BARÇA
Esports 18/01/2016

Josep Suñol i Garriga torna a caminar gràcies a un documental

Carles Puigdemont, Artur Mas i Carme Forcadell fan acte de presència a l'estrena de 'Suñol, un crit valent'

Toni Padilla
4 min
Carles Vilarrubí, Toni Soler, Pere Arquillué i Francesc Escribano, durant la presentació del documental sobre Suñol

BarcelonaUn president oblidat ha reunit alguns dels presidents més importants del país. Carles Puigdemont i Artur Mas han fet acte de presència als cinemes Aribau per veure l'estrena de 'Suñol, un crit valent', el film del Barça i Minoria Absoluta per acostar la figura del president barcelonista afusellat el 1936 al gran públic. Mas ja havia confirmat a Josep Maria Bartomeu, president del Barça, la seva presència a l'acte abans de plegar, i també ha assistit a una projecció amb més de 700 persones. Carme Forcadell, la presidenta del Parlament de Catalunya, també ha estat, juntament amb els consellers Oriol Junqueras o Santi Vila, a una estrena d'un film on l'actor Pere Arquillué es posa en la pell de Suñol, polític d'ERC, periodista i empresari. I president del Barça quan va esclatar la Guerra Civil. Mas per cert, ha rebut l'ovació dels assistents.

Un acte per tancar un 2015 en què el Barça ha intentat recuperar la memòria històrica de Suñol, un president oblidat durant dècades. Carles Vilarrubí, vicepresident del Barça i gran impulsor d'aquests actes, s'ha mostrat satisfet per poder tancar amb èxit aquest Any Suñol, tal com va acordar la junta directiva el desembre del 2014. "És una figura desterrada de la història oficial. Hem fet 4 grans esdeveniments aquests mesos: l'obertura d'un espai al Museu del Barça dedicat a la seva figura, batejar la llotja amb el seu nom, una conferència de l'historiador Josep Maria Solé i Sabaté i finalment aquest film. Aquesta era la quarta fita".

Trailer Suñol Un Crit Valent per fcbarcelona

De Suñol i Garriga en quedaven tot just cinc fotos, com a president del Barça. Cinc. Cal sumar-hi també algunes fotos de la família i altres de publicades. Poc més. Fer un documental sobre la figura del president del Barça assassinat el 1936 durant la Guerra Civil, doncs, no era una tasca fàcil. La figura de Suñol i Garriga, com va passar a tants règims totalitaris, va ser esborrada pels guanyadors de la Guerra Civil. Arxius cremats, imatges perdudes, noms esborrats. "Era un repte per la manca de documentació", admet Francesc Escribano, director del film. "Amb Suñol i Garriga ja mort, el franquisme el jutja i condemna la família a una multa de cinc milions de pessetes per separatisme i per ser 'rojo'. Per a la família va ser molt dur. Va ser condemnat al silenci dels perdedors, i el seu nom esborrat de tota la documentació del club fins al 1962", explica Vilarrubí.

De Suñol no quedava, per exemple, cap imatge en moviment enregistrada, però, fent el treball de recerca del documental 'Suñol, un crit valent', David Barragan va trobar a l'arxiu de la Filmoteca la imatge de Suñol al funeral de Francesc Macià. Tot just un segon, amb Suñol, elegant amb ulleres de sol, emocionat per la mort del seu admirat Macià. Tot just un segon amb Suñol quiet, solemne, com a únic metratge en moviment d'un home que es va moure molt. "Va ser emocionant trobar-ho", admet Escribano.

Per a l'actor Pere Arquillué, encarregat d'interpretar Suñol i Garriga, el repte era anar fent el film a mesura que es documentava. "Els actors solen documentar-se molt però en aquest cas van demanar-me no fer-ho, ja que el film es basa en una part de ficció i una on jo estic documentant-me". A la cinta, de 50 minuts, Arquillué parla amb els representants del Barça, de la Fundació Suñol i historiadors i periodistes, com Carles Santacana, Josep Maria Solé i Sabaté, Antoni Bassas o Jordi Badia.

El club ja està negociant amb Televisió de Catalunya emetre el documental en 'prime time', i Barça TV també s'encarregarà de projectar el film. "El resultat ens emociona", ha dit Vilarrubí. "No teníem eines per fer un film típic, perquè no hi ha testimonis vius, no hi ha gaire documentació. Però investigant t'adones que era una figura que no podia ser oblidada", ha dit Escribano, especialment emocionat per haver pogut mostrar el film al fill de Suñol, qui, ja gran, no ha pogut aparèixer a la cinta per motius de salut.

"Vaig anar enamorant-me del personatge. El film té moltes connotacions d'avui en dia. I me n'he adonat al final. Abans no ho veia. La sensació és poder explicar la història d'un home, un país i un moment. Amb punts molt similars al present: doble valor. La figura de Suñol serveix molt per a avui en dia", ha dit Arquillué, qui apareix al cartell del film caracteritzat de Suñol.

"Suñol era un home diferent. D'esquerres, però d'una família molt rica. Va ser president del Reial Automòbil Club, de la Federació Catalana de Futbol i del Barça. Empresari i periodista, fundador de 'La Rambla', polític... un home modern", ha defensat Vilarrubí. "Era conegut com l'home dels 42 càrrecs per la premsa humorística de l'època", s'explica al documental, on es recorda com "els periodistes esportius van tenir un pes important durant la dictadura de Primo de Rivera". Suñol dirigia una publicació amb dues editorials, una política i una esportiva", tal com recorda Carles Santacana, un dels historiadors protagonistes del film.

Suñol, afusellat el 1936, de mica en mica torna a ser protagonista. 'Suñol, un crit valent' ajuda a recuperar el nom de l'home que va posar-se ulleres de sol el dia del funeral de Macià, l'home a qui admirava, segurament per amagar l'emoció. I aquella imatge, recuperada, ha donat vida de nou a un home que va voler ser silenciat pels seus enemics. Aquells que el van afusellar a Guadarrama.

stats