Estils 26/04/2016

Comprar a granel, costum antic fet tendència

La creixent consciència ecològica multiplica les botigues que venen productes a pes

Natàlia Costa
5 min
Quatre imatges de l’interior de la botiga Gra de Gràcia, on es venen tot tipus de productes ecològics a granel.

BarcelonaSortir carregat d’una botiga d’alimentació sense endur-se algun embalatge de plàstic sembla una missió impossible avui dia, però no ho és. Les consciències ecològiques miren ara cap a botigues més sostenibles, en què la reducció absoluta de l’embalatge se suma als beneficis d’un producte de proximitat assegurada i en la seva justa mesura.

Les graneries són aquests establiments que, si bé a molts els recorden escenes costumistes antigues, per a molts altres ja són una nova manera de consumir més ajustada a les seves necessitats. El resultat: noves obertures van esquitxant el mapa urbà. “Estic convençuda que no és una moda, sinó que els hàbits de compra de la gent estan canviant. De fet, en els últims tres anys hem vist obrir diverses botigues a granel al mateix barri de Gràcia. Això vol dir que la demanda està creixent i que, per tant, hi ha mercat per a totes”, explica Sara Ingelmo, copropietària de Gra de Gràcia.

Més que una tornada al passat, si reneixen les botigues a granel és perquè la gent es preocupa de menjar millor: “Hi ha un interès creixent en l’alimentació saludable com a preventiu de malalties”. Això no impedeix que darrere hi hagi alhora una motivació econòmica, i Ingelmo considera que aquest costum sorgeix del moment econòmic i social actual, així com de les necessitats mediambientals i de la tendència vigent de promoure tot allò que tingui relació amb la sostenibilitat, la reutilització i el reciclatge.

Judit Vidal, cofundadora de Granel -xarxa de botigues d’alimentació ecològica i de proximitat-, reivindica que consumir d’aquesta manera no és una moda tot i l’evident tendència creixent: “En el moment que nosaltres vam començar, fa gairebé quatre anys i mig, no hi havia cap altra iniciativa de venda de menjar ecològic a granel en tot Europa que promogués la compra responsable, l’alimentació conscient i l’eliminació de residus plàstics”. “Vèiem clar que estàvem responent a una incipient tendència basada en la consciència social, econòmica i mediambiental, que estàvem oferint un projecte contemporani, compromès amb el medi ambient i amb l’alimentació conscient, saludable i activa en tots sentits”, explica Vidal, que assenyala que és evident que han anat florint altres iniciatives i que la normalització d’aquest tipus de botigues forma part cada vegada més d’aquest nou ADN responsable “que tots plegats anem adquirint”.

El mode de compra, però, no és nou: els avis d’avui compraven a pes quan eren petits, un temps en què el plàstic no havia envaït les cases i les cuines. La tendència recorda la coherència d’èpoques passades. En realitat estem davant d’una “contemporaneïtat ecològica, social, econòmica i mediambiental fervent”, diu Vidal. Esteban Celentano, de l’establiment Al Gra, considera que “és una forma de comprar que ha tornat per quedar-se. Cada dia entra gent nova a la botiga interessant-s’hi”.

Però no tots són nous en aquest món. Els vells i veterans graners reivindiquen que, malgrat haver-hi un repunt del consum, aquesta manera de comprar no és cosa del passat, sinó del futur. A Jaime Renobell venen fruita seca, llegums, gra i farines des del 1945. El nét del fundador i actual administrador, Jaime Renobell, assegura que hi ha un canvi de mentalitat orientat a cuidar-se més. Tot i així, aquest renaixement no ha arribat a altres àmbits, com el de la venda a granel de cafès i xocolata. A Cafès Roure -fundada el 1948- venen a granel cafès, tes, bombons, caramels, cacau i xocolata en pols. El gerent, Joan Roure, explica que al seu establiment no han notat un “canvi substancial” en el volum de vendes, sinó que és un fenomen que afecta més en l’àmbit dels cereals, la fruita seca i les farines especials.

El que ha fet canviar el xip de molts ciutadans és, segurament, l’aportació sostenible d’aquesta senzilla acció. Aquesta forma de comprar permet satisfer les necessitats justes del client, que pot endur-se “només allò que necessita”, diu Ingelmo. També és una qüestió de sostenibilitat amb el medi ambient i els recursos exhauribles. Si el client només compra el que consumirà, contribueix a la construcció d’un món més sostenible. A més a més, es redueix l’embalatge en favor del paper: “Fins i tot tenim clients que porten els envasos de casa”, assegura Esteban Celentano. Un altre valor és la proximitat del producte, que torna a assegurar un consum responsable amb el medi ambient. Majoritàriament, aquests establiments aposten, tant com poden, pel quilòmetre zero i de procedència ecològica, natural i de petit productor.

Menys refinat, més sa

A la pregunta de si realment aporta beneficis comprar a granel, el dietista nutricionista de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Rovira i Virgili Guillermo Mena diu: “La resposta és clara: sí”. Considera que el motiu més important és que disminueix considerablement la possibilitat de comprar productes innecessaris, precuinats o amb un alt procés de refinament. “És una acció responsable i sostenible gràcies a la reducció del residu fabricat pel processament, el refinament i l’embalatge dels productes”, diu. Mena ho té clar: “La població està cada cop més conscienciada que ens alimentem pitjor i que realment som el que mengem. I tot comença quan omplim el rebost i la nevera”.

Mena defensa que comprar en aquest tipus de botigues ens ofereix, primer de tot, un gran ventall de possibilitats: fruita seca, fruita dessecada, llegums, farines i cereals integrals com la quinoa o l’amarant, o altres de més comuns però en altres varietats, com l’arròs, que difícilment es troben a les grans superfícies. Els seus consells sobre el bon estat dels productes són: “Qualsevol aliment que faci una olor forta o penetrant o que tingui colors groguencs, grisosos o marronosos, fongs, floridures o textures rugoses o excessivament llefiscoses ens ha de fer sospitar”, aconsella.

Per a la professora de nutrició del grau en nutrició humana i dietètica de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna Noemí Cuenca, si bé el consum d’aliments a granel és apte per a la població en general, no ho és “en els casos de persones que presenten al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, perquè és difícil garantir que no es produeixi contaminació creuada entre els diferents aliments”. Tot plegat resulta un viatge al passat ple de futur.

Un públic d’allò més divers

El públic d’aquests establiments és ben variat, i els diferents propietaris defensen justament aquesta diversitat en contra del tòpic. Amb tot, aquesta varietat té un punt en comú: la majoria busquen “un tracte de proximitat fugint dels espais insípids i freds i del tracte impersonal que troben en les grans superfícies de consum”.

“És una forma de comprar diferent a la majoritària. Aquí el client dóna importància a l’emoció i al missatge implícit”, expliquen des de Gra de Gràcia, on tenen una gran diversitat de clients de diferents edats i classes socials. El mateix passa a Al Gra, on hi va des de gent gran que recupera records de la infància fins a gent jove que té consciència ecològica, passant per la gent que simplement busca una alimentació més sana.

En el cas dels clients de la xarxa Granel, la diversitat es repeteix: tenen canalla que hi va a buscar el berenar, àvies que viuen soles i que amb el granel poden ajustar les compres a les seves necessitats, famílies absolutament convençudes i conscients de la seva alimentació i la seva aportació al planeta quan exerceixen la compra a granel, i també persones que, per diversos motius, senten que volen introduir-se en el món de l’alimentació ecològica i saludable però volen fer-ho a poc a poc i amb assessorament.

stats