17/06/2016

Una xarxa de violents estesa per tot Europa

3 min
Un aficionat anglès encarant-se amb la policia francesa a la ciutat de Lilla dimecres.

BarcelonaMarko Ivkovic tenia 25 anys quan va ser apunyalat per aficionats del Galatasaray abans d’un partit a Istanbul el 2014. Aficionat de l’Estrella Roja serbi, va perdre la vida. Ivkovic formava part dels Delije, un dels grups radicals amb més mala fama. Fundats als anys 90, els Delije van arribar a ser liderats per Zeljko Raznatovic, el criminal de guerra que va reclutar joves a l’estadi de futbol per formar part dels Tigres d’Arkan, el batalló que ell liderava i que va cometre crims de guerra a Bòsnia i Kosovo. El nom de Marko Ivkovic, mort fa dos anys, és protagonista també d’aquesta Eurocopa, ja que un grup d’aficionats turcs van penjar una foto a París amb una pancarta on es podia llegir “On és en Marco?”, de manera provocadora.

El fenomen del hooliganisme continua sent protagonista en una Eurocopa on la policia francesa pateix per controlar tots els grups radicals presents al seu territori. De moment, més de 320 persones han sigut detingudes per baralles, i altres han sigut expulsades per evitar més incidents. Per tot França, grups de radicals juguen a buscar-se. Per exemple, el grup KOB (Kop of Boulougne), del París Saint-Germain, format per militants francesos d’extrema dreta, va penjar imatges amb pancartes on es podia llegir “Els turcs no són benvinguts a França”. Els turcs hi van respondre amb la imatge de la pancarta on es reien de la mort de Marko Ivkovic, ja que molts grups d’extrema dreta, com el KOB, es van solidaritzar amb els Delije. “Els grups d’extrema dreta de llocs tan diferents com Suècia, Rússia, França o Espanya es posicionen en contra dels immigrants, de l’arribada de musulmans. Com diuen ells, en contra de la islamització d’Europa. Que Kosovo, reclamada pels serbis, sigui albanesa, és un símbol per a ells. Per tant, molts grups es fan fotos amb banderes o pancartes contra els musulmans, i reclamant que Kosovo sigui dels serbis. Mostrant la solidaritat amb els radicals serbis. La mort d’Ivkovic en un estat musulmà com Turquia ho va complicar tot”, diu Mike Layton, autor de llibres sobre violència al futbol. Tampoc va ajudar que el novembre passat aficionats turcs xiulessin un minut de silenci en memòria dels francesos morts en els atacs de l’Estat Islàmic a París. “Molts grups volen perseguir els turcs per França, però de moment la policia no ha estat controlant”, diu Layton.

Les autoritats franceses i espanyoles, de fet, tenen molta por que es produeixin incidents greus avui a Niça en el partit entre Espanya i Turquia, ja que s’ha detectat el desplaçament de grups radicals de dretes com el Frente Atlético i els Ultras Sur, de Madrid, que amb l’ajuda de grups radicals francesos de dretes com els ultres del Lió tenen la intenció d’agredir turcs. A la xarxa, els radicals turcs hi han respost amb imatges de ganivets. “Durant els últims anys, la violència no ha disminuït. Senzillament, no es veia als estadis. Amb les noves tecnologies, s’han creat vincles entre radicals... hi ha una xarxa que ha esclatat a França, amb grups de dretes demostrant el seu poder”, diu Layton. “Seria un error limitar-se a dir que el problema són els anglesos o els russos. És un problema bastant greu”, diu Layton.

Espanyols agredits a Colònia

Els aldarulls més grans, però, els han comès anglesos i russos. De fet, ahir sis seguidors violents russos van ser detinguts a Colònia (Alemanya) després d’agredir tres turistes espanyols a la rodalia de la catedral de la ciutat. Dos dels espanyols van acabar a l’hospital en estat greu. Els russos, d’entre 26 i 30 anys, tenien un vol cap a Moscou des de Colònia després de ser a França veient l’Eurocopa i haurien agredit els espanyols perquè tenien estètica antifeixista i repartien adhesius contra el racisme, segons mitjans alemanys.

Aquest va ser l’últim incident protagonitzat per russos. Ahir França va condemnar a dos anys de presó Aleksei Erunov, aficionats del Lokomotiv, a 12 mesos Nikolai Morozov, radical del Dinamo de Moscou, i a 18 mesos Serguei Gorbatxov, radical de Tula conegut per ser propietari d’una empresa de construcció per incidents a Marsella. A més, França ha expulsat Aleksandr Xprigin, l’assistent del polític radical Igor Lebedev i president de la Unió d’Aficionats Russos. Dormia en hotels de cinc estrelles, amb acreditació oficial, però va ser enxampat amb radicals. “És una agressió política”, es va queixar Xprigin.

stats