Estils 01/05/2021

10 jardins per gaudir de la primavera

Sense tantes restriccions de mobilitat, ara ho podem aprofitar per descobrir els parcs que sovint tenim a tocar de casa

5 min
Els jardins Artigas a la Pobla de Lillet

BarcelonaSi alguna cosa hem après amb la pandèmia és que fer activitat a l’aire lliure ens proporciona equilibri i tranquil·litat i que el contacte amb la natura resulta beneficiós en tots els aspectes de la vida. En l’àmbit de la salut fa temps que sabem que estar rodejats de verd ajuda a prevenir l’obesitat, reduir l’estrès i augmentar l’autoestima, però també incrementa la nostra capacitat de concentració. A més, segons recull un article de l’Observatori Faros de Sant Joan de Déu, milloren les funcions cognitives, les habilitats socials, les aptituds de lideratge i col·laboració, la capacitat pulmonar, la gana i el descans quan estem a la natura, i també augmenta el respecte pel medi ambient si passem més temps a l’aire lliure. De fet, existeixen cada vegada més estudis científics que avalen aquestes afirmacions. Un passeig per la muntanya, estirar-se sobre l’herba per observar els arbres o entretenir-se gaudint de la bellesa de les flors produeix una millora general de la salut física, però també emocional, de les persones. I això ho necessitem ara més que mai. Si ho voleu comprovar en primera persona, us proposem fer una visita a 10 parcs i jardins de Catalunya, en unes passejades que us faran fer salut i us enriquiran l’ànima. Com bé va dir Confuci: "Em preguntes per què compro arròs i flors? Compro arròs per viure i flors per tenir alguna cosa per la qual viure". Doncs això.

Jardins de Cap Roig (Baix Empordà)

Els Jardins de Cap Roig, situats entre els municipis de Palafrugell i Mont-ras, són un espai únic a la Mediterrània per la seva singularitat. Amb una extensió de 20 hectàrees, contenen prop de 800 espècies botàniques. Els elements principals del recinte són el poblat, el castell i les torres, que es troben en un itinerari format per 22 punts. L’espai també acull una col·lecció d’escultures al mateix recorregut, amb obres d’artistes reconeguts de l’àmbit nacional i internacional.

Els Jardins de Cap Roig.

Jardins de Joan Maragall (Barcelona)

Un espai ple de serenitat que va ser creat per a un rei a inicis del segle XX. Els Jardins de Joan Maragall són molt elegants, amb avingudes arbrades, àmplies extensions de gespa, parterres de broderie, fonts ornamentals, nombroses escultures a l’aire lliure i un palauet que va ser, i encara és, residència reial, el Palauet Albéniz.

ElsJardins de Joan Maragall.

Jardins Artigas (la Pobla de Lillet)

Durant la seva estada a la vall de Lillet, Antoni Gaudí es va allotjar a casa dels senyors Artigas, propietaris d’una de les fàbriques més pròsperes de l’època. En agraïment a l’hospitalitat rebuda, Gaudí els va regalar el disseny d’un jardí en un terreny que la família tenia just davant la casa i la fàbrica tèxtil. D’aquí van néixer els Jardins Artigas, on natura i arquitectura es fusionen en perfecta harmonia. L’itinerari mostra detalls arquitectònics com el trencadís o l’arc catenari, signes comuns en l’obra de l’arquitecte. Fonts, bancs, baranes i ponts són algunes de les construccions que es visualitzen durant el recorregut.

Arborètum de Catalunya (Cabrils)

Situat al Parc de la Serralada Litoral, l’Arborètum de Cabrils és un dels pocs oasis salvatges que hi ha a nivell europeu per gaudir i estudiar la natura en estat pur. Situat a la masia de Can Barba, és un espai accessible i acollidor on es troben els principals ecosistemes naturals del territori: muntanya baixa, mitja muntanya, bosc de ribera i alta muntanya. Hi són comunes espècies d’alzines centenàries; set espècies diferents de roures; arbres d’alta muntanya com l’avet, el pi negre i el faig, i arbres de ribera com l’om, el salze, el bedoll, l’aloc, el tamariu i l’ullastre. A la part central hi ha un riu amb tres cascades que proporcionen un ambient de bosc de ribera. Aquest riu alimenta dues basses que contenen actualment cinc tipus diferents d’amfibis, com la reineta i les salamandres.

