Hoquei

El Síndic investiga d’ofici el diagnòstic de ''conducta homosexual d’alt risc'' a Teresa Bernadas

L'exportera del CP Voltregà va mostrar un fragment d'un document oficial del CAP Vic Nord

2 min
Anàlisi mèdica de Teresa Bernadas

BarcelonaEl Síndic de Greuges ha tingut coneixement a través de mitjans de comunicació com l'ARA de la denúncia de Teresa Bernadas, exportera del CP Voltregà, a qui durant una visita mèdica rutinària en una consulta ginecològica li van diagnosticar “conducta homosexual d'alt risc”. Segons la notícia, aquest diagnòstic consta en una anàlisi de sang que li van fer al centre d'atenció primària (CAP) Vic Nord. L'esportista va presentar una denúncia administrativa per mitjà del Servei d'Atenció Integral LGTBI d'Osona.

Davant la notícia, l'Institut Català de la Salut ha començat l’estudi de l'aplicació mèdica i del sistema de codificació de procediments, a banda d'haver-se posat en contacte amb la usuària per demanar-li disculpes. Com que el Síndic de Greuges té el manament de supervisar l'administració pel que fa al compliment del dret de les persones LGBTI i de lluitar contra la LGTBI-fòbia, ha decidit obrir una actuació d’ofici per investigar el cas. En concret, s’ha adreçat a l’Institut Català de la Salut per demanar informació sobre els fets, les mesures que s'han adoptat per esmenar els paràmetres de l'aplicació mèdica que es podrien estar utilitzant actualment i les propostes de millora per evitar que es tornin a reproduir fets com els descrits, i també les accions que s'han dut a terme tant pel que fa a la víctima com amb el personal del CAP. També s’ha adreçat a la secretaria d'Igualtat i Feminismes per demanar informació sobre quina ha estat la seva actuació davant la denúncia presentada per la víctima.

Bernadas va denunciar a través de les xarxes socials el tracte homòfob del centre mèdic en una anàlisi mèdica. L'esportista va mostrar un fragment d'un document oficial del CAP en què se li diagnosticava "conducta homosexual d'alt risc". El CP Voltregà va emetre un comunicat en què manifestava públicament el suport a l’exjugadora i “el rebuig i la condemna a qualsevol tipus d’homofòbia o intolerància”. La portera va anunciar l'abril passat que es retirava de la competició, almenys una temporada, perquè necessitava un descans. Bernadas va guanyar la Copa d'Europa l'any 2019.

stats