Esports 08/10/2013

Rosell té una acció penal oberta, segons la justícia del Brasil

El procés se suma a la causa administrativa que el president blaugrana té pendent pel cas Ailanto

Albert Llimós
4 min
Sandro Rosell: "El Barça mai s'involucrarà en política"

Barcelona.El ministeri públic i el Tribunal de Justícia de Distrito Federal i Territoris del Brasil han confirmat al diari ARA que A.R.F. té diligències penals obertes pel cas Ailanto, l'empresa que el president blaugrana va crear per organitzar el partit entre el Brasil i Portugal del 2008. I les inicials A.R.F. corresponen a Alexandre Rosell Feliu, segons ha assegurat oficialment el ministeri públic i ha pogut confirmar aquest diari després de tenir accés als documents que formen part del procés.

Segons el ministeri públic, Sandro Rosell és investigat en dos processos. El primer és administratiu, des del 2009, per " improbidade administrativa " (mala conducta administrativa), i hi figura el seu negoci, l'empresa Ailanto, i ell mateix com a representant legal. El segon, des del febrer del 2013, és un procés penal que deriva del primer. Les autoritats brasileres, tot i que el cas està sota secret de sumari, han confirmat al diari ARA que l'acció penal contra A.R.F. ha estat acceptada pel jutge i el cas segueix el seu curs.

Les fonts consultades detallen que Sandro Rosell ha estat denunciat segons tres articles de la legislació brasilera: el 89, el 304 i el 299. El primer, corresponent a la llei de licitacions i contractes, pot comportar una pena de presó de tres a cinc anys, i la consegüent multa. Els articles 299 i 304, tots dos pertanyents al Codi Penal brasiler, fan referència a l'ús de documents falsos, i la condemna pot comportar penes d'un a tres anys de presó.

Doble procediment

El procés penal encara està en una fase inicial i li espera un llarg recorregut, segons detallen les autoritats brasileres. Segons el ministeri públic, el centre d'intel·ligència de la fiscalia va buscar els domicilis (fiscals i socials) de les empreses que té Sandro Rosell al Brasil. Un cop van trobar una localització, el jutge va enviar una citació a Rosell, però, òbviament, en no residir al Brasil, no hi va haver resposta. Actualment, s'ha trobat l'adreça d'una segona empresa a Rio de Janeiro, i el jutge ha enviat una nova citació. En el cas que no hi hagi resposta, el jutge enviaria una comissió rogatòria a Espanya. Es tracta d'una petició formal d'un país a un altre per obtenir assistència jurídica. Amb aquesta petició a les autoritats espanyoles, el que s'aconseguiria és que Rosell hagués de declarar davant d'un jutge espanyol.

El procés penal està obert i sota secret de sumari, i, per tant, el cas pot acabar amb l'arxivament de tots els càrrecs pels quals Sandro Rosell ha estat demandat per part del ministeri públic. D'altra banda, cal remarcar que el cas pertany a l'any 2008, dos anys abans de l'aterratge de Rosell a la presidència de l'entitat culer.

Pel que fa al procés administratiu, està molt més avançat. El 8 d'agost passat el jutge que instrueix el cas va dictaminar que cadascuna de les quatre parts implicades disposaria de 10 dies hàbils per presentar al·legacions o aportar nous documents. Es tracta de l'acusació -en aquest cas el ministeri públic- i les tres parts investigades: l'exgovernador de Districto Federal José Roberto Arruda, l'exsecretari d'Esports Aguinaldo Silva de Oliveira i, finalment, la sòcia de Rosell Vanessa Precht i el mateix president blaugrana, com a representants de l'empresa Ailanto. Actualment, el procés està en l'última fase d'aquest període d'al·legacions i, per tant, aviat hi haurà una decisió judicial. Òbviament, en tractar-se de primera instància, la decisió es podrà recórrer.

En qualsevol cas, les informacions que ha contrastat el diari ARA amb la justícia brasilera topen amb l'afirmació que Sandro Rosell va fer el 2 de setembre als micròfons de Catalunya Ràdio, en la qual va assegurar que no té "cap procediment obert enlloc". En la mateixa entrevista, el mandatari blaugrana va puntualitzar que "l'únic" que té "és una errada administrativa".

Fonts pròximes al president blaugrana consideren que els dos processos dels quals parla la justícia brasilera deriven d'aquest "error administratiu", un fet -diuen- que ja va explicar clarament Rosell als micròfons de la ràdio pública. A més a més, consideren que la secretaria d'estat de Control i Transparència de Distrito Federal va emetre un comunicat l'any 2011 que concloïa que no hi havia irregularitats. A la pregunta formal que el diari ARA va fer sobre les declaracions de Sandro Rosell a Catalunya Ràdio, el ministeri públic va respondre que aquesta afirmació del president no es correspon amb la realitat, ja que hi ha dos processos oberts diferents.

Història del procés

El cas arrenca el 2008. Sandro Rosell va crear l'empresa Ailanto per poder organitzar el partit amistós entre el Brasil i Portugal, un duel disputat el 19 de novembre a l'estadi Bezerrao, a la ciutat de Gama, a prop de Brasília. El cas va iniciar-se per una investigació parlamentària a partir d'una pregunta formulada pel diputat Paulo Tadeu. Després de l'informe del Tribunal de Comptes, la fiscalia brasilera va destapar el cas el 2009, ja que va considerar que l'empresa Ailanto va ser creada ad hoc i amb ànim fraudulent.

El govern de Distrito Federal va finançar el partit amb 9 milions de reals (3,5 milions d'euros) i, segons el ministeri públic, Ailanto es va beneficiar presumptament de manera il·legal d'un contracte sense licitació pública. La fiscalia va denunciar que el certificat tècnic per acreditar la vàlua d'Ailanto per organitzar el partit a l'estadi Bezerrao va ser emès per una altra empresa de Rosell, Bonus Sport Marketing, pocs dies abans del partit.

El president culer manté que en tractar-se d'empreses seves, el que volia demostrar és que ell mateix, com a empresari al capdavant d'Ailanto, tenia les capacitats tècniques per organitzar el Brasil-Portugal. Així ho va manifestar a la premsa brasilera el seu advocat, Antenor Madruga, que va qualificar la denúncia de la fiscalia "d'irresponsable i vergonyosa".

La defensa de Rosell posa l'èmfasi en el fet que la importància radica en la possessió dels drets del partit i no la capacitat organitzativa i, en aquest cas, Ailanto tenia els drets de totes dues seleccions. L'advocat, quan el diari ARA s'ha posat en contacte amb ell, ha declinat fer declaracions. Des de l'entorn del president remarquen que tot forma part d'una lluita política i Rosell n'ha sortit esquitxat. El procés va arrencar amb una acció civil i, després de tres anys d'investigació, el passat mes de febrer el ministeri públic va denunciar Rosell perquè considera que sabia que la contractació era il·legal.

stats