FUTBOL
Esports 20/11/2018

Fre a la Superlliga europea

La UEFA i els clubs pacten canvis els pròxims anys a canvi de mantenir viva la Champions

Toni Padilla
4 min
El president de la UEFA, Aleksander Ceferin, i el president de l’ECA, Andrea Agnelli, durant la roda de premsa.

BarcelonaTant al Barça com al Reial Madrid admeten que aquests mesos poden ser claus per decidir com serà el futbol d’un futur cada cop més proper. L’agenda dels encarregats de portar les negociacions sempre va plena, amb reunions del president Josep Maria Bartomeu a l’ECA, l’Associació Europea de Clubs, i converses amb la UEFA i la FIFA per veure cap on evoluciona un esport que últimament ja ha vist el naixement d’una nova competició, la Lliga de les Nacions de seleccions, i els pròxims mesos podria veure com n’apareixen de noves, com ara un Mundial de Clubs cada quatre anys, tal com el Barça ha defensat davant la FIFA, o una tercera competició de clubs a Europa, per sumar-se a les dues existents ara mateix, la Lliga de Campions i l’Europa League.

Ahir el president de la UEFA, Aleksander Ceferin, va reunir-se amb el president de l’Associació Europea de Clubs (ECA), Andrea Agnelli, per presentar plegats una proposta de treball per fer evolucionar el futbol europeu, proposta que van entregar al comissionat europeu dels Esports, Tibor Navracsics. La proposta serveix per allunyar la possibilitat de crear una Superlliga europea de clubs, una iniciativa que els grans clubs europeus han treballat, tot i que oficialment no ho admeten. “La Superlliga està fora dels nostres plans, ara mateix és una ficció”, va dir Ceferin, que s’oposa a aquests plans per dues raons. Primerament, per defensar la Champions, la nineta dels ulls de la UEFA. I en segon lloc, per defensar les federacions de països més petits, que quedarien fora d’aquest projecte.

Revisar el ‘fair play’ econòmic

Per poder bandejar aquest projecte, però, Ceferin s’ha vist obligat a cedir en les converses amb l’ECA. “Mai hem estudiat ni debatut sobre això. Ni tan sols ens hem involucrat en aquests documents”, deia ahir Ceferin sobre la informació, filtrada a través de Football Leaks i publicada per Der Spiegel, on s’explicava que clubs com el Bayern van arribar a demanar als seus advocats un informe sobre si abandonar la Champions i la seva lliga els donaria problemes legals. “Estem totalment compromesos amb la UEFA per donar forma al futbol del futur. Som conscients que hem de potenciar els mercats i pensar en el futur immediat”, va explicar el representant de l’ECA, el president de la Juve Andrea Agnelli. Per fer evolucionar el futbol es crearà una tercera competició de clubs, que s’afegirà a la Champions i l’Europa League, per potenciar el futbol de clubs de segon nivell. Així es permetrà garantir l’accés a les competicions a equips que no arriben a una Champions on els equips de l’ECA no volen que arribin, per poder defensar un format bastant tancat, amb places reservades per als equips de lligues com l’espanyola, la italiana, l’anglesa i l’alemanya. A més, es treballarà per regular millor el fair play financer. “Ara mateix les regles són febles”, ha admès Ceferin en relació a les trampes legals que utilitzen clubs com el PSG o el Manchester City per rebre diners de fonts estatals del golf Pèrsic com si fossin patrocinis. De fet, Ceferin va admetre ahir que “s’obriran investigacions si hi ha una evidència clara d’infraccions. No vull parlar de noms concrets, però sabem que les normes poden tenir punts febles. I que cal modernitzar-se i adaptar-se als nous mercats”, va explicar el mandatari eslovè de la UEFA.

La UEFA surt al pas d'una gran lliga europea proposant canvis per satisfer els clubs

Der Spiegel, utilitzant filtracions, va denunciar la manera com han fet créixer els ingressos el PSG, amb diners de Qatar, i el Manchester City, amb diners dels Emirats Àrabs Units. I també va publicar documents i converses entre advocats i directius de clubs com el Madrid i el Bayern, ara fa tres anys, quan la FIFA i la UEFA van viure una crisi de reputació amb sancions i denúncies als seus presidents, Joseph Blatter i Michel Platini, per crear una Superlliga europea tancada, que implicaria abandonar la Champions i les lligues estatals el 2021, quan s’acaba el contracte actual de la Lliga de Campions. Segons els documents publicats, els clubs fundadors de la competició serien el Barça, el Reial Madrid, el Manchester United, el Bayern, el Juventus, el Chelsea, l’Arsenal, el PSG, el Manchester City, el Liverpool i el Milan, amb l’Atlètic de Madrid, el Borussia Dortmund, l’Olympique de Marsella, l’Inter de Milà i el Roma de convidats. El torneig tindria una fase de grups amb play-off final i no es descartaria una segona divisió, amb ascensos i descensos que no afectarien els clubs fundadors durant els primers vint anys de competició.

Fonts properes a les negociacions situen aquestes converses en el context caòtic del moment, sense un lideratge clar a la UEFA. “A ningú li interessa una guerra oberta entre els clubs i la UEFA.

El VAR arriba a la Champions

També ha admès que la Champions està preparant l’aplicació del videoarbitratge (VAR) en les seves competicions per a la temporada que ve, amb opcions que entri en joc aquesta mateixa temporada. “Ja fem tard”, li va dir Agnelli, recordant que, sense VAR, un penal polèmic els va deixar fora de la semifinal de la Champions l’any passat contra el Reial Madrid. El VAR es podria estrenar a Europa als quarts de final de l’actual edició de la Lliga de Campions.

stats