Promoció
Estils 27/12/2021

Les cases visitables dels catalans cèlebres, en un llibre que ofereix l’ARA

‘Cases amb història’ i tots els altres llibres dels reportatges de Daniel Romaní sobre el patrimoni cultural català publicats a l’ARA es poden aconseguir a la botiga web del diari

2 min
Portada del llibre 'Cases amb història'

“Si entreu a la cuina de la casa de l’historiador Duran i Sanpere, a Cervera, hi trobareu una torradora i una cafetera elèctriques, dels primers models que va haver-hi a Catalunya, quan feia ben poc que l’electricitat circulava per les llars. A alguns els poden fer enrere, les cadires antigues, les pintures fosques, els llums aranya, els rellotges aturats... que tenen moltes cases museu, però visitar-les val molt la pena: és en aquestes llars on primer van arribar molts avenços; a més, hi ha elements molt interessants: llits amb baldaquí, pianos de cua, biblioteques amb llibres que són un tresor...”, explica el periodista i escriptor Daniel Romaní, autor de Cases amb història, que ofereix l’ARA. En aquesta publicació, Romaní parla detalladament de l’arquitectura, dels mobles, dels objectes personals, de la decoració... d’aquestes cases, cosa que permet conèixer molt bé el context dels que hi van viure i els trets principals de la seva biografia, incloent-hi aspectes poc o gens coneguts. I explica unes quantes històries que fins ara no havien sortit de les parets d’aquestes cases.

El llibre Cases amb història visita llars de personatges populars –Joan Miró, Pau Casals, Salvador Dalí, Santiago Rusiñol, Joan Maragall...–, i també d’altres que no ho són, però no menys “importants”, com el metge Josep Bonifaci o Raimuda Bassacs, que duia les regnes d’una fàbrica tèxtil a Gironella. Dels prop de cinquanta espais del llibre –tots visitables–, a més de cases museu, hi ha monestirs –el monestir de Pedralbes, per exemple, fundat per Elisenda de Montcada–, masies, com el Mas Cerdà (Centelles), on va viure l’autor del pla de l’Eixample de Barcelona, Ildefons Cerdà; Mas d’en Pinc (Begur), on va residir la cantaora de flamenc Carmen Amaya els últims anys, de manera extraordinàriament austera...

Els textos del llibre, de gairebé 300 pàgines, van ser publicats en forma de reportatges a l’ARA, amb el suport de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i amb el títol “Cada casa, un personatge”.

En aquesta mateixa promoció, l’ARA ofereix tots els altres llibres de Romaní que recullen els seus reportatges del patrimoni cultural català publicats en aquest diari: Monuments de CatalunyaTresors de CatalunyaCatalunya industrial (Premi Bonaplata 2021) i Castells de Catalunya.  “Amb el seu estil directe, posant-se sempre al lloc del lector, Daniel Romaní ha creat una manera d’explicar el patrimoni que ens el fa més pròxim. Activa el ressort de la curiositat, que és el principi bàsic de la cultura, i t’ensenya a mirar els detalls burxant en les històries que hi ha darrere d’una calaixera, d’un capitell, d’una finestra o d’un panot al sostre”, diu Catalina Serra, subdirectora del diari ARA. 

Cases amb història, de Viena Edicions, es pot adquirir del 29 de desembre a l’11 de gener, per 18 €, en aquest enllaç, on també es pot adquirir Monuments de CatalunyaTresors de CatalunyaCatalunya industrial i Castells de Catalunya, tots també publicats per Viena Edicions (17 € cadascun) El lot dels cinc llibres té un cost de 81,7 €. 

stats