07/02/2016

Vermut amb tota l’artilleria per evitar ensurts

4 min
Suárez, Neymar i Messi rient en l’inici de la sessió a la Ciutat Esportiva.

BarcelonaLuis Enrique no es refia ni del Llevant ni de Rubi. És, gairebé, la mateixa sensació que el va perseguir quan va enfrontar-se amb la Reial Societat d’Eusebio Sacristán a finals de novembre. Aleshores el tècnic alertava que l’enemic coneixia els seus secrets -i, com aquell que diu, les seves debilitats-, d’haver-los après precisament a tocar del Camp Nou. Tant és que, com ahir mateix va haver de reconèixer a les portes del seu partit número 100 al Barça, el tècnic asturià hagi matisat la idea de joc blaugrana que tant Sacristán com Rubi van aprendre en les seves respectives etapes en l’ staff culer.

Tant és perquè el perill d’aquest partit és el Barça mateix. L’hora del matx (12 h, C+Liga), poc habitual per als blaugranes, convida més a fer el ronso fins a l’hora del vermut que a jugar amb aquella intensitat que necessita el pla del Barça. Fer una ullada a la classificació i entendre el duel com un partit entre el líder i el cuer tampoc ajuda a posar els cinc sentits en la jornada. N’és conscient Luis Enrique, que va destinar esforços a alertar des de la sala de premsa del risc de descuidar-se al Ciutat de València. “El partit té la seva dificultat -va dir ben al principi-. El Llevant s’ha reforçat bé i serà un repte poder-los guanyar per continuar líders”.

A l’estadi granota és, com s’acostuma a dir, on es guanyen les Lligues. És un d’aquells escenaris en què l’equip haurà de gestionar la temptació de jugar a mig gas, especialment després de superar enfrontaments molt més llaminers en l’últim mes. Per si de cas, el tècnic asturià va viatjar a València amb tota l’artilleria, sense especular en la convocatòria. Després de l’entrenament, que l’equip va fer extraordinàriament a les 17 h de la tarda, el Barça va confirmar que es quedaven a Barcelona Vermaelen, Adriano, Douglas, Masip i Sandro. És una clara declaració d’intencions de l’entrenador, que no va especificar si farà rotacions perquè ha de posar en context “moltes circumstàncies que envolten el partit”. “No és el mateix jugar fora que a casa”, va afegir entre els arguments que avalaran l’onze.

En el partit de la primera volta, contra un Llevant que encara entrenava Lucas Alcaraz, el Barça va permetre’s el luxe de fer algunes modificacions, sobretot en una línia defensiva amb Bartra, Mascherano i Adriano. El dibuix, a més, va canviar lleugerament per encaixar en atac Sandro al costat del trident. Va ser un experiment que difícilment tindrà continuïtat avui.

I és que el Barça espera un Llevant agressiu i molt ficat. “Guanyar-nos no és la seva Lliga -va admetre Luis Enrique-, però quan s’entra en l’últim terç de temporada és quan aquesta classe de rivals puntuen més i són més perillosos”. Si s’han reforçat amb bon criteri, els graus d’alerta creixen i, si a sobre els entrena un vell conegut, les prevencions es fan encara més necessàries. Rubi anunciava en la prèvia que intentarà “posar en problemes” un Barça que espera ser capaç d’allunyar “del seu millor nivell”. “Estic convençut que podem fer les coses molt bé”, va comentar l’entrenador granota, el màxim altaveu d’un vestidor que, a través dels jugadors, també transmet molta fe en les seves opcions d’esgarrapar punts contra el “poderós” Barça. Acabats d’arribar del Fiorentina, l’experiquito Joan Verdú es va posar a disposició del tècnic per debutar en un partit que el flamant nou fitxatge, l’ex del Vila-real Giuseppe Rossi, creu que no és inaccessible. “No tenim por del Barça. Sabem jugar a futbol i tenim moltes ganes de fer un gran partit. Sempre que m’hi he enfrontat ha sigut difícil però he intentat pressionar-los”, va anunciar en la seva presentació l’italià.

La motivació d’igualar una ratxa

Sona a amenaça de partit incòmode i és com s’ho pren un Barça que buscarà una motivació extra en el repte d’igualar el rècord de 28 partits sense perdre de Guardiola en el curs 2010-2011. “Trobar la motivació en alguns partits és fàcil, però en altres l’has de buscar”, deia Luis Enrique. Potser avui serà numèrica.

Molts i bons reforços per deixar de ser cuer

Les urgències de veure’s últim a la classificació han activat les coses al despatx del Llevant. En aquest mercat d’hivern, el conjunt granota ha mogut peça i ha incorporat cinc futbolistes: arriben lliures el defensa Medjani i el migcampista Joan Verdú, mentre que s’han aconseguit les cessions de Lucas Orbán i Giuseppe Rossi. A més, s’ha fitxat el davanter colombià Mauro Cuero. De passada, Rubi ha deixat sortir jugadors amb menys protagonisme com Campins (cedit al Saragossa), Roger i Nikos (cedits al Valladolid), a més de l’adéu del porter Jesús Fernández amb destí Granada. “S’ha reforçat molt bé”, analitzava Luis Enrique, conscient que el cuer no és ara com fa una volta.

stats