VELA
Esports 10/05/2013

Mor l'olímpic britànic Andrew Simpson durant un accident en els entrenaments de la Copa Amèrica de vela

La mort del medallista olímpic obre el debat sobre la seguretat dels catamarans de 22 metres AC72

Efe
2 min

BarcelonaLa mort del campió olímpic britànic Andrew Simpson, tripulant del AC72 suec Artemis de la 34a Copa Amèrica ha reobert el debat sobre l'alt risc que representa la competició duta als màxims extrems. Simpson ha mort quan va bolcar el seu catamarà a la costa de San Francisco (Estats Units).

Aquest ha estat el segon accident greu que d'un AC72 (catamarà de 22 metres d'eslora) en els darrers set mesos. El 16 d'octubre de l'any passat l'AC72 de l'equip nord-americà Oracle, vigent campió de la Copa Amèrica, va bolcar prop del pont de Golden Gate durant un entrenament. Tot i que el vaixell va patir grans danys, no hi va haver víctimes. No obstant això, aquest fet va fer que augmentessin les preocupacions sobre l'estabilitat d'aquests grans multicascos, que poden arribar a velocitats superiors a 40 nusos (75 Km / h.), i que exigeixen als membres de la tripulació a portar casc i altres equips de protecció.

"Quan Oracle va bolcar ja vaig dir que no seria l'únic i que passaria de nou. Són vaixells molt perillosos", ha assenyalat Max Sirena, director esportiu del Luna Rossa italià, un altre dels desafiadors de la 34a edició.

Quan es va produir l'accident el vent era bastant intens a la badia i, al bolcar el Artemis, Simpson va quedar atrapat sota el vaixell. Finalment va ser rescatat i portat a la costa en un vaixell més petit mentre s'efectuava la reanimació, que va continuar a terra durant aproximadament altres 20 minuts, però tot va ser ja inútil. Els altres membres de la tripulació estan fora de perill. Només el neozelandès Craig Monk es va tallar en una mà i va rebre punts de sutura en un hospital de la badia, que va abandonar més tard.

Simpson, de 36 anys, va guanyar una medalla d'or en la classe Star al costat de Iain Percy en els Jocs Olímpics de Pequín 2008 i va guanyar una medalla de plata, també amb Percy, l'any passat en els Jocs Olímpics de Londres. El passat mes de febrer es va unir al Artemis Racing com a estrateg, on està també Ian Percy, que és el tàctic.

No és la primera mort durant un entrenament de la Copa Amèrica. Al gener de 1999, el gallec Martin Wizner, tripulant del Bravo Espanya, va morir quan va ser colpejat al cap per una de les politges que subjectaven una drissa i que es va trencar mentre s'entrenava a València, preparant la cita d'aquest any a Nova Zelanda .

stats