Rugbi
Esports 04/05/2018

La USAP disputa la final més important dels últims anys

Si guanya, l’equip nord-català tornarà a la màxima categoria del rugbi gal quatre anys després

Ferran Vital
2 min
Aficionats de la USAP

BarcelonaLa USAP disputa aquest diumenge (15 h, France 3) la final més important de la seva història. Els de Perpinyà van arribar –i van perdre– la final de la Copa d’Europa de l’any 2003 a Dublín, i han disputat 16 cops la final del campionat francès, que han guanyat en set ocasions (l'últim cop l’any 2009).

Però després de viure els quatre anys més complicats de la seva centenària història –el club va baixar a Segona per primer cop l’any 2014–, la USAP pot recuperar la seva posició entre l’elit del rugbi francès si derrota el Grenoble en la gran final del Pro D2 que es disputa a l’estadi Ernest-Wallon de Tolosa aquest cap de setmana.

I és que aquests anys en la categoria de plata del rugbi francès han comportat un trasbals molt important per als tresorers del club. Amb uns ingressos molt més minsos, la USAP ha passat d’uns 15 milions d’euros de pressupost l’any 2012 als poc més de 9 milions actuals. En cas de no assolir l’ascens, la situació econòmica del club pot empitjorar i posar en dubte la viabilitat d’un projecte guanyador a Perpinyà. Per tant, la final contra el Grenoble no destil·la el glamur dels campionats de França o d’Europa, però serà vital per al futur de l’entitat nord-catalana.

Un conjunt potent

La USAP arriba a la final de forma pletòrica, després de guanyar la fase regular de la competició, que disputen 16 equips, i superar sense grans problemes el Mont-de-Marsan a les semifinals amb un contundent 28 a 8. Els arlequinats disposen d’un conjunt físicament molt poderós, que ha guanyat molts partits al llarg de la temporada gràcies a una manifesta superioritat física a les segones meitats, un cop esgotada la resistència dels seus rivals.

Probablement aquest USAP no és un equip molt tècnic i plàstic que enamori pel seu joc, però el canvi de paradigma del joc usapista ha permès que l’equip nord-català arribi a finals de temporada amb opcions realistes d’ascens per primer cop en els últims quatre anys.

En cas de derrota, la USAP encara tindria una última opció d’ascens: un dramàtic partit de promoció com a locals contra el penúltim classificat del Top14, una plaça que actualment es disputen l’Oyonnax i l’Stade Français de París. Ara bé, aquest escenari de moment ni tan sols es planteja a Perpinyà, on l’optimisme és total.

stats