Cos i ment
Estils Benestar 10/04/2023

Tens mal de cap o de genoll? La culpa potser és del temps

Parlem sobre com els canvis meteorològics i estacionals afecten la nostra salut amb Mar Gómez, autora d'un nou llibre sobre meteorosensibilitat

4 min
Cos i Ment

BarcelonaÚltimament, has sentit el dolor de la pluja del matí? Aquesta frase probablement la devem haver cantat desenes de vegades, però el més normal és que no hàgim pensat mai en els seus significats. La canta Liam Gallagher a Live forever, un dels primers èxits d'Oasis, i, més enllà del dolor d'un cor trencat, hi ha un significat menys metafòric. Hi ha molta gent que en un matí plujós sent mal, però és un mal físic, especialment si abans ha patit dolors articulars. D'això se'n diu ser meteorosensible, i d'aquest tema parla el nou assaig de Mar Gómez, Meteorosensibles. Cómo el tiempo influye en nuestra salud física y mental, publicat aquest any per Ediciones Península.

Gómez, com ens ha passat a tots, havia sentit, especialment a la gent gran, queixar-se que amb els canvis de temps algunes persones patien certs problemes de salut. Llavors va arribar el dia que li va passar a ella i la percepció d'aquest problema va canviar: "Hi va haver un moment que em van operar d'un turmell i vaig començar a sentir que aquests canvis em molestaven més del que era normal. Posteriorment vaig tenir la percepció que certs fenòmens meteorològics, com el vent, també em provocaven mals de cap". Després de veure com l'afectava el temps, es va posar a investigar si tot això realment tenia algun fonament científic o era fruit d'una percepció.

Tot just quan va començar a indagar en el tema, Gómez va poder comprovar com, tot i que la paraula meteorosensible és relativament nova, és un fenomen que s'ha estudiat pràcticament des de sempre. "La humanitat s'ho ha plantejat constantment; de fet, hi ha científics de la Grècia clàssica, com Aristòtil o Hipòcrates, que ja van adonar-se que hi havia coses que s'alteraven amb els canvis atmosfèrics. Però no va ser fins al segle XX que es va donar un nom a tot plegat", explica l'autora, que actualment és la responsable de l'àrea de meteorologia del portal web Eltiempo.es. Avui dia comptem amb una disciplina científica, la biometeorologia, amb una part que és la meteorologia humana que estudia tots aquests efectes en el cos humà.

Important abans de continuar: tot això de què estem parlant no és una malaltia, sinó una sensibilitat que tenen certes persones als canvis de temps i que es manifesten amb l'agreujament de certes patologies físiques o psicològiques que ja es tenien prèviament. Ho pateix gran part de la població i afecta especialment les persones grans i més les dones que els homes. Al llibre es parla que hi ha entre un 30% i un 60% de la població que ho pateix, cadascuna amb el seu grau de sensibilitat: "Depèn de cada persona –diu Gómez–, hi ha gent meteorosensible a tres o quatre variables meteorològiques i d'altres que pràcticament ho són a un fenomen molt concret i poc habitual. A més, no hi ha un patró que ens n'indiqui el grau, perquè depèn molt de les patologies que pateixen prèviament". Alguns exemples de problemes derivats de la meteorosensibilitat són, per exemple, que la gent que pateix de migranyes empitjoren quan canvien la pressió, o persones amb malalties reumàtiques pateixen més en altres canvis. Tot varia segons el problema que ja portem de sèrie.

No només físic

Un fet important i que l'autora vol remarcar especialment és l'aspecte psicològic d'aquest fenomen. Hi ha persones que pateixen molt quan els dies són foscos i elles estan acostumades al sol i la llum: es diu trastorn afectiu estacional, i apareix a les estacions de tardor i hivern, quan els dies són més curts i rebem menys radiació solar. Aquesta radiació està molt vinculada amb la producció de vitamina D, que alhora es relaciona amb la de serotonina, que és un neurotransmissor que regula l'estat d'ànim. Per tant, és totalment normal sentir-se més trist o decaigut en aquestes èpoques de l'any; de fet, té una base científica al darrere. "Un dels objectius del llibre era reflectir els problemes derivats de la salut mental, que són molt més desconeguts que els físics. Tots hem sentit alguna vegada que quan canvia el temps ens fa mal alguna cosa, però quan es passa a efectes psicològics s'ha tendit a no donar-li tanta importància. La realitat és que les condicions atmosfèriques poden jugar un paper extra en determinades situacions i en persones que són especialment vulnerables", remarca.

En aquest sentit, la problemàtica del canvi climàtic és un potenciador d'estrès, amb les temperatures que augmenten a un ritme vertiginós. "Ens hi estem adaptant a poc a poc, però a llarg termini ens pot portar derivacions físiques i psicològiques, com tot el tema de l'ecoansietat, que apareix pels canvis que experimentarà el planeta a causa del canvi climàtic. Tot això anirà a més", explica Mar Gómez. Aquesta resposta recorda tota la polèmica que va generar un clip que es va fer viral sobre uns nois que patien ecoansietat i que va ser molt parodiat a les xarxes socials. Compte amb riure's de segons què: "Hem de ser conscients que els problemes de salut mental relacionats amb el medi ambient aniran a més", avisa l'autora.

Un últim consell abans d'abordar Meteorosensibles. Cómo el tiempo influye en nuestra salud física y mental. Si et fa mal el genoll quan plou i la gent no et creu, la seva autora té la recepta: "Primer recomanes que es llegeixin el meu llibre –riu–, però després els comentes que hi ha moltes evidències científiques que relacionen els efectes que tenen canvis de pressió sobre el nostre cos i que els dolors articulars són alguns dels problemes que se'n deriven".

stats