Estils 20/12/2021

Aquest Nadal, més panettones i torrons artesans

El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu un creixement de les vendes aquestes festes

ARA
2 min
Panettones guanyadors del VI Concurs Millor Panettone Artesà de l'estat 2021

BarcelonaDesprés de l'últim Nadal, marcat per les restriccions de la pandèmia, amb menys reunions familiars i menys dolços a taula, el Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu un creixement de les vendes aquestes festes. Fins i tot que siguin una mica millor que les del 2019 i se superin els dos milions d'unitats de torrons i prop d'un milió de tortells. Els grans protagonistes aquest any seran els panettones i els torrons artesans. Segons Elies Miró, pastisser de Castellterçol i president del Gremi, afronten "la campanya més important de l'any amb optimisme". "Superar la pandèmia ha sigut difícil per a molts agremiats, però també veiem una revalorització del producte artesà, local, de proximitat, acabat de fer i elaborat només amb ingredients naturals d'alta qualitat", afegeix.

El panettone artesà creix

El panettone va arribar a casa nostra a finals del anys 90 i de manera industrial. Al cap de deu anys ja es podia trobar als supermercats, però no va ser fins al 2015 que va agafar popularitat a les pastisseries. Des del 2014 el seu consum a tot l'Estat s'ha multiplicat per deu. Un exemple d'això el trobem a les pastisseries Dolç de Sant Cugat i Cal Jan de Torredembarra i Tarragona, premiades en el 6è Concurs de Millor Panettone Artesà 2021 i que han vist augmentar de manera desmesurada les seves vendes: han passat de vendre 160 panettones al mes a 2.500.

José Romero, professor de l'Escola del Gremi i expert en la matèria, explica que aquest boom també es deu al fet que "la massa mare li aporta unes aromes, una textura i i un gust extraordinaris que fan que en vulguis més". "Però, a més, el panettone té una conservació llarga, no necessita nevera, acompanya qualsevol àpat i s'ha convertit en un bon regal quan et conviden a dinar o sopar", afegeix. Sempre es recomana no menjar-lo el primer dia, perquè amb els dies guanyarà aromes i serà millor. La clau per saber si un panettone és artesà és que al pessigar-lo es desfili i tingui molta aroma. Però els amants del tortell no han de patir, perquè, com apunta Romero, tot i que el panettone estigui guanyant terreny en els dolços nadalencs, mai destronarà el clàssic tortell de reis.

Més torrons nous

I pel que fa als torrons, cada any l'oferta és més àmplia. La innovació agafa presència, però sempre mantenint de base ingredients com la xocolata, el praliné d'avellana o ametlles i la ganache de nata i xocolata per després combinar-ho amb fruita, fruits secs... i crear un contrast de textures i gustos. Tot i això, els clàssics de Nadal com el de crema cremada, el de Xixona i el d'Alacant seguiran sent els torrons estrella.

stats