Estils 13/10/2021

Cervesa torrada: nous gustos que guanyen adeptes

Amb un punt de cereal i caramel, aquestes begudes tenen cada cop més demanda

4 min
Cervesa torrada servida al Sumac & Mambo

BarcelonaBruna i amb notes dolces de caramel i galeta: així és la cervesa que guanya adeptes, coneguda com a cervesa torrada, una categoria de beguda que realment no és cap classe concreta de cervesa sinó que agrupa totes les de color més fosc que les rosses i més clar que les negres. Les empreses cerveseres han intensificat els seus llançaments d’aquesta varietat i els clients cada cop en demanen més per acompanyar els àpats. La seva presència s'ha incrementat en la restauració i, a diferència d'abans, ja no és difícil trobar-ne.

La clau és que aquesta beguda, que té com a component fonamental les maltes més o menys torrades, és refrescant i fàcil de beure. En nas, destaquen les seves aromes torrades, a cafè i a cacau, mentre que en boca es mostren àmplies i riques en notes torrades, i també dolces, amb tocs de caramel i toffee, "les quals fan que es percebin amb més cos sense deixar de ser refrescants", segons expliquen el mestre cerveser i responsable de desenvolupament de producte de Damm, David Marquès, i la mestra cervesera i responsable d'anàlisi sensorial de Damm, Marta Sanz. Per a aquests experts, els consumidors ara tenen interès en descobrir gustos i aromes nous. "La seva popularitat es deu al fet que es tracta d'un producte ni massa intens ni massa alcohòlic", defensen. Segons el seu parer, en els últims anys hi ha hagut un auge de la cultura cervesera, motivada, en part, per l'aparició de noves cerveses al mercat. El consumidor actual és un consumidor informat i connectat permanentment, la qual cosa fa que estigui al corrent de les tendències i de les últimes novetats. "A més, la cervesa torrada té aquest punt diferenciador a escala visual a causa del seu color més fosc, cosa que genera interès entre les persones que hi ha en una taula", diuen, ja que s'accentua el fet d'estar prenent una cervesa que ja es veu diferent a simple vista. En realitat, que sigui torrada no significa que sigui forta, sinó que de cerveses torrades se'n poden trobar tant sense alcohol com amb graduacions estàndards, al voltant del 5%.

Un punt de pa torrat

Amb vuit tiradors de cervesa artesana al Bar Maracaibo, el seu gerent, Oriol Fàbregas, subratlla que la torrada no es considera com un tipus de cervesa, sinó que es tracta d'una cervesa feta amb cereals i maltes torrades, així que, "com més torrats estiguin els cereals o més quantitat tingui de cereals torrats, més torrada serà la cervesa". D'aquesta manera, tenint en compte que la malta és l'element determinant, el cereal torrat, destaca en el seu gust un punt de pa torrat i de galeta, i en conjunt "tot allò que recordi cereals torrats". Fàbregas defensa que el món de la cervesa artesanal i industrial s'ha sofisticat i que només cal parar-se a mirar els lineals del supermercat, on la cervesa s'ha expandit, i que ara presenta més riquesa i varietat d'estils. Assenyala que actualment les cerveses torrades estan despertant més interès que fa uns anys. "El consumidor té més eines per informar-se sobre tota mena de cervesa", diu. En aquest àmbit destaca el paper de webs i aplicacions especialitzades en cerveses artesanals, així com la funció divulgadora de festivals com el Barcelona Beer Festival, que "ha ajudat molt".

Des de Sumac & Mambo, amb quinze tiradors de cervesa artesana, el beer manager Alberto Samaniego remarca també que la torrada no és en si un estil de cervesa, sinó que ho són totes aquelles amb certs tipus de característiques, com tenir un color marró rogenc i on predominen els gustos a malta torrada com a principal element. Per a ell, tenen com a comú denominador que ofereixen gustos dolços i una amargor "poc alta o mitjana", remarca. És un tipus de cervesa que, per al paladar dels consumidors no assidus, té una mena de gustos que resulten "familiars". Es tracta de gustos que no són tan agressius en la seva primera impressió organolèptica com poden ser altres estils de cervesa com les Sour o les IPA, amb grans quantitats de llúpol. Des de l'establiment consideren que l'actual onada gastronòmica afavorida per les xarxes ha ajudat a valorar que hi ha més opcions més enllà lluny de les cerveses industrials, tot i que consideren que aquesta mateixa obertura gastronòmica ve de molt abans que existissin les xarxes socials.

Una expressió espanyola

D'altra banda, el mestre cerveser Brian Blazek de La Tèxtil coincideix en remarcar que cervesa torrada no és en si un terme tècnic per a l'elaboració de cervesa, ni tampoc una categoria reconeguda internacionalment, sinó que és una paraula col·loquialment usada a l'estat espanyol. "Quan la gent d'aquí diu que vol una cervesa torrada, es refereix a cerveses dominades pels gustos associats al caramel", constata. Per això, assegura que en el seu cas, com a fabricant de cervesa, el terme només té rellevància per a ell des del punt de vista de màrqueting. Així mateix, segons els seus pronòstics, atès que el terme cervesa torrada és una definició que no es correspon als paràmetres de fabricació estàndard, la seva definició estarà controlada en el futur pel que en diguin els escriptors culinaris i els influencers. Mentrestant, al seu establiment constaten que aquestes cerveses aporten notes dolces i no tan delicades. Blazek afirma que, en el seu procés de fabricació, els sucres que es desprenen fan que la malta sigui dolça i la cervesa resultant tingui aquests trets. "Tenim clients que demanen una cervesa torrada i el nostre personal els recomanen cerveses que no tenen gaire llúpol i amb més maltes", explica.

És perfecta amb aliments torrats

Per als experts de Damm David Marquès i Marta Sanz, els maridatges que admet aquesta cervesa impliquen equilibrar els gustos i buscar similituds, contrastos i harmonies; així doncs, "tots els plats amb notes torrades li van bé". Per exemple, proposen suggeriments com torrades amb escalivada, paelles, carns a la brasa o rostits de pollastre o de porc. També aconsellen plats amb notes caramel, com les amanides amb vinagre de Mòdena, que hi estan amb sintonia. Igualment, segons el seu parer, són cerveses que funcionen molt bé amb un aperitiu "pel seu caràcter refrescant". A més, les notes torrades donen pes i cos en boca, amb la qual cosa lliguen a la perfecció amb un gran nombre de primers i segons plats. "Els torrats i els cereals acompanyen els plats, com si fossin pa", assenyalen. Oriol Fàbregas, del Bar Maracaibo, també assegura que són cerveses molt interessants amb formatges, brases i estofats, tot i que celebra que cada cop més es fan edicions en formats més reduïts de volum que permeten maridar amb alguns plats en concret i no necessàriament per a tot l'àpat. A Sumac & Mambo recomanen fer-les servir com una combinació harmònica de gustos, com per exemple la cervesa torrada amb magret d'ànec. En les seves versions més torrades i, per tant, més dolces, aquesta mena de cervesa pot ser una companya ideal per a les postres on la xocolata sigui la protagonista.

stats