Estils 06/08/2019

Manual per veure la pluja d’estels des del mòbil

Quatre consells i deu aplis per no perdre’t cap detall de les llàgrimes de Sant Llorenç

Cristina Torra
5 min
Els experts recomanen allunyar-se de les zones poblades per evitar la contaminació lumínica.

BarcelonaEns visiten cada agost i, de vegades, ens fan viure nits d’estiu màgiques. Sempre s’ha dit que s’ha de demanar un desig quan les veiem i, sovint, es converteixen en una excusa per passar una nit a la muntanya entre amics. Les pluges d’estels d’estiu, popularment anomenades llàgrimes de Sant Llorenç i, científicament, Perseids, són imprescindibles en molts plans estiuencs.

Els experts recomanen veure-les a ull nu, ja que els meteors poden aparèixer a qualsevol lloc del cel i són efímers. El fenomen, que es pot veure fins al pròxim 24 d’agost, assolirà el seu pic màxim a les 4 de la matinada del 13 d’agost. Segons la web ServiCosmos, de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB), aquest any no serà un dels millors perquè “el màxim de la pluja es donarà molt a prop del dia de lluna plena (15 d’agost), fet que dificultarà molt la visió dels meteors”. La web també explica que els dies anteriors “la lluna estarà menys il·luminada i es pondrà més aviat, afavorint l’observació de la pluja”. Eduard Masana, professor del departament de física quàntica i astrofísica de la UB i investigador de l’ICCUB, afegeix que “generalment el millor moment per veure els Perseids és a partir de la mitjanit, però aquest any haurem d’esperar que es pongui la lluna”. La matinada del dia 11 es pondrà a les 3.28 h, la del 12, a les 4.14 h, i la del 13, a les 5.09 h.

Ara que coneixem les característiques de la pluja d’enguany, us proposem seguir aquest manual per observar-la, on hi ha incloses 10 aplis que us facilitaran la feina.

1- Esbrineu quan passen

Els Perseids és la pluja d’estels més famosa de l’any, però no és l’única. Arriba a l’agost, període estival, i, per tant, acostuma a ser un moment perfecte per gaudir d’aquesta mena d’espectacles, perquè les temperatures són més agradables per a les activitats nocturnes a l’aire lliure i, si coincideix amb les vacances, hi ha més llibertat horària. A més, és una de les pluges més actives de l’any, juntament amb els Leònids (mitjans de novembre) i els Quadràtits (principis de gener). Per estar completament al dia de quan hi ha totes les pluges de l’any i els dies en què són més actives, hi ha aplicacions que us ajudaran.

  • Meteor Shower Calendar. Informa de quan comencen i acaben les pluges i també dels dies de més activitat. També detalla la velocitat dels meteors i el nombre visible per hora. Inclou la previsió del temps, la fase lunar, i et permet guardar llocs d’observació. Disponible per a Android i IOS.
  • Meteor Shower Guide. Similar a l’anterior, però una mica més completa, ja que permet incloure al calendari del mòbil les pluges que més t’interessin. També compara les condicions de les pluges per anys, tant passades com futures. Només per a IOS.

2- Busqueu cels foscos

Com l’observació d’estrelles, veure pluges d’estels no és factible des de qualsevol lloc, perquè es necessita un cel fosc sense contaminació lumínica. Segons ServiCosmos, “cal anar a un punt allunyat de fonts de llum i és aconsellable portar una estora per jeure a terra còmodament i roba d’abric”. A part d’aquests consells, l’ús de la tecnologia ens pot ajudar a identificar els cels amb menys contaminació lumínica.

  • Dark Sky Finder. És una aplicació només per a IOS que permet localitzar els llocs pròxims amb el cel més fosc. Ho fa a partir d’un mapa mundial de contaminació lumínica, i permet marcar i compartir els millors punts d’observació.
  • Loss of the Night. També et permet valorar com de fosc és el teu cel, però és una aplicació per a Android que busca la col·laboració ciutadana. Desenvolupada per científics alemanys, persegueix tenir informació de la qualitat del cel arreu per analitzar l’impacte que la contaminació lumínica té en diferents àrees. Permet localitzar estrelles i valorar la contaminació lumínica en funció de la seva brillantor.
  • Nightshift: Stargazing & Astronomy. És una apli només per a Android que ofereix una visió general de l’estat del cel. Des de les condicions meteorològiques i de qualitat del cel fins a l’hora de posta i sortida del sol i la fase lunar. També informa de les pluges d’estels actives, dels planetes visibles, i permet guardar punts d’observació.
Hi ha moltes aplis que t'ajuden a detectar els millors punts des d'on veure les pluges d'estels.

