16/02/2024

Del masclisme també se'n pot sortir, Rafa

2 min
Rafa Nadal, durant una roda de premsa a Brisbane

Que Rafa Nadal és un dels millors esportistes de la història de l'esport és inqüestionable. Que és un masclista després d'escoltar les seves declaracions a Ana Pastor, també. Aquest "per què" amb el qual finalitzava la frase "La inversió? La mateixa. Oportunitats? Les mateixes. Els mateixos sous? No, per què?" és tan demolidor com definitori. El seguit d'arguments amb els quals intentava argumentar la seva postura en contra que les esportistes cobrin el mateix que ells són l'abecé del masclista de manual: que generen menys, que parteixen de les mateixes condicions, que què vol dir ser feminista i que ell té mare i germana. Li va faltar la dona per cantar bingo.

La inconsciència sobre els seus privilegis en aquests moments, i amb 37 anys, ja no es pot disculpar, maquillar, matisar ni acceptar, per molt bé que hagi colpejat la pilota. És un masclista i punt. D'aquí també se'n pot sortir si hi posa interès. Encara hi és a temps, però ha de ser permeable al canvi, informar-se, escoltar i aprendre que el feminisme no és cap extrem, sinó la idea radical que sosté que les dones som persones. La frase no és meva, sinó d'Angela Davis. I no li aniria gens malament llegir-la, per cert: és dona i negra com qui diu ser la seva referent, Serena Williams.

Ja de passada que faci una ullada a una notícia d'aquest mateix divendres: l'escletxa salarial ha crescut per primera vegada en cinc anys. Les dones cobren de mitjana 5.000 euros menys a l'any que els homes, i a aquest ritme es trigarà mig segle a arribar a la igualtat salarial. No generem tampoc en les empreses privades, ni en les públiques, esclar. Per si no n'hi hagués prou, ens entossudim a ser el 93% les que treballem a temps parcial per cuidar familiars. A sobre.

Si els patrocinadors comencen a tancar-li l'aixeta per la seva pèrdua de popularitat per les declaracions masclistes, que no es preocupi. Sempre li quedarà l'Aràbia Saudita, aquest país que, segons ell, s'està obrint al món mentre les dones no poden reivindicar els seus drets perquè és delicte i l'homosexualitat pot arribar a castigar-se, fins i tot, amb pena de mort. Per acabar, un consell: si per casualitat es creua amb Mohammed bin Salman, que vagi amb compte d'expressar les seves opinions, no fos cas que difereixin de les del príncep hereu, que va ordenar assassinar i esquarterar el periodista Jamal Khashoggi per ser crític amb el règim. De res, Rafa.

stats