Handbol
Esports 14/06/2021

Xavi Pascual tanca el seu cicle amb un 91,1% de victòries

El tècnic barceloní trenca les lleis no escrites de l'esport i se'n va per la porta gran amb 61 títols

Quim Salvans
2 min
Xavi Pascual celebra la Lliga de Campions.

BarcelonaColònia va presenciar com el Barça s'ha convertit en llegenda després d'alçar la desena Lliga de Campions d'handbol de la seva història (36-23). Deixant de banda la pandèmia, ho ha aconseguit de la manera més atípica i extraordinària possible. La majoria d'equips que han sigut capaços de marcar una època, tard o d'hora s'han acabat desgastant. Això fa que moltes vegades parlem del mal hàbit d'acostumar-se a la victòria, perquè tot canvia i res és permanent. Xavi Pascual ha trencat les lleis no escrites de l'esport i ha aconseguit crear un bloc guanyador, dotat d'un gen competitiu que no ha permès que caduqués malgrat el pas dels anys.

El llegat que deixa el tècnic barceloní després de dotze anys al capdavant de l'handbol del Barça és majúscul: ha aconseguit 61 títols i un 91,1% de victòries. A més, ha tancat el cicle amb el conjunt blaugrana guanyant 96 dels últims 97 partits oficials que ha disputat. En tot aquest període, el Barça només va caure derrotat contra el Kiel (33-28) en la final de la Champions de l'edició anterior. Des del 17 de setembre del 2019 fins avui, l'entrenador només ha presenciat una derrota del seu equip.

Només Xavi Pascual té entre les seves mans la clau de l'èxit del Barça d'handbol, però després del partit va revelar que el vincle que ha enllaçat amb tots els jugadors ha sigut fonamental per aconseguir aquesta fita memorable. "Per a mi la cosa més important és que tothom hi ha participat i tots n'han format part. Després de dotze anys, la relació amb molts jugadors va més enllà de les pistes; són relacions ja molt personals i això es nota", assegurava l'entrenador, que fa més d'una dècada que entrena Raúl Entrerríos i Cédric Sorhaindo, jugadors que també van disputar el seu últim partit com a blaugranes. "He guanyat molts títols, però per tot el que he viscut aquí i en el moment en què ha arribat aquest, potser és el més especial de la meva carrera", deia Entrerríos.

Xavi Pascual, fidel a la seva filosofia

Aron Palmarsson, Juren Dolenec, Kevin Möller i Àlex Pascual també van viure un partit per recordar: tots quatre també deixaran de vestir la samarreta del Barça. Precisament, un detall en què molts aficionats es van fixar va ser que a la final Àlex Pascual, fill de l'entrenador, va quedar exclòs de la convocatòria. Pasqui va apuntar que les decisions que havia pres amb ell "sempre han sigut estrictament professionals" i que "el millor era que quedés descartat perquè, segons com hagués anat el partit, Aron Palmarsson hauria estat una solució d'emergència".

El tècnic ha seguit els seus principis i ha actuat de manera honrada, cosa que li ha permès coronar-se com el primer entrenador de la història que guanya tres Lligues de Campions des que la màxima competició europea es disputa en format final four.

stats