Estils 23/03/2020

5 consells per a la gent gran que està confinada a casa

Relativitzar, establir rutines i mantenir el contacte virtual ajudaran a passar aquests dies

Thaïs Gutiérrez
2 min
Una dona gran mirant per la finestra

Barcelona“Aquest és un moment nou per a tots, no només per a les persones grans. No tenim instruccions per superar-lo i tampoc no podem caure en l’error de pensar que els grans, perquè són un col·lectiu de risc, són menys capaços de fer front a aquesta crisi”. Així de clar parla Javier Yanguas, doctor en psicologia i director científic del Programa per a Gent Gran de La Caixa, que apunta que “fins i tot podem trobar persones grans que afrontin aquest confinament millor que els joves”.

“Hi ha persones grans amb molts recursos i molta resiliència que poden passar bé aquest període, no hem de pressuposar que no poden”, diu, i reclama no menystenir les seves capacitats. D’altra banda, també demana cuidar-les molt, utilitzant les tecnologies i la imaginació, per no deixar que la soledat els causi més problemes. Per això dona una sèrie de consells perquè la gent més gran pugui passar aquest període de confinament de la millor manera possible.

  1. Entendre que es tracta d’una situació excepcional. “Hem de tenir-ho present en tot moment, parlar-ne amb ells perquè quedi clar i també recordar-nos de manera constant que tot això passarà, encara que ara no sabem quan serà”, diu Yanguas. La clau és ajudar els més grans a entendre aquesta excepcionalitat i no caure en tremendismes.
  2. Establir rutines. “Per a les persones grans són una gran ajuda, com per a tothom”, diu aquest expert, que recomana omplir el dia amb activitats. “Algunes poden ser de tipus cognitiu, com fer sudokus o llegir; d'altres més físiques, com fer exercicis o circuits per casa, i algunes de socials, com trucar a la família o sortir al balcó a parlar amb el veí si la distància és prudencial”, suggereix. “Si omplim el dia d’activitats passarà més ràpid i això els ajudarà”, diu.
  3. Tenir pensaments positius. “No cal donar voltes i voltes al que està passant, perquè fer-ho no ens porta enlloc. Intentem pensar en el dia a dia i no obsessionar-nos mirant tota l’estona les notícies o llegint diaris sense parar, això no és positiu. Podem mirar les notícies un cop al dia per estar informats i ja està”.
  4. Fer un acompanyament virtual. “Encara que no estiguem junts ens podem fer companyia”, diu Yanguas. Això per a les persones grans és més important que mai, sobretot per als que viuen sols. “Tenim el telèfon, l'Skype o fins i tot ens podem posar a la porta del veí i parlar des del replà, mantenint la distància de seguretat, per tenir una estona de contacte amb altra gent”. I en aquesta línia destaca com s’estan creant xarxes de solidaritat i ajuda entre veïns per cuidar, també, la gent gran que viu sola.
  5. Identificar els grups de risc. “Tenim diversos col·lectius de gent gran que tenen més risc i cal tenir-los més vigilats i cuidats”, diu. Aquests grups són els que viuen sols i ja pateixen la soledat en circumstàncies normals, els que tenen problemes de mobilitat o alguna malaltia i depenen de l’ajuda externa i els que són els principals cuidadors de la seva parella i que ara estan reclosos a casa. “Aquests grups poden patir més aquesta situació i per això hem d’estar alerta i vigilar-los especialment”, diu.
stats