Operació Port
Esports 20/03/2013

La UCI demana una condemna "exemplar" que mostri el compromís espanyol contra el dopatge

L'advocat que exerceix l'acusació en nom de la Unió Ciclista Internacional creu que l'operació Port és "l'entramat de dopatge més gran en l'esport" i hi afegeix l'agreujant del preu, perquè Fuentes i els seus socis cobraven per les seves pràctiques

Efe
3 min

MadridL'advocat Pablo Jiménez de Parga, que exerceix l'acusació en nom de la Unió Ciclista Internacional (UCI) en el judici de l'operació Port, ha demanat aquest dimecres una condemna "exemplar" per als cinc acusats que mostri el "compromís" de les institucions espanyoles contra el dopatge.

En el seu informe final, el lletrat ha subratllat la rellevància pública del que ha anomenat "el judici contra l'entramat més gran de dopatge en l'esport que s'ha celebrat no només a Espanya, sinó possiblement a tot el món", i ha demanat a la magistrada Julia Patricia Santamaría que tingui en compte aquesta circumstància a l'hora de dictar sentència.

"Ha arribat el moment que tothom sàpiga quina és la resposta que dóna Espanya a aquest tipus de conductes. Així s'analitzarà la sentència fora del nostre país, i no entendre-ho així és tancar els ulls a la realitat", ha assenyalat Jiménez de Parga.

Per al representant de la UCI, en els fets jutjats concorren tots els elements que fan possible el dopatge, com el metge "que transgredeix els principis més elementals de la seva professió, guiat per l'afany de lucre personal" i els responsables dels equips que, per tal d'aconseguir èxits esportius i econòmics, "passen per sobre de qualsevol consideració ètica [...] i de qualsevol preocupació per a la salut dels esportistes".

Concorre també, ha dit, "la falsa excusa o autojustificació que «no som els únics, també ho fan els altres»", que els esportistes es donen a si mateixos. "Si alguna cosa ha quedat clara és que sí que és cert que aquí no hi ha tots els que són, sí que hi són tots els que hi ha. Tots els que estan asseguts a la banqueta són culpables", ha assegurat l'advocat, que ha recordat que si bé el dopatge no estava tipificat com a delicte quan van ocórrer els fets, l'actuació dels processats sí que estava prevista com a punible en el Codi Penal.

Així, ha afegit que la vista oral ha permès acreditar una "pluralitat" d'indicis que proven que es va cometre un delicte contra la salut pública. Ha citat les bosses de sang i de plasma intervingudes, els medicaments trobats en els registres, "molts de prohibits a Espanya", les programacions d'esportistes trobades, "plenes de diferents símbols i anotacions manuscrites", i les declaracions dels exciclistas Jorg Jaksche, Tyler Hamilton i Jesús Manzano.

També s'ha referit a les anàlisis de les bosses fetes al laboratori antidopatge de Barcelona, que van concloure que en almenys vuit hi havia restes d'EPO exògena –no produïda pel propi organisme–, i a les intervencions telefòniques, "que van deixar a la llum pública totes les referències en argot dirigides a ocultar la realitat de les substàncies utilitzades".

"Ens trobem davant d'un programa sistemàtic de dopatge que no només incloïa les transfusions, sinó també l'administració de substàncies prohibides", ha conclòs l'advocat de l'UCI, per qui un cop traspassada la 'línia vermella' de les autotransfusions –que les autoritats esportives prohibeixen– "no té cap lògica" pensar que Eufemiano Fuentes no administrava també altres productes.

El lletrat ha manifestat que si bé és cert que tant Fuentes com el seu soci l'hematòleg José Luis Merino eren metges en exercici, "cap de les autotransfusions responien a una justificació terapèutica", fet que constitueix una "reprotxable actuació professional" que fa el facultatiu canari mereixedor de la inhabilitació professional.

Jiménez de Parga també ha demanat que la sentència contempli l'agreujant del preu, en estimar acreditat que Fuentes va cobrar per les seves pràctiques i que els diners eren "la causa motriu del delicte".

Finalment, ha defensat els procediments utilitzats per la UCI en els controls antidopatge, que les defenses han intentat comparar durant el judici amb les pràctiques de Fuentes, dient els més de 13.000 controls que l'organització fa a l'any se sotmeten a unes estrictes normes de procediment i compten amb el consentiment informat dels ciclistes.

stats