Angelina Jolie s'extirpa els ovaris per evitar el càncer

Ho explica en un article al 'New York Times'. L'actriu es va sotmetre a una doble mastectomia fa dos anys amb el mateix objectiu

Angelina Jolie es va sotmetre la setmana passada a una operació per extirpar-se els ovaris i les trompes de Fal·lopi com a mètode preventiu per evitar el càncer. L'actriu, de 39 anys, ho explica aquest dimarts en un article publicat al diari 'New York Times' [ la traducció en català], tal com ja va fer fa dos anys quan es va sotmetre a una doble mastectomia amb el mateix objectiu.

Jolie recorda que la mutació del gen BRCA1 que pateix fa que tingui, aproximadament, una probabilitat del 87% de risc de patir un càncer de mama i un 50% de càncer d'ovaris. "Vaig perdre la meva mare, la meva tia i la meva àvia per culpa del càncer", recorda l'actriu.

Segons Jolie, l'extirpació d'ovaris és "menys complexa que la mastectomia", però té efectes "més severs", com ara que ocasiona una "menopausa forçada". De tota manera, l'actriu assegura que després de contrastar opinions amb els metges que la tracten, va arribar a la conclusió que aquesta era la millor tria.

La decisió la va prendre fa dues setmanes, explica l'actriu, després d'unes proves mèdiques que, malgrat que van sortir bé, li van indicar una certa possibilitat de desenvolupar un càncer més endavant. 

"Hi ha altres opcions" a l'extirpació, explica Jolie. "Algunes dones prenen píndoles anticonceptives o confien en les medicines alternatives combinades amb controls freqüents. Hi ha més d'una manera de fer front a qualsevol problema de salut. El més important és conèixer les opcions i triar la més correcta per a una mateixa", subratlla l'actriu nord-americana.

Jolie també explica que ha decidit no extirpar-se l'úter perquè, en principi, no té un risc hereditari potencial de desenvolupar un càncer en aquesta zona. "No és possible eliminar tots els riscos, i el cert és que continuo sent propensa al càncer, però intentaré enfortir el meu sistema immunològic de manera natural".

L'actriu també admet que, malgrat els reemplaçaments hormonals que pren, té la menopausa. "No podré tenir més fills i patiré alguns canvis físics, però em sento a gust amb el que ha de venir; no perquè sigui forta, sinó perquè forma part de la vida. No tinc por de res".

En l'article, Jolie, que és la parella sentimental del també actor de Hollywood Brad Pitt, assegura que el motiu pel qual explica la seva experiència a través del diari és perquè "altres dones amb el mateix risc coneguin les opcions que hi ha". "No és fàcil prendre aquestes decisions. Però és possible prendre el control i fer front a qualsevol problema de salut. [...] El coneixement és poder", conclou.