17/02/2015

S’han guanyat el nostre respecte

2 min
Pau Gasol capturant un rebot en el partit de l’All-Star, en què va coincidir al parquet amb el seu germà Marc.

PeriodistaL’All-Star Weekend és més que un partit entre els millors jugadors del món: és un cap de setmana de festa, celebració, negoci i màrqueting. En diuen break però l’activitat és frenètica i hi ha poc temps per al descans. És més que un partit, però el partit en si és l’acte central que tothom espera. I sempre hi ha un moment, una jugada, que fa que valgui la pena.

Un parell d’hores abans del partit, l’actor Ben Stiller passeja pel pavelló. Els All-Star assagen les presentacions a dalt de l’escenari i la premsa trepitja el parquet. Els germans Gasol es troben a la pista durant l’escalfament mentre Queen Latifah assaja l’himne. En les presentacions, Pau i Marc Gasol es fonen en una abraçada llarga, espontània. En baixar a la pista el Pau saluda els històrics Bill Russell i Oscar Robertson, que estan asseguts a peu de pista. No són els únics. Julius Erving, Nate Archibald i llegendes dels Knicks com Willis Reed i Walt Frazier són també protagonistes de la festa. La NBA no només es dedica a esculpir i a promocionar les estrelles actuals i les que vénen, sinó que és part essencial del seu llibre d’estil honorar i respectar els precursors.

Uns segons abans d’iniciar el partit, els germans Gasol, somrients, es tornen a abraçar al mig de la pista. És el seu moment. És el nostre moment també. L’àrbitre llança la pilota enlaire i el salt inicial entre dos catalans dóna el tret de sortida a un partit en què el resultat és el menys important. El partit segueix el guió: vocació ofensiva i intenció que tothom, jugadors i públic, passi una bona estona. Començat el partit, la cantant Rihanna passeja pels passadissos comercials del Madison Square Garden entre desenes d’aficionats que no acaben de creure el que veuen. Bill Clinton apareix al vídeo marcador i rep una ovació general respectuosa i sincera -s’ho imaginen al nostre país?

A la suite internacional de la NBA, tocant al sostre del pavelló, dirigents, exjugadors i executius fan petar la xerrada i ja presten poca atenció al partit, dominat per Russell Westbrook, un jugador que sembla un superheroi amb uns poders massa grans per poder mantenir sota control. L’MVP, Westrook, anota 39 punts i l’Oest guanya. En sortir molts aficionats es refugien dels -16ºC a la botiga Nike. Són quarts d’una de la matinada i un empleat li ensenya a un noi les vambes amb què Westbrook acaba de jugar. Entrada la matinada, en una sala de l’Hotel Sheraton Times Square, Pau i Marc Gasol celebren la fi d’un cap de setmana històric amb la família i els amics. S’ho han guanyat, i també el nostre respecte.

stats