RUGBI
Esports 17/05/2015

La USAP empata amb l’Agen a casa i haurà d’estar un any més a l’infern (32-32)

Els nord-catalans empaten contra l’Agen però perden la plaça a la final per culpa del diferencial d’assajos anotats al llarg del partit

Ferran Vital
2 min
La USAP seguirà a Segona

BarcelonaLa USAP ha fracassat estrepitosament en el seu intent de tornar al Top14, la màxima categoria del rugbi francès, on havia militat sempre durant els seus cent-tretze anys d’història, fins que un final tràgic va condemnar l’entitat nord-catalana al primer descens de la seva història a la segona divisió gal·la, altrament coneguda com Pro2.

Els arlequins de Perpinyà –que tot just al 2009 van esdevenir campions de França i semifinalistes de la Copa d’Europa- no podien aspirar a qualsevol altre objectiu que no fos l’ascens. Per pressupost, història i massa social, el club del Rosselló no podia tenir més objectiu que l’ascens directe. Aquest primer objectiu es va volatilitzar quan l’equip va enregistrar una segona volta massa irregular que van permetre al Pau escapar-se al primer lloc de la classificació.

El tercer lloc final de la fase regular condemnava als de Perpinyà a haver de disputar un “play-off” d’ascens contra l’Agen, quart classificat final, amb el factor camp a favor, ja que el partit es disputava a partit únic al camp del millor classificat, la USAP.

Un partit d’infart

Els catalans han sortit endollats a la gespa de l’Aimé Giral, ja que a la mitja hora de joc ja dominaven al marcador amb un esperançador 16 a 0 al marcador. Però els darrers minuts del primer temps els rivals de l’Agen han despertat de la seva letargia, s’han fet amb el control de l’oval i han avançat amb decisió vers la meta usapista. Al descans s’arribava amb un 16 a 12 al marcador, encara favorable al conjunt català.

Però la represa ha estat ben tràgica pels interessos usapistes. Els arlequins s’han acovardit i han perdut l’esma en les fases estàtiques, amb moltes pèrdues de possessió a serveis de toc i melés que han castigat els ànims dels jugadors nord-catalans i han envalentint als de l’Agen, que aconseguien capgirar el marcador i situar-se amb un parcial de 19 a 26 a un quart d’hora del final.

Amb les forces al límit, i empesos pel públic de l’Aimé Giral, els de Perpinyà han aconseguit anotar un assaig de la mà de Chateau que empatava el partit a 26 a deu minuts del final. Un bri d’esperança per un final d’infart. La defensa catalana, massa castigada, ha cedit dos cops de càstig en contra que sorprenentment l’Agen no ha sabut aprofitar. Al final dels vuitanta minuts de joc s’ha arribat amb empat a 26, cosa que portava el partit a una tràgica pròrroga de vint minuts.

Mitja hora per oblidar

La USAP ha estat la primera en anotar, i ha aconseguit escapar-se sis punts al marcador gràcies a dos cops de càstig transformats, però quan l’afició ja celebrava el pas a la final, l’Agen ho ha apostat tot i ha aconseguit forçar dos cops de càstig que aquests cop sí ha encertat entre els pals catalans.

Al final de la pròrroga s’arribava amb un empat a 32, però l’Agen passa a la final gràcies al diferencial d’assajos a favor al llarg del partit.

La USAP, símbol i orgull centenari de l’esport català haurà de viure un any més a l’infern. I ho farà merescudament, pagant els pecats que arrossega de ja fa algunes temporades. Per la seva banda, l’Agen se les veurà a Mont-de-Marsan en la final del “play-off” d’ascens al Top14.

stats