Gastronomia
Estils 24/06/2022

Aquestes són les 25 novetats gastronòmiques més apetitoses de Barcelona per a l'estiu

Una multitud de noves obertures i ofertes renovades inunden la ciutat perquè locals i visitants surtin a gaudir el que no han pogut gaudir els últims temps

15 min
Els nous arrossos del restaurant Cadaqués són algunes de les novetats gastronòmiques de Barcelona per a aquest estiu

BarcelonaEl sector de la gastronomia ha sigut el gran afectat durant la pandèmia. Per això, amb l’arribada a Barcelona de turistes a nivells prepandèmics i aprofitant el fervor dels ciutadans locals per tornar a gaudir de la vida, molts espais que havien quedat buits obren ara les portes amb noves propostes. Els establiments supervivients també aprofiten per renovar-se amb nous xefs, noves cartes i nous interiorismes per afrontar l’estiu en un sector tan popular com el de gaudir de la bona taula. Aquestes són 25 de les principals novetats de la ciutat de Barcelona:

1-Els plats de Camarasa Fruits

La part del nou local de Camarasa Fruits a Francesc Macià destinada a restaurant.

L'empresa familiar Camarasa Fruits, dedicada al sector alimentari minorista d'alta gamma, acaba d'obrir a la plaça Francesc Macià un majestuós local que ajunta una fruiteria, una rostisseria, una xarcuteria-formatgeria i un restaurant. Per a aquest últim espai, dins del local que va deixar buida la sabateria Padeví, la tercera generació de la família ha dissenyat una carta molt centrada en el producte de primera qualitat que ells comercialitzen i que, per tant, canvia al compàs de les estacions. Com a plat destacat hi ha els arrossos a la brasa, i com a moment més assenyalat els esmorzars de forquilla que serveixen a diari. Per a la seva potent terrassa hi ha una àmplia oferta de tapes, entre les quals ostres Poget Super Spéciale o unes taules de formatges molt seleccionades.

2-Una 'pop-up' del Bar Alegria a The Barcelona Edition

Els cuiners Tomàs Abellán i Pedro Tassarolo.

El bon fer del fill del xef Carles Abellán s'ha fet un lloc a Barcelona. Tomàs Abellán, que actualment lidera el projecte Casa Luz de la plaça Universitat, porta el bon gust del local on es va estrenar en solitari a l'Hotel Edition, un cinc estrelles situat a tocar del mercat de Santa Caterina. Abellán i Pedro Tasarolo, xef de l'Edition, han signat per a la pop-up del Bar Alegria a la terrassa de carrer de l'hotel una carta plena de delícies mediterrànies com l'amanida de tomàquet cherry amb escabetx d'alfàbrega i alfàbrega fresca, l'amanida russa clàssica "amb pa lleig", la truita tofonada –que és una de les estrelles del Bar Alegria– amb tòfona negra i ceba confitada, o el biquini de la infància d'Abellán, amb mozzarella fresca, pernil ibèric i tòfona negra.

3- Les (renovades) Cuines de Santa Caterina

Un dels plats del restaurant Cuines de Santa Caterina.

El Grupo Tragaluz ha renovat el restaurant Cuines de Santa Caterina, que com deixa clar el seu nom és dins del mercat de Santa Caterina, el primer mercat cobert que hi va haver a la ciutat. L'espai ha deixat de ser un establiment de cuines del món per centrar-se ara en la gastronomia de casa nostra amb una carta completament adherida a la realitat del mercat on es troba. Els seus dos xefs, José Santiago i Àlex Durán, comencen el dia escollint el producte amb què després confeccionen els plats d'una carta de “cuina catalana renovada portada al nostre camp”, tal com ells la presenten. Calamarsets de platja saltejats amb espàrrecs i alls, calçots en tempura amb romesco, truita oberta de porros, tetilla i tòfona negra fresca o lluç al vapor amb brou i grelos són alguns dels plats que triomfen al renovat local.

4- Can Fisher, més creatiu que mai

Un dels arrossos del restaurant Can Fisher.