3- Situeu la constel·lació de Perseu

Tal com explica el professor Eduard Masana, “tots els estels fugaços d’una pluja semblen sortir d’un mateix punt del cel, anomenat radiant”. Per això la pluja acostuma a rebre el nom de la constel·lació on es troba el seu radiant. És a dir, la pluja dels Perseids té el seu radiant a Perseus i per això és important identificar on és aquesta constel·lació, ja que tenim més possibilitats de veure estels fugaços. Per trobar-la cal encarar-se cap al nord i aleshores mirar una mica cap a l’est. “Cap a mitjanit per aquestes dates ja està elevada a uns 23 graus sobre l’horitzó, tot i que, com més avançada la nit i més a prop del trenc d’alba, més meteors es poden veure”, explica Masana. Si fem servir alguna aplicació, ens ajudarà a identificar millor el punt i tota mena d’objectes celestes.

  • Sky Chart. Només cal que enfoqueu el cel, i l’aplicació (Andriod i IOS) us mostrarà el que esteu mirant. Com un planetari de butxaca, utilitza la tecnologia GPS i 3D més moderna per calcular la posició de cada estrella i planeta visible des de la Terra. Té opcions més completes de pagament.
  • Sky Safari. Per a Android i IOS, es considera una de les aplicacions d’astronomia més completes. Inclou una base de dades amb informació de més de 46.000 estrelles, a més de 220 cúmuls d’estrelles, nebuloses i galàxies. També mostra els principals planetes i llunes del sistema solar, satèl·lits, asteroides, cometes i, per descomptat, pluges d’estels. Inclou descripcions de cadascun dels elements que mostra i també permet buscar-los i situar-los en el mapa estel·lar.
  • Skyview. Utilitza la càmera del mòbil per detectar i identificar amb precisió els objectes celestes. Si hi cliqueu a sobre, es desplega una finestra amb informació sobre la constel·lació, estrella o planeta que esteu observant.
  • Sky Walk 2. També funciona enfocant el mòbil al cel. Detecta tota mena d’objectes celestes en els quals pots clicar per obtenir informació. La versió gratuïta mostra força anuncis, però es poden deshabilitar amb una opció de pagament.
  • Sky Map. No té l’opció de realitat virtual com Sky Chart o Sky Walk 2, però apuntant el mòbil al cel et mostra les constel·lacions, estrelles, planetes, etc. Hi ha una opció de cerca que t’ajuda a situar una constel·lació a través d’indicacions amb fletxes molt útil. Només per a Android.

4- Gaudiu de l’espectacle

Un cop identificat el radiant, només us queda gaudir de l’espectacle. Potser voldreu fotografiar-lo o simplement observar-lo amb deteniment fins que us quedi gravat a la retina. Recordeu que la pluja d’estels és el resultat de l’entrada de meteoroides a l’atmosfera terrestre procedents de l’espai. Quan entren en contacte amb l’atmosfera, s’escalfen i es cremen i donen lloc a les vistoses traces. En la majoria dels casos amb origen en els cometes. El Swift-Tuttle és el que genera els Perseids, un fenomen fugaç, però màgic!

Es pot veure la pluja d’estels des de Barcelona?

La resposta és contundent: “No és fàcil. Només es podrien veure grans bòlids, que són molt impredictibles”, explica Carme Jordi, professora titular al departament de física quàntica i astrofísica de la UB i membre de l’ICCUB. Per això recomana quatre zones pròximes a la ciutat:

La zona del Montseny. “És força acceptable sempre que es vagi a llocs on no hi hagi visió directa a cap població”, detalla. I recomana sobretot la carretera de Collformic o la carretera de Santa Fe.

El Bages. La millor zona és la serra de Castelltallat, on hi ha un petit observatori.

L’Anoia. Concretament l’observatori de Pujalt és un bon lloc per veure les pluges d’estels i les constel·lacions.

El Garraf. La recomanació és anar a la zona d’Olivella i entrar al massís del Garraf, però Jordi adverteix que “és un indret que ha empitjorat”.

Quins són els cels catalans més foscos?

El Montsec. Es considera el cel més excepcional de Catalunya. És una Reserva Starlight, és a dir, un dels millors llocs del món per fer observació astronòmica i gaudir de la llum de les estrelles.

El Montsant i els Ports de Beseit. El Mapa de la Qualitat del Cel Nocturn de la Generalitat els ha inclòs com a millors indrets de Catalunya per observar el cel.

L’Alt Pirineu. Concretament el Parc Natural d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici i els 10 municipis de la seva àrea d’influència també tenen el segell de Reserva Starlight des de l’any passat.

Albanyà. L’Observatori Astronòmic d’Albanyà és el primer Parc Internacional de Cel Fosc de l’estat espanyol.

stats