14/10/2017

Un tauró a la Premier League

2 min
El City balla com vol De Bruyne  i el United es defensa a Anfield

Pocs éssers naturals provoquen més temor que els taurons. Tot i que n’hi ha centenars d’espècies, l’imaginari col·lectiu l’associa sempre a un implacable depredador. Aquest peix fascinant ha inspirat llibres i pel·lícules que l’han elevat a figura de la cultura popular. També s’han creat múltiples figures retòriques al voltant dels esquals. No hi ha res pitjor que nedar en un mar infestat de taurons. I, seguint la metàfora que proposa un poderós futbolista, no hi ha més fatalitat per a un equip de la Premier League que enfrontar-se al City de Pep Guardiola.

Benjamin Mendy, el jove lateral francès que va arribar a Manchester aquest estiu amb el cartell de defensa més car del món, s’ha erigit en una figura d’identificació al club dels sky blues. Ha caigut lesionat de gravetat i la seva baixa és tremendament complicada de cobrir, perquè és un lateral que fa d’extrem. Però Mendy continua aportant molt des de fora. Per l’alegria, la confiança, l’energia positiva que encomana a tot l’equip, al City diuen que el francès recorda els millors Piqué i Dani Alves. Per si fos poc mèrit guanyar-se l’estima del vestidor sense dominar l’anglès i sent tot un novell al club, Mendy ha demostrat que té una altra notable virtut: ha copsat de seguida el terrible poder que està assolint l’equip de Guardiola. “El shark team [l’equip tauró]”, l’ha batejat el francès des de les xarxes socials, on és molt actiu i enginyós. Aquest sobrenom ha fet les delícies del màrqueting del club.

Després de la golejada d’aquesta jornada davant l’Stoke (7-2) -en què, per cert, diversos aficionats sky blues exhibien taurons inflables a la grada-, el City ha atrapat el liderat únic, amb dos punts d’avantatge sobre l’arxirival United, cinc sobre el Tottenham i nou sobre el Chelsea. Els citizens han sumat 29 gols en vuit partits de lliga, una xifra que cap líder del futbol anglès assolia des de la 1894-95.

Però, més enllà de la pura estadística, el que fa temible l’equip citizen és que els jugadors ja han interioritzat les idees de Guardiola. Ningú no sap qui guanyarà la lliga anglesa, però un primer triomf per a qualsevol entrenador és que els futbolistes et segueixin i s’engresquin amb el joc. És el que està passant al Manchester blau.

Històricament acomplexat pel veí United, el City va agegantant-se en una nova dimensió. Els futbolistes de Guardiola senten que poden ser protagonistes en qualsevol camp. I ho demostren guanyant al camp del campió Chelsea i golejant en partits que es presentaven feixucs, entre l’aturada de seleccions i la represa de la Champions League, com el de l’Stoke. La Premier pot ser tan incontrolable com un oceà. Però hi neda un tauró fenomenal.

stats