Als amants del mar els cal saber que una de les millors arrosseries de la primera línia de platja de Barcelona es renova. Can Fisher, on a banda dels seus arrossos destaquen el peix i el marisc, ha renovat la seva carta, que reuneix clàssics però també plats més creatius. El xef Francesc Roca i el seu equip han afegit a la seva proposta plats com les ostres Bloody Mary, amb api i un toc de pebre; les ostres amb caviar; els tomàquets ecològics amb vinagreta de llima Kaffir, citronella i nabius; o l'amanida d'alga wakame i gambes amb cogombre i pinyons torrats. Des de la seva terrassa amb vistes a la platja del Bogatell aquest estiu també es podrà degustar un carpaccio de carbassó, fonoll i raves, herbes aromàtiques i oli picual; un gaspatxo de cireres, gelat d'alfàbrega i llimona amb cruixent d'arròs verd; i, com a plat completament de tendència, una tonyina Bluefin amb oliva gordal, cebeta a la brasa, vinagreta de confitats i fumats. Els plats estan tots pensats per ser combinats amb alguns dels set arrossos que hi serveixen.

5- Cadaqués, molt més que arrossos

L'arròs amb verdures de temporada del restaurant Cadaqués.

Aquest restaurant, ubicat entre el Born i la Barceloneta, mescla el receptari més mariner del nostre país amb la llenya i el foc com a grans acompanyants. El local, fundat per Iñaki López de Viñaspre, adapta la carta a cada temporada però, a més, va fent proves creatives. Aquest estiu no serà una excepció, ja que han inclòs una nova tanda de plats que mesclen els gustos populars amb el producte premium que els caracteritza. A banda dels seus sol·licitats arrossos a la llenya, aquest estiu el local ofereix una variada caldereta de peixos, un arròs fet exclusivament amb verdures de temporada, mongetes del ganxet de mar i muntanya amb botifarra i també un altre gran plat de casa nostra: la xatonada. També mesclant les delícies del mar i de la muntanya hi torna a haver a la carta el tàrtar de vaca vella amb cor de tonyina de l'almadrava de Barbate.

6- Opium, cuina mediterrània a peu de platja

La renovada terrassa del restaurant de l'Opium, a tocar del Port Olímpic de Barcelona

Des que va obrir el 2007, la discoteca Opium de Barcelona s'ha convertit en un punt de parada obligat per a molts DJ internacionals en les seves gires europees. Ara els seus propietaris han volgut portar el seu consolidat segell també a la restauració. La sala a l'aire lliure del local proposa una carta basada en la cuina mediterrània que es pot degustar tant de dia com a la nit. A la nova carta destaquen les cloïsses gallegues, l'amanida d'alvocat i gambes de Palamós, l'arròs negre amb gamba vermella, la paella de marisc, el tataki de tonyina, el pop a la brasa, el llamàntol a l'estil de Formentera, el T-Bone steak o el filet amb foie.

7- Shido: japonès, mediterrani i brasiler

El restaurant japonès Shido ha començat a agafar volada a Barcelona aquests últims mesos, ja que es tracta d'un projecte molt nou. El local, ubicat a l'Esquerra de l'Eixample, neix de les mans del seu xef, Saulo Meireles, que compta amb una experiència al sector de la restauració japonesa aquí de més de 18 anys. El Shido acompanya els sabors més refinats de la culinària oriental amb un toc mediterrani, creant en moltes ocasions una fusió de mar i muntanya. Les claus del local passen per fer servir producte premium el més proper possible i, a nivell creatiu, per no oblidar en moltes preparacions les influències del seu passat al Brasil, el seu país d'origen. La carta inclou plats com les enormes ostres amb mojo de shiso, les navalles en miso, els wontons i els nigiris (tant clàssics com creatius, com el d'eriçó i shiso en tempura), makis, uramakis i sashimi.

8- Un japonès tranquil (i per sortir de festa)

Un dels espais íntims del Jay's Japanese

La bona acceptació del local de sopars amb espectacle Gatsby –al carrer Tusset– ha fet que la mateixa sala obri a tocar el Jay's Japanese, que ajunta la cuina nipona amb una potent oferta de cocteleria. A nivell gastronòmic, l'oferta del Jay's Japanese té el peix com a protagonista amb plats com les ostres amb salsa Ponzu, els tàrtars de salmó, tonyina o especialment el de gamba vermella amb caviar. Com no podia ser d'una altra manera, destaca també la seva varietat de sushi de peix de llotja, amb nigirs, sashimi i makis i sobretot uns uramakis molt especials com els de cranc pando, els de llamàntol flamejat o el de tonyina cuita. Altres plats desctacats són el bacallà negre d'Alaska o les varietats de la cotitzada vedella Wagyu presentada amb tataki, rolls o costelles.

9- China Crown, les receptes dels emperadors