Estils 04/10/2019

Els boletaires esperen una revifada a cotes baixes

Les altes temperatures i les pluges escasses fan que hi hagi poques espècies i poca abundància

Miquel Bernis
4 min
Les altes temperatures de l'inici de tardor han provocat que la cacera d'enguany estigui sent més fluixa.

BarcelonaEls boletaires estan passant aquesta tardor una mena de ressaca. Les pluges extraordinàries del 2018 van fer que l'any passat hi hagués bolets per tot arreu i de tota mena, però les precipitacions es van tallar gairebé en sec a partir del mes de desembre. L'hivern, la primavera i l'estiu han tingut menys precipitacions de les habituals gairebé arreu del territori, un fet que, sumat a les altes temperatures que han governat l'inici de la tardor, està provocant que la cacera d'enguany estigui sent més fluixa.

El micòleg Enric Gràcia assegura que no li ha estranyat aquesta aparició escassa de bolets, que ja s'ha anat fent evident des de fa mesos. De bolets típics de primavera o estiu com les múrgoles, els moixernons o els marçots gairebé no n'hi ha hagut aquest any. Tampoc està sent una bona temporada per a espècies com la llenega negra o els ceps de muntanya, bolets que necessiten una temperatura més baixa. En altres casos el problema de la calor no és que aturi la floració, sinó que corca els bolets que floreixen. És el cas, per exemple, del rovelló, del qual se n'estan trobant molts de tocats aquests dies, sobretot a les zones més exposades a la llum.

Malgrat tot, el setembre sí que ha tingut algunes setmanes lluïdes. Segons el també micòleg Marc Casabosch, algunes zones de l'Alt Urgell, el Berguedà i el Solsonès han tingut florides fins i tot millors que les de l'any passat, sobretot gràcies a les pluges de l'1 i el 2 de setembre i les d'abans de la Diada, així com per la refrescada dels primers dies del mes. Tot i que en general encara és època de bolets a cotes relativament altes, segons Casabosch la florida de setembre els va fer baixar fins als 1.000 metres. Una bona tendència que s’ha estroncat clarament per les altes temperatures dels últims dies i l'aparició del vent.

Els experts coincideixen que, per poc que arribin pluges, en les tres o quatre setmanes que venen la temporada podria revifar clarament als boscos més pròxims a la costa i a l'atiplà central. Segons Enric Gràcia, a les muntanyes de Prades, a la serra de Llaberia, al Montseny o al massís de Cadiretes les florides podrien ser importants quan el fred comenci a arribar a cotes una mica més baixes.

Les altes temperatures de l'inici de tardor estan provocant que la cacera d'enguany estigui sent més fluixa.

L'ou de reig, un bolet en alça

“Les xarxes socials no enganyen gaire, el que hi veus és el que trobaràs quan surtis”, assegura Marc Casabosch. Durant les últimes setmanes a internet s'hi han vist força ous de reig, un bolet que, juntament amb els surenys, està aprofitant aquestes condicions, que són desfavorables per a la major part d'espècies. Les altes temperatures afecten la majoria de fongs, però en canvi fan possible que un dia en què no trobis gairebé res puguis trobar ous de reig i surenys fins a cotes baixes.

Els dos experts asseguren que l'ou de reig és un bolet que en els últims anys s'està trobant amb més facilitat del que era habitual, i això podria ser conseqüència de la tendència dels estius a ser cada vegada més llargs. Les altes temperatures durant el setembre i l'octubre podrien ser un factor que estigui afavorint que les florides d'aquest tipus de bolet s'allarguin. Els canvis en el clima es noten també d'altres maneres: Enric Gràcia assegura que al Ripollès solia fer bones caceres pels volts de la tercera setmana de juliol, però que la temporada s'està escurçant cada vegada més a muntanya. Segons Gràcia, el bolet vol temperatures mínimes al voltant dels 8 graus, uns valors que a l'estiu són cada cop menys habituals. La temporada en aquest sector és cada vegada més curta i més concentrada al setembre.

Tot i això, no és fàcil detectar canvis en el clima observant els bolets. Segons Marc Casabosch, els fongs són altament resistents als canvis, i és molt més fàcil observar les alteracions de l'escalfament global en arbres o animals que no pas en els fongs.

Consell de boletaire

Sempre que es parla amb boletaires s'han de demanar consells. Marc Casabosch ens en dona tres de ben bons. El primer és que mai és garantia de res anar a buscar bolets allà on l'any passat en vam trobar molts. Assegura que molta gent que l'any passat va trobar molts bolets a la Cerdanya i al Ripollès aquest any han repetit ubicacions amb poc èxit. La majoria de bolets són irregulars, poden fer una florida molt gran un any, i el següent sortir amb poca energia. Un altre consell és per quan s'entra a la cuina: els bolets no són carbassons o tomàquets, són fongs, i menjar-los crus fa que estiguin augmentant els casos d'intolerància. És aconsellable cuinar-los sempre –almenys una mica– abans de menjar-los. L'últim i segurament el més important: sortir a caçar bolets no és un esport de competició. Sovint, quan sortim a buscar bolets, es vol la foto d'un cistell ben ple que acrediti que en sabem molt, però això no fa cap bé al bosc. És convenient agafar només els bolets que ens voldrem menjar.

stats