Barça

Les seccions, l'altra batalla de les eleccions

Els tres candidats pretenen reforçar l’autonomia del Palau

i
Àlex Gozalbo
4 min
Sarunas Jasikevicius, entrenador del Barça de bàsquet

BarcelonaA diferència del futbol, les urgències de les seccions tenen més a veure amb l'organització, la gestió i la viabilitat econòmica que no pas amb el nivell competitiu. Els tres aspirants a presidir el Barça tenen a l'agenda potenciar el caràcter poliesportiu de l'entitat, però cadascun ha pensat fórmules diferents per continuar guanyant títols mentre s'accentua l'aposta pel planter, es millora el balanç dels comptes i es construeix el nou Palau Blaugrana.

“Cada secció, com un club d'elit”

El projecte de Víctor Font (Sí al Futur) aspira que el dia a dia de les seccions estigui portat per estructures professionals. “Volem reforçar i ampliar el caràcter poliesportiu del club perquè és un tret diferencial que ens fa únics i que ens permet ser una referència a escala mundial. Sempre es diu, de manera errònia, que les seccions són deficitàries i fins i tot hi ha socis que es qüestionen si n'hauríem de tenir. Hem definit un pla econòmic que ens ha de permetre generar recursos no tradicionals per reforçar totes les seccions”, resumeix Font, que vol que les seccions comencin a tenir equips femenins a partir de la temporada 2022-23.

Juli López, director general d'Esports, serà l'enllaç entre la junta directiva i totes les estructures esportives de les seccions. “L'objectiu és assegurar que cada esport es gestiona de manera coherent”, diu Font. “Cada secció ha de ser tractada com si fos un club d'elit. Cada esport té les seves peculiaritats, però hi ha temes que hem d'aspirar que siguin comuns. Hem de nodrir els primers equips de gent formada a la casa. La manera d'arribar-hi pot ser diferent, però hem de tenir més jugadors i jugadores de casa”, argumenta López. El projecte del bàsquet, que estarà liderat per Toni Jané, es va començar a gestar l'estiu del 2018. “La sensació que tenim és que la secció està composta per compartiments estancs sense connexió entre si. La idea és crear un fil conductor alineat amb el projecte general. Hem dissenyat una estructura simple i senzilla que tindrà els rols molt definits”, explica Jané, que defensa potenciar l'àrea de metodologia, enfortir la xarxa de scouting, facilitar la transició del planter al primer equip i crear una escola de bàsquet. Álvaro Ferrer (handbol) i Ferran Pujalte (hoquei sobre patins) seran les persones encarregades d'encapçalar les seccions. El responsable de la secció de futbol sala ja està identificat, però per temes de confidencialitat no se n'ha fet públic el nom en campanya. Les seccions no professionals tindran un enfocament més rigorós.

Haniel Langaro durant un partit del Barça d'handbol

“Personalitat pròpia i més autonomia”

Per a Joan Laporta, “les seccions professionals i amateurs constitueixen un dels senyals d’identitat del Barça, un club que des dels seus orígens ha tingut una clara vocació d’entitat multiesportiva. Som el millor club multiesportiu del món. La història i el palmarès de les seccions ho acrediten. Hem sigut campions d'Europa en totes les modalitats. Som una referència de l'esport mundial perquè tots els i les esportistes de les quatre seccions professionals lluiten cada any per guanyar tots els títols en què participen”.

Un dels grans reclams del projecte Estimem el Barça és la imatge dels jugadors de futbol veient en directe la final de l’Eurolliga de bàsquet del 2010 a París. “Per a nosaltres no s'hi val només guanyar, sinó com es guanya. Falta tornar a l'esperit familiar entre les seccions, l’esperit de tots som un. Proposem un model de personalitat pròpia i més autonomia”, explica Rafael Yuste. Un objectiu transversal és la creació d’un Centre d’Excel·lència Esportiva que permeti millorar el model esportiu d'èxit del Barça. Joan Carles Navarro, actual secretari tècnic del planter, tindrà més poder en l'organigrama de la secció de bàsquet. “Serà la persona que haurà de promoure l'excel·lència a La Masia perquè els jugadors arribin al primer equip”, avança Josep Cubells, que defensa recuperar la secció de beisbol i promoure una competició de bàsquet d'àmbit europeu per a jugadors de menys de 21 anys. Jordi Trias (bàsquet), Enric Masip (handbol), Fernandâo (futbol sala) i Gaby Cairo (hoquei sobre patins) seran alguns dels noms que tindran protagonisme en les seccions.

“Gestió més eficient”

El projecte de Toni Freixa compta, com a les eleccions del 2015, amb Carles Núñez com a home fort de les seccions. “Amb ell invertirem en la identitat poliesportiva, amb una gestió més eficient. Les seccions són irrenunciables i continuarem mantenint-les”, diu el candidat de Fidels al Barça. El seu programa té cinc pals de paller. El primer és que les quatre seccions professionals han de tenir el planter com a base. “Volem crear un estil Barça per a totes les seccions. Ens agradaria que el 30% de les plantilles dels primers equips fossin del planter. Invertir en el planter és bàsic. Hem de multiplicar equips, jugadors i entrenadors. En el bàsquet, per exemple, només hi ha sis equips de base. Hi ha equips que competeixen contra nosaltres que en tenen molts més, que controlen 400 jugadors. Nosaltres tan sols 80. El planter ha de ser la nostra base per necessitats econòmiques, perquè no els has d'explicar l’ADN als jugadors i perquè el públic s'hi sent més identificat”, argumenta Núñez. El segon objectiu és que les seccions siguin autosuficients econòmicament. El tercer, tenir equips femenins en totes les disciplines i professionalitzar el conjunt de bàsquet femení. El quart és respectar tots els entrenadors i directors esportius actuals. I el cinquè punt clau és potenciar l'assistència de públic i l'animació al Palau Blaugrana.

stats