va cansar de repetir Koeman quan va fitxar per al Barça és que “es juga com s’entrena”: la seva manera de dir que calien canviar coses i que venia a fer-ho. 

El procés de millora

A falta de deu jornades per al final de la Lliga, l’equip viu instal·lat en una bombolla d’optimisme, però des del club recorden que al llarg de tot aquest procés també s’han viscut “moments complicats” quan els resultats no acompanyaven. I, en aquest sentit, defensen que Koeman va seguir “perseverant amb la seva línia de treball”. 

Durant el procés de millora del joc de l’equip, el tècnic neerlandès ha canviat d’esquema tàctic per trobar el sistema o sistemes que s’adiuen millor a les característiques dels jugadors disponibles a la plantilla. “Alguns dels jugadors més veterans, i de qui s’havia arribat dir que ja no servien, han tornat a demostrar la seva qualitat”, recorden des de Sant Joan Despí. És el cas de futbolistes com Jordi Alba o Sergio Busquets. 

Tots dos són dos dels grans beneficiats de la nova disposició tàctica de l’equip, més ordenat en la pressió, un fet que beneficia el col·lectiu en general i el migcampista de Badia del Vallès en particular. Busquets, a part de tenir una gran capacitat per orientar el joc a partir de la detecció dels punts febles del rival, és un gran recuperador de pilotes quan l’equip exerceix la pressió de forma solidària i ordenada. Això implica tenir les línies més juntes, evitant, així, que l’equip es parteixi en dos. 

“S’està fent un gran treball per recuperar la pilota mitjançant la pressió postpèrdua”, observen des de la Ciutat Esportiva, alhora que remarquen que, per fer-ho bé, l’equip ha de tenir “una bona forma física”. “Sovint s’esmenta el Barça que entrenava Guardiola. Aquell equip tenia molt la possessió de la pilota, però els jugadors també feien un gran treball físic per poder-la recuperar de la forma tan ràpida que ho feien”, recorden a Sant Joan Despí.

Les “cames” dels més joves

En aquest sentit, des del Barça destaquen que ha sigut determinant abaixar la mitjana d’edat de l’equip -aquest curs se situa al voltant dels 26 anys- per tenir “l’energia suficient”, alhora que es remeten a les dades de rendiment físic amb què treballa l’equip tècnic i que plasmen aquesta millora. “Els joves estan aportant les cames que feien falta i estan tenint protagonisme. Estan encantats. Quan ets més veterà tens tendència a posar una mica més el fre de mà, però l’energia dels més joves, que van a totes, s’acaba encomanant”, resolen des de la Ciutat Esportiva. 

Els jugadors del Barça en una pinya després del gol de Messi

El bon ambient del vestidor

De la mateixa manera que els més joves estan disposats a no deixar passar les oportunitats que, en bona part, Koeman els cedeix, el tècnic també ha tingut mà per saber tractar amb els veterans de l’equip. “Va de cara, diu les coses clares i sap com gestionar la comunicació amb els jugadors més veterans. Es fa respectar pel vestidor: sap quan cal fer un toc d’atenció o quan cal estar més distès. Hi ha un bon ambient”, expliquen des del Barça. Ronald Koeman, que té contracte fins al 2022, guanya crèdit. 

stats