25/01/2015

El talent no entén de rotacions

Per moments, Neymar no va jugar un partit. El brasiler es va passar mig duel agredint-se amb Damián mitjançant faltes, cops de peu i insults. L’Elx, després de rebre 9 gols en 180 minuts contra el Barça a la Copa, va decidir posar la cama forta per evitar patir una nova humiliació, però només va aconseguir punxar l’orgull de Messi i Neymar. Quan tens al davant aquests jugadors, no serveix ni la contundència, que és el talent d’aquests dos genis encaparrats a convertir el segon temps en la seva festa privada, amb gols i assistències.

El Barça va golejar al camp de l’Elx (0-6) en un partit que va començar sense ritme. Va ser un duel de dues cares, una per crear automatismes i superar l’agressivitat local, i una segona per gaudir i aprofitar el cansament del rival. Luis Enrique va trencar la dinàmica dels últims dies fent sis canvis i revolucionant totes les línies. Suárez, Busquets, Alves, Rakitic i Iniesta van veure el partit des de la banqueta, mirant com Bartra i Montoya no acabaven de tenir el dia i perdien pilotes. La golejada dóna ales a l’equip, però també reforça la sensació que alguns jugadors ara mateix són intocables.

Messi i Neymar, per exemple, són intocables. Com ho és un Piqué ferm en defensa i capaç d’obrir la llauna al minut 35 en una de les poques ocasions abans del descans d’un Barça massa indolent, sense la mateixa actitud que un rival tan motivat que al descans ja acumulava cinc targetes grogues. Quan Piqué va marcar amb errada arbitral -el col·legiat havia de xiular quan Xavi va treure la falta i no ho va fer-, l’Elx encara es creia capacitat per bloquejar la creativitat d’un Barça massa lent. Entre les faltes i la manca de minuts d’alguns dels titulars habituals, el primer temps va ser frustrant. El segon, en canvi, va ser bufar i fer ampolles.

Amb Xavi repartint talent al davant d’un Mascherano tan intocable com Piqué, el Barça primer es va ofegar pel mig, per la mateixa zona on va ofegar el rival amb genialitat.

Neymar, com ha fet tants cops a la seva vida, va convertir les faltes rebudes en benzina per motivar-se i no va parar fins a trencar el cor il·licità. Primer va forçar un penal que va transformar Messi i, després, va marcar dos gols en tres minuts, sempre amb assistència de l’argentí. El 0-5 va ser obra de Messi sense la participació d’un Neymar que encara va tenir esma per creuar tot el camp en el minut 90 i regalar a Pedro el 0-6 definitiu.

Neymar i Messi viuen per sobre de les rotacions i el Barça sap fer rotacions sense defallir, malgrat que va costar escalfar motors. Bravo va fer dues aturades clau, però a Elx tothom va acabar mirant Neymar i Messi. Mig amb odi, mig amb admiració. La golejada va portar la seva firma.