Tennis
Esports 12/12/2012

Les tenistes espanyoles trenquen relacions amb el president de la Federació

Les principals jugadores espanyoles acusen Escañuela d'incomplir tots els acords que van signar fa dos anys que havien de servir per assegurar el futur del tenis femení

Efe
3 min
Arantxa Sánchez Vicario i José Luis Escañuela

Les principals jugadores espanyoles han anunciat la seva decisió de "trencar relacions a nivell personal i professional" amb el president de la Reial Federació Espanyola de Tenis (RFET), José Luis Escañuela, per entendre que ha incomplert els acords que ambdues parts van signar fa dos anys que havien de servir per assegurar el futur de tenis femení.

En una carta que han fet pública aquest migdia, les jugadores Carla Suárez, Garbiñe Muruguruza, María José Martínez, Silvia Soler, Estrella Cabeza, Núria Llagostera, Arantxa Parra, Lourdes Domínguez i Laura Pous, i també les exjugadores Arantxa Sánchez Vicario i Conchita Martínez, expressen la seva "profunda decepció i desil·lusió" per la gestió que ha fet Escañuela amb el tenis femení. Cal destacar que Sánchez Vicario és empleada de la federació ja que és la capitana de l'equip espanyol de Copa Federació, i també, que les úniques tenistes espanyoles de renom i actualment en actiu que no donen suport a la iniciativa són Anabel Medina, Lara Arruabarrena i Tita Torró.

Set d'aquestes jugadores han escenificat aquest malestar en una roda de premsa: "Fa dos anys, les reunions que vam mantenir amb el president per expressar-li la nostra preocupació per les situació del tenis femení, van acabar amb un acord signat al Consell Superior d'Esports (CSD). Però d'allò que signem no s'ha complert res", ha denunciat la mallorquina Núria Llagostera.

En aquell acord, la federació espanyola es comprometia a crear un Consell Assessor del Tenis Femení que havia d'impulsar un Pla de Tennis Femení Nacional, amb un pressupost anual no inferior als 200.000 euros. Segons les jugadores signants, aquest Consell es va reunir dues vegades en la seva fase de creació l'abril de 2011 i ja no ho va fer mai més, i del pla director que havia d'impulsar el tenis femení no tenen notícia.

La cancel·lació de les dues últimes edicions del Màster Nacional Femení, la suspensió del WTA de Marbella el 2012, la compra per part d'una empresa austríaca dels drets del WTA Barcelona Ladies Open i la desaparició de 16 tornejos ITF sense que, segons les jugadores, la federació hagi fet res per impedir-ho, han estat la gota que ha fet vessar el got.

Fa dos anys, l'amenaça de les jugadores espanyoles va ser la de no jugar més la Copa Federació. En aquest cas, Llagostera ha volgut deixar clar que no volen tornar a plantar com llavors, "però sí que la gent sàpiga que hi ha un acord per escrit i signat que no s'ha complert". Per tot això, les principals jugadors espanyoles desitgen que Escañuela no sigui reelegit en les eleccions a la presidència de la RFEF el proper 19 de gener. "Les eleccions estan a la molt prop i amb això no anem a influir-hi ni molt menys, ni tampoc donar suport a cap candidatura, però si poguéssim fer alguna cosa perquè Escañuela no segueixi l'any que ve, ho faríem", ha reconegut Carla Suárez.

La canària ha subratllat que no estan demanant "coses anormals", sinó senzillament que es compleixi amb el pactat: "El que demanem és un projecte totalment necessari per les jugadores de base". La gallega Lourdes Domínguez ha revelat que les jugadores es van reunir l'any passat diverses vegades amb la federació per exigir-li el compliment de l'acord, i que també han estat darrere del CSD perquè intercedís de nou, però que ni una ni l'altre els han fet cas .

"Dos anys crec que és temps suficient perquè una federació posi les coses en marxa, però és que ni tan sols hi ha un petit projecte. Aquest senyor (Escañuela) va posant pegats al que es va trobant, perquè la gent calli, i sense projecte no hi ha futur per al tenis femení ", ha lamentat Domínguez. María José Martínez no creu que la manca d'un projecte per al tenis femení sigui per falta de diners. "Només amb la Davis la federació guanya molts diners, però no s'inverteix en el que s'ha d'invertir, que és a la base. Perquè nosaltres no som aquí per nosaltres, sinó per la gent que ve després, que cada vegada és menys ", ha sentenciat la murciana.

stats