Estils 19/05/2018

Comença la boda reial britànica entre el príncep Enric i Meghan Markle

Carles d'Anglaterra serà qui acompanyarà avui la núvia fins a l'altar de Windsor

Joan Callarissa
4 min
Milers de persones omplen els carrers de Windsor per veure l'enllaç reial.

BarcelonaTot a punt per a la boda més esperada de l'any al Regne Unit entre el príncep Enric i l'actriu nord-americana Meghan Markle. Milers de persones esperen des de fa hores als carrers del municipi anglès de Windsor per veure l'arribada dels nuvis, que es casaran a les dotze del migdia.

Hores abans de l'enllaç, la reina d'Anglaterra ha entregat a la parella els títols de duc i duquessa de Sussex, un dels pocs càrrecs de la noblesa que encara estava vacant. L'origen del títol es remunta al 1801, quan el llavors rei Jordi III (1738-1820) va atorgar el ducat de Sussex al seu fill August, un dels 15 que va tenir. Així, Meghan Markle entrarà a la capella de Sant Jordi com a plebea i sortirà del temple com a altesa reial i com a duquessa. Enric també serà a partir d'ara comte de Dumbarton i baró de Kilkeel.

El príncep Carles serà qui acompanyarà Meghan Markle fins a l'altar al casament amb el seu fill petit, el príncep Enric, al castell de Windsor, on ja només queden alguns detalls a completar per a l'esperat enllaç reial, al qual s'han acreditat 5.000 mitjans d'arreu del món. A petició de l'exactriu nord-americana, el príncep de Gal·les, hereu de la Corona britànica, farà de padrí davant l'absència del pare de la núvia, Thomas Markle, que al final no acudirà al casament després de l'enorme polèmica generada per haver venut unes fotos a uns paparazzis.

"Meghan Markle ha demanat a l'altesa reial, el príncep de Gal·les, que l'acompanyi pel passadís de la capella de Saint George el dia del seu casament. El príncep de Gal·les està satisfet de poder rebre d'aquesta manera la senyoreta Markle a la família reial", diu un breu comunicat divulgat pel palau de Kensington, residència oficial del príncep Enric i del duc de Cambridge.

El duc d'Edimburg també hi serà

Per la seva banda, el palau de Buckingham, residència oficial de la reina Elisabet II, ha confirmat que el marit de la sobirana, el duc d'Edimburg, de 96 anys, anirà a l'enllaç després de recuperar-se d'una operació de maluc a què va ser sotmès fa unes setmanes. A la ciutat de Windsor, a 34 quilòmetres a l'oest de Londres, banderes britàniques decoren els carrers que envolten el pintoresc castell medieval. A la capella, que porta el nom del patró d'Anglaterra, se celebrarà l'enllaç anglicà.

Els visitors comencen a arribar a Windsor

Municipi abocat

Malgrat el fred nocturn, molts britànics monàrquics i turistes, alguns dels quals procedents dels Estats Units, ja es van instal·lar ahir prop del castell, darrere de les tanques de seguretat col·locades als carrers, a fi de veure dissabte els nuvis, que faran un recorregut en una carrossa oberta un cop casats. Les botigues pròximes al castell, que és també palau i fortalesa, han decorat els seus aparadors amb fotos dels nuvis; amb banderoles vermelles, blaves i blanques –els colors de la bandera britànica– i amb records com ara tasses i plats commemoratius.

El municipi de Windsor està fortmanet vigilat per les forces de l'ordre públic britàniques

Hi havia precedent

Després de confirmar-se l'absència del pare de la núvia –per una operació de cor que abans de la polèmica no s'havia de fer per aquestes dates–, els mitjans havien apuntat que fos la seva mare, Doria Loyce Ragland, qui entrés amb la núvia al temple, ja que hi havia altres precedents en la monarquia britànica. La reina Victòria (1837-1901) va portar a l'altar dues de les seves filles –les princeses Helena i Beatriu– quan es van casar després de la mort del seu marit, el príncep Albert.

Alguns visitants fins i tot han passat la nit als carrers de Windsor

Gest amb els afroamericans

La capella gòtica, en la qual el príncep Carles es va casar amb Camilla l'abril del 2005, estarà decorada amb flors de temporada, i branques de faig i bedoll, així com amb roses blanques, tal com ha transcendit. L'enllaç, que començarà cap a les 12 –hora d'aquí–, es farà a càrrec de l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby. A més, el primat de l'Església episcopaliana dels Estats Units, Michael Curry, que el 2015 es va convertir en el primer bisbe afroamericà a presidir l'Església episcopaliana, pronunciarà un sermó, cosa que s'ha entès com un gest de modernització de la institució de la parella. També com un gest de Markle, californiana, cap als membres de la seva comunitat, ja que la seva mare és afroamericana.

Una hora i recorregut públic

L'enllaç durarà una hora, i després els nuvis pujaran a una carrossa oberta –si no plou...– per recórrer els carrers de Windsor abans de passejar per Long Walk –la icònica avinguda adornada a banda i banda per castanyers plantats durant el regnat del rei Carles II el 1680– i tornar al castell, on hi haurà una recepció al saló de Saint George, utilitzat per a sopars d'estat.

Molts dels visitants de Windsor en motiu del casament fins i tot van caracteritzats per a l'ocasió

Els convidats gaudiran d'un banquet compost principalment per canapès, menjar servit en petits recipients, i un pastís de llimona i saüc per al qual s'han utilitzat 200 llimones d'Amalfi, 20 quilos de mantega, 20 quilos de farina, 20 quilos de sucre i 500 ous biològics procedents de Suffolk, a l'est d'Anglaterra.

stats