Camps Elisis (Lleida)

Dissenyats per Ángel Carmona, van ser creats entre el 1860 i el 1864 com un eixamplament de la ciutat al marge esquerre del Segre. Aquests jardins es vertebren al voltant de tres passeigs, amb el dels plataners com a eix visual central. És un espai únic amb parterres decorats amb fonts i escultures, on s’aixequen edificis interessants com el Templet de la Música i l’Aquàrium. Als diferents recorreguts van sorgint escultures, acompanyades pel so de l’aigua de les fonts i pel bullici d’un parc que és el pulmó verd de la ciutat.

Els Camps Elisis de Lleida.

Parc de les Tulipes (Capolat)

Al Berguedà hi ha nascut Tulipmania Barcelona, una plantació de 15.000 tulipes de 24 tipus diferents que ara estan en plena floració i ofereixen tot un espectacle. És una peculiar iniciativa de tres emprenedors holandesos i del Berguedà que volen crear un gran parc de flors per collir, fer-hi visites i organitzar-hi esdeveniments. La plantació creix envoltada de muntanyes, en una imatge de contrast que resulta preciosa. Els visitants disposen d’una zona on poden contemplar les flors i una altra on poden collir tulipes després de pagar una entrada.

El Parc de les Tulipes.

Jardins Pinya de Rosa (Blanes)

El Jardí Botànic Pinya de Rosa està situat entre els termes municipals de Blanes i Lloret de Mar. Acull en total més de 7.000 espècies i està especialitzat en els cactus. D’entre totes les col·leccions, les dels gèneres Agave, Aloe, Lucca i Opuntias han estat considerades com les millors d’Europa, i en alguns casos de tot el món.

Els Jardins Pinya de Rosa a Blanes.

Parc de Can Solei i Ca l’Arnús (Badalona)

El Parc de Can Solei i de Ca l’Arnús ocupa la part alta del barri de Casagemes i és un important pulmó verd, molt pròxim al centre de Badalona. És un indret únic a la ciutat per les seves edificacions singulars, pel manteniment de l’estructura agrícola tradicional, per la bellesa dels seus jardins i per l’esclat de riquesa vegetal i faunística que hi fa vida, especialment ara a la primavera.

Ecoherbes Botànic (l’Ampolla)

El Jardí Botànic Medicinal Ecoherbes Park és un gran espai natural al costat del mar Mediterrani i del delta de l’Ebre, un lloc privilegiat a la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, on els visitants poden passejar, retrobar-se amb la natura i descobrir les més de 400 espècies de plantes aromàtiques i medicinals que hi creixen. Un espai natural on trobem plantes provinents de diferents llocs del món que, situades en parterres i tot seguint la sinuositat dels camins i senders, conviuen amb pins, oliveres, garrofers, plantes arbustives i altres espècies autòctones.

Jardins del Palau Falguera (Sant Feliu de Llobregat)

Els Jardins del Palau Falguera daten del segle XVII, quan Jaume Falguera va construir un gran palau amb uns jardins que arribaven fins al riu Llobregat. La finca la formen un palau de 2.800 m² i els jardins, amb una extensió d’1,5 hectàrees, on els plataners de grans dimensions tenen una predominança destacable, però on també trobem altres espècies vegetals com margalló (endèmic de la regió mediterrània), acàcies roses, palmeres datileres, rosers, teixos, lledoners i alzines. L’edifici del Palau és, des del 2006, la seu de l’Exposició Nacional de Roses.

5 beneficis d'observar la natura

Incrementa la concentració i la memòria

Ajuda a combatre l'obesitat

Redueix l’estrès

Combat la depressió i l’ansietat

Protegeix la salut visual

stats