Obert dels Estats Units

El renaixement de Paula Badosa: "Volia deixar el tenis i ara torno a creure en mi mateixa"

La catalana arriba per primer cop als quarts de final de l'Open dels EUA a Nova York, la ciutat on va néixer

4 min
El renaixement de Paula Badosa: "Volia deixar el tenis i ara torno a creure en mi mateixa"

Barcelona"Fa uns mesos estava pensant a abandonar el tenis, deixar-ho estar" admet Paula Badosa (Nova York, 1997). "No millorava d'una lesió, no aconseguia millorar ni gaudir... així que poder aconseguir aquests resultats ara és una sensació magnífica" afegeix la catalana, que per segon cop en la seva carrera s'ha plantat a uns quarts de final d'un Grand Slam. Fins ara, només ho havia aconseguit a Roland Garros el 2021. Ara ho ha fet a l'Open dels EUA de Nova York, una ciutat especial, ja que hi va néixer quan els seus pares vivien aquí. El Josep Badosa i la Mireia Gibert van viure molts anys als Estats Units, treballant com a models i fotògrafs, abans de tornar a Catalunya quan la Paula tenia sis anys.

Va ser a Begur on Badosa va descobrir el tenis, un esport que agradava a la seva mare. El que havia de ser un joc, esdevindria una passió. I després, una feina. Durant anys la Paula seria la gran promesa del tenis estatal, ja que va guanyar el campionat júnior de Roland Garros, per exemple. Després, tot va canviar. Ara, amb 26 anys, la jugadora del Baix Empordà sembla entrar en una nova etapa d'una carrera ja prou llarga, on ha passat de ser la gran esperança a viure uns anys plens de frustració sense poder sortir d'un cicle negatiu de lesions. Més d'un cop va perdre la calma durant els partits, fent evident que no es trobava bé sobre la pista. "M'agrada més com jugo ara, em concentro més i també puc gaudir" explica Badosa sobre com ha anat evolucionat. Ha recuperat el seu millor joc i ha esdevingut la quarta espanyola en arribar a uns quarts de final a Flushing Meadows. Després de superar fàcilment la xinesa Fayan Wang, jugarà els quarts de final aquest dimarts contra la nord-americana Emma Navarro buscant treure el cap per primer cop a unes semifinals. Ho farà a la pista central Arthur Ashe. "Jo soc nascuda aquí, però el públic animarà l'Emma" explica Badosa, que reconeix que "jugar a la pista central em motiva. Sempre és especial ser a Nova York". De fet, la federació nord-americana va arribar a proposar-li fa una dècada competir amb ells, però Badosa va preferir fer-ho amb Espanya.

Badosa porta unes setmanes a un nivell molt alt en diferents tornejos sobre pista ràpida als Estats Units. Al torneig WTA 500 de Washington va aconseguir el seu primer títol en dos anys i després va plantar-se a les semifinals de Cincinnati. Ara busca ser entre les quatre millors a l'Open dels EUA, en el que seria el seu millor resultat. De moment, porta 14 victòries en 16 partits a la gira de torneigs dels Estats Units per la qual va sacrificar no ser als Jocs Olímpics de París. "No vull plorar, però l'any passat em vaig haver de retirar i un any després soc als quarts de final. És un somni fet realitat. Fa uns mesos pensava a retirar-me perquè ja no creia en mi mateixa. Sempre he tingut clar que tinc el talent, necessitava que la part física respongués. Per mi el tenis no té sentit si no soc al top i jugant fins als darrers dies del torneig" deia, ambiciosa, després de derrotar Wang. L'esquena, que l'ha mortificat, ha millorat. Si no fa gaire desconnectava massa dels partits, colpejant la raqueta i mostrant el seu caràcter, aquest estiu sembla més concentrada que mai, capaç de centrar-se en el joc amb un estil molt agressiu, on busca dominar el joc i fer punts curts. Només en el partit de tercera ronda contra la romanesa Gabriela Ruse va patir, i va salvar una pilota de partit en contra. A la resta de duels s'ha vist una Badosa molt segura de si mateixa. Pel seu estil de joc, de fet, necessita estar bé físicament, sense que l'esquena la martiritzi. Un estil que s'ha anat adaptant millor a les pistes ràpides, quan de menuda tacava les sabatilles de terra batuda.

L'ajuda haver trobat un cercle de confiança, començant per la seva mà dreta, Clàudia Taberner Navarro, una extenista que s'ha especialitzat en els negocis d'esportistes amb estudis en ciències econòmiques per la Universitat de Barcelona i un màster en auditoria i gestió financera per la UPF Barcelona School of Management. Es van conèixer quan tenien 8 anys i jugaven a les pistes catalanes somiant en ser campiones. Ara fan tàndem fora de la pista, amb Taberner Navarro a la llotja de la gironina, pendent sempre dels partits. A més, Badosa treballa amb Pol Toledo, a qui defineix com "algú més que un entrenador" i està acompanyada per la seva parella sentimental, el tenista grec Stefanos Tsitsipas, amb qui ha debutat fent parella precisament també a la pista de l'Open dels EUA. Van caure eliminats davant dels mexicans Giuliana Olmos i Santiago González i es van fer més d'una broma entre ells al final del partit. La parella viu entre Mònaco, Dubai i un munt d'aeroports, sempre al centre de l'atenció mediàtica. Badosa s'ha vist obligada a aprendre a conviure amb paparazzis i periodistes, amb milions de seguidors a les xarxes.

Però aquests dies és on vol ser: a la pista. Sent seguida per la seva forma de jugar. És el seu millor moment en una carrera que l'ha portat d'arribar a ser la número dos mundial l'abril del 2022, a caure fins a la posició 140 el passat 20 de maig. Ara recupera posicions de mica en mica, retornant a les 20 primeres places del rànquing. I demostrant que pot elevar el seu nivell de joc quan arriba un Grand Slam, el seu taló d'Aquil·les aquests anys. Badosa sembla gaudir com mai en una pista. I no gaire lluny d'on va viure els primers anys de la seva vida, balla els èxits de la música llatina que li posen quan surt de la pista amb el cap ben alt.

stats