Estils 25/11/2021

Avui és el Dia d'Acció de Gràcies: us donem 8 claus per entendre aquesta celebració

Avui se celebra aquesta festa típica nord-americana, que a poc a poc també entra a casa nostra

ARA
3 min
Una família nord-americana celebrant Thanksgiving al anys 50

BarcelonaAvui és el Dia d'Acció de Gràcies, una de les festes més importants dels Estats Units, a l'altura de Nadal, i a poc a poc a casa nostra també n'hi ha que s'apunten a celebrar-lo, tot sovint gràcies a nord-americans que viuen aquí. No sabem si acabarà passant com amb Halloween, que ara ja és molt present entre nosaltres, però per si de cas us expliquem les claus per entendre aquesta festa que té per objectiu donar les gràcies per les collites.

1. Origen

Popularment es creu que aquesta tradició va començar el 1621, quan els primers colonitzadors anglesos d’Amèrica del Nord es van reunir a la ciutat de Plymouth per celebrar la primera collita i donar les gràcies a Déu, segons recull l'agència Efe en una nota. Es diu que aquell dia hi van aparèixer uns membres del poble wampanoag, que també van participar en aquell àpat, però com molts mites sobre els orígens de les celebracions no són estrictament verídics. El que sabem és que la festa que coneixem avui se celebra des del segle XIX.

2. Festa nacional

El 1863 Abraham Lincoln va proclamar l’últim dijous de novembre com a festa nacional nord-americana per celebrar el Thanksgiving.

3. Celebració laica

A diferència de Nadal, que és una tradició cristiana, el Dia d’Acció de Gràcies no està vinculat a cap religió. El celebren cristians, jueus, musulmans i laics. 

4. Retrobaments familiars

És un dia en què les reunions familiars són el plat principal de la festa. És el moment en què tots els membres de la família, visquin més lluny o més a prop, es retroben per passar quatre dies junts, ja que el divendres s’ha convertit en un dia festiu no oficial. També s'ha convertit en una tradició que les famílies acullin aquells coneguts o amics que, sigui per feina o per qüestions personals, estan sols perquè d’aquesta manera se sentin acompanyats. Molts estrangers que viuen als Estats Units es reuneixen amb amics per celebrar-lo, i aquest acte és conegut com a Friendsgiving. 

5.  Un gall d'indi a taula

És tradició que aquest dia les famílies mengin gall dindi rostit, acompanyat de puré de patata, salsa de nabius vermells i pastís de carbassa. Es calcula que aquest any es mataran 46 milions de galls dindis. La setmana abans de la festa el president del país indulta un gall dindi, al qual es presenta a la població per televisió i fins i tot es bateja amb un nom.

6. Llarga jornada de futbol americà

També és un dia en què el futbol americà està molt present. La lliga de futbol americà programa una jornada de Thanksgiving i totes les famílies es poden passar hores davant la televisió veient partits mentre esperen el desitjat gall dindi o mentre fan la digestió.

7. Actes de beneficència

En els últims anys cada cop són més presents els actes de beneficència. Hi ha persones que durant el dia serveixen menjar en albergs de gent sense llar. Alguns personatges públics, sigui polítics, artistes o esportistes, aprofiten aquest moment per publicitar una imatge més benèfica d’ells.

8. Arriba el Black Friday

L'endemà de Thanksgiving és el Black Friday, un dia en què les botigues fan grans descomptes. La compra per internet ha fet que als grans centres comercials i a les botigues no s'hi concentri tanta gent com abans, i aquesta celebració s'ha convertit en un fenomen global des de fa uns anys i és present a gairebé tot el món.

